Thursday, 28 June 2012

KL - Batam - Singapore - KL


Mulanya bersembang pasai Corelle. One of our friend kat kelab, Jass  ajak soping corelle kat singapore. Murah katanya. Seperti biasa, akak tergedik gedik, nak berjalan.  Ni lah akibatnya kalau bersembang dengan mak mak budak. Tak abis abis pasai soping. Soping pinggan mangkuk, soping kain baju. Soping barangan  penjagaan diri luar dan dalam. Soping macam macam le. Mashi cadangkan, alang alang pergi Singapore, jom terjah Batam sekali.Wah..lagi akak suka.  Akhirnya 4 orang saja yang boleh pergi. Su, Mashi, Adek dan akak. Jass tak dpt joint..takper Jass, lenkali na...

Adek dah buat itinerary dan bajet. Boleh tengok kat blog SUTERAZEN Mashi dah booked hotel kat Batam.  Tiket ferry pun Mashi yang setelkan – FOC (tumpang tuah Mashi jer kitaorang ni – mekasih bebanyak mashi, mekasih daun keladi).  Akak ni pulak, lenggang kangkung, bawak badan…hahahaa..

Persiapan…….ala..pergi Batam – Singapore je . Bukan pergi Korea. (asik asik korea, takde ker tempat lain.....hahhaa..ye lah..sbb tak penah pegi tempat lain...tu ajer yang boleh di jadikan contoh..)


Hari Pertama (23 Jun 2012)


Berkampung di Bangi. Lepas jam 12 midnite, we started our journey and drove all the way to Johor Bahru. Adek is a good driver. Smooth ajer perjalanan kitaorang. Sesampai JB, kami singgah untuk bersarapan di restoran E & Y. 



Breakfast disini di pagi hari sambil menonton bola Greece vs Germany.
Gambar ehsan pak google


Selesai makan makan, kami mula pusing pusing cari masjid. Jenuh juga berpusing pusing dan bertanya orang ramai. (Yg lawaknya, memasing confident jer ngan jalan jalan kat JB. Walhal, semua buta jalan). Jenuh dok pusing CIQ, cari masjid kat belakang as instructed by one of the org yg ada kat kedai E&Y ni. Nampak mcm kubah kecil, ingatkan masjid. Rupernye bangunan stesen KTMB lama.......hahahaha..Tetapi akhirnya sampai juga ke Masjid Saidina Abu Bakar, Johor Bahru (setelah bertungkus lumus bertanya pada orang ramai dan juga pak polisi. Tu baru dalam Malaysia pun sesat barat.)



Notakaki- Masjid ni masjid lama. Sunyi, tak ramai orang. Azan sayup sayup kedengaran dari atas bukit. Masjid ni berhampiran dengan Pusat Islam dan juga Istana. Dekat dengan main road. 


Kesian para musafir yang keletihan...
siap kena bebel lagi ngan sorang makcik dlm masjid....
akak ler yg kena tu..hahhaa..sabor je lah...

Sesudah solat subuh, kami berehat seketika, sambil melurus-luruskan kaki dan badan. Dan juga sambil tu, cuci mata memandang jauh ke hadapan, negara Singapore di waktu pagi. Sementelah masjid tu berada di atas bukit, memang sedap lah mata memandang sayup jauh ke hadapan. 




Sunrise - gambar taken dari dalam kereta..

Hari dah cerah, kami berangkat ke The Zone, Stulang Laut. Nak park keter kat sini. Sampai kat parking area, inilah pemandangan yang menakutkan. Mulaler cuak. Selamat ker idakni. Tawakal ajerlah ya....


Kejadian menyeramkan di parkinng The Zone

Setiba sahaja di feri terminal, berlaku satu kejadian yang tak di sangka sangka..hahahhaaha. Kami tak tau, samada nak ketawa ker atau nak apa. Sukar untuk di gambarkan keadaan di waktu itu. Maka dari jam 8.30 pagi - 3.30 ptg, kami berusaha menyelesaikan permasalahan dari kejadian yang berlaku...Apa yang berlaku ya...hehee..biarlah rasia. Tepat jam 3.30 petang, kami berada semula di Stulang The Zone semula setelah selesai semua perkara. Dah parking keter, kami terus ke ferry terminal. Masa ni, badan pun dah berlengas. Seharian tak mandi. Muka pun tak usah cerita. Ferry seterusnya untuk ke Batam adalah jam 4.30 petang. Sampai Batam jam 5.30 petang (waktu Batam. Kalau waktu Malaysia 6.30 petang)



Tiket ferry. Siap ada nama lagi...tp kat bahagian price - 0.00..hehhehhe

Sabar menanti utk departure. Muka pun, takyah citer..muka fenattttt.

Nak tau lagi info info tentang Batam, meh ler masuk kat blog SUTERAZEN ni. Akak tak reti menulis macam su. Main bedal jerk..hhaha

Terminal ferry Batam

Sampai Batam, check in kat Hotel Goodway. Naik taxi kena bayar Rp60,000. Rehat kejap, pastu bermula lah edisi soping…..hahhahaha. 

Link pasai  Hotel Goodway


Hotel Good way, Nagoya, Batam


Ni ler bilik kami. Twin sharing, connecting room.


Kat Reception Goodway + Welcome Drink - air guava

Pemandangan dari bilik hotel. Salah satu bangunan yang ada kat Batam

Empat mak dara pingitan..wakkakakakkaka.......kat lobi hotel

Notakaki:  Nak masuk kat Goodway Hotel ni, kena lalu kat laluan yg ada scanner. Mcm kat epot tu..kkkekkeke

Kami pergi ke Nagoya Hill. Apa lagi nak buat kat Batam ni. Bukan ada taman tema. Nak gi mandi kat pantai pun takde. Kalau orang yang suka menebas (golf) bolehler datang Batam. Akak di fahamkan, kat Batam banyak Golf Course. Baper lubang, akak tak tau ekk..Mashi kata, ada satu lagi mall di panggil DC Mall. Tapi takdan nak pergi, time limited.

Shopping di Nagoya Hill.
Ingatkan ada kena mengena ngan nagoya textile...


Akak beli TShirt  I love Singapore. Tp beli kat Batam.  Oleh ole dari Batam, Bolu Kentang - Cake Kentang. Dah abis soping, makan dulu. Perut pun dah laparrrrr.. 

alpukat  - jus avocado. Sedap di tekak akak...

Teh botol

Tau ler lapar............

Ayam penyet Pak Chomot, Nagoya Hill. Sedap.
Total 4 pinggan ayam penyet, 4 teh botol, 1 alpukat RP94,600

Restoran Pak Chomot

Dah abis makan, balik hotel. Kena bayar Rp20,000 satu taxi. Walhal bukan jauh nau Nagoya Hill ke Goodway Hotel tu. Tak kisah. Redah je. Dah penat le katakan. Sampai hotel, kita massage badan pulak. Fuhhhh....memang best. Kena massage (Rp80,000). Pastu tido pun lena.....



Hari Kedua (24 Jun 2012)


Esok pagi, kul 4.30 pagi akak dah terjaga. Tak lama tu dengar azan subuh. Cepat subuh di sini..lebih kurang kat Malaysia. Tp timing yang berbeza. Check out hotel, nak kejar the earliest ferry. Naik taxi, kena bayar RP70,000. Sampai ferry terminal, breakfast dulu. Sampai kat ferry terminal, ada beberapa kaunter tiket dan kedai belom bukak lagi. Ingat nak terjah kedai Polo kat situ. (butik polo ni memang menjual barangan yang original). Tp kami tak sempat. Time limited. Masa dok punggah punggah beg, kami perasan ada satu beg plastik. Ingatkan kepunyaan ahli rombongan. Rupernyer kepunyaan pak supir taxi. Bekalan makanan dia...adoiii..sian dia. Tp kami letak kat entrance ferry terminal tu, dan bagi tau penjaga disitu. So, pandailer dia ekk..maaf ya pa supir...kekkekke....

Info:  Kat Batam ada barangan berjenama, dan juga barangan tiruan. Berhati hati lah ketika membeli. 



Breakfast di terminal ferry, nasi lemak singapore  +
dimsum + teh tarik (tak sedap)


Terminal ferry - The Zone (balik dari Batam singgah kat Duty Free).
Kat sini ada jual Pepero....snack korea.


Sampai The Zone, Stulang, alhamdulillah, kereta selamat. Apa lagi mari kita ke Singapura pula. Setel isi Embarktion Card, beli Autopass, masuk hiway BKE (kat Singapura), sesat barat kitaorang mencari Orchard Road.  Mula ler koling here and there. Biasaler...mencari rescuer..hahahhaha. Akhirnya setelah jenuh berpusing pusing mengikut kata hati dan juga mengikut GPS, akhirnya sampai juga. Park keter kat Lucky Plaza. Kat Lucky Plaza ni terlalu ramai foreigner Filipino dan Indonesia. Pening akak sekejap.

Boleh gak baca pasai singapore ni dalam blog suterazen. Sbb pegi sama sama kan...boleh ler share cerita seshama...hehhehe

Notakaki:  Untuk ke Orchard Road (sekiranya dari Woodland) dari hiway BKE, keluar Exit 1. Cari signboard Stevens Road Exit 19A

Tak sempat pergi banyak tempat. Cuma pegi ke Tangs, Lucky Plaza dan Takasyimaya. Soping pinggan mangkuk. Adeiii....rambang mata menengok Corelle. Dah tengok Corelle, tengok Vision pulak.  Dah tengok Vision, Corning Ware pulak..hahahha.....mak mak budak. Dapat lah merembat beberapa set Corelle, Vision, dan Corning ware. Su dan adek, 1 set corelle. Dan juga beberapa  loose items corelle.. Mashi pun beli loose items. Dah abis shopping, time to go back Malaysia. Nak balik pun sesat barat gak. Jenuh pusing pusing Singapura, sampai gak ler ker area Marina Bay Sands. Kita orang siap bukak rooftop keter, semata mata nak amik gambar…haaha. Tanya orang sana sini, akhirnya selamat melepas imigresen di Woodland dan sampai ke Malaysia. Singgah sekejap di Danga Bay untuk makan.

Hajat hati ingin berjumpa dengan seorang ahli kelab yang menetap di Singapore, Enon. Tp hajat tak kesampaian. Lain kali ye Non. Kami turun Singapore lagi....

Antara yang sempat di rembat....


Design corelle yang berkenan di hati yg sempat di rembat



Beg shopping Takasyimaya 

Penuh dakk...hahahahhaha..bertimbun...

Antara pemandangan yg sempat di snap semasa jalan jalan di Singapore

Jam 10.00 malam kami bertolak dari Danga Bay Johor Bahru. Jam 12.30 malam sampai di Putrajaya WP. Jam 1.30 pagi sampai di rumah, Bangsar, KL......fenatttt....esok mau kerja..hahahah..

Secara jujurnya, akak really loved this trip. Walaupun hectic dan memenatkan, tp enjoyable.Of course tak sama rasanya bila travel lebih jauh lagi. Trip ni, trip redah dan belasah...hahahha. Memang ada perancangan, tetapi secara asas sahaja. yg mana akhirnya turn upside down, but we managed juga. 

Pada akak, bila berjalan bersama kawan kawan, memang kita kena cari yang sekepala. Kalau tak sekepala pun, masih boleh, asalkan mereka boleh ikut rentak kita dan kita boleh ikut rentak mereka. Give and take. Kalau ada issues here and there, sikit sikit saje, kita harus pejam mata. Don't take it too hard to heart. Penting kena saling memahami. Bawalah kenangan indah pulang, daripada membawa kenangan pahit untuk di kenang.

Lepas ni kemana pulak.......kkekkekkeekkkekeke..

Saturday, 23 June 2012

Dim Sum di Meisan Szechuan Restaurant

Ini adalah kali ke2 akak pergi ber dimsum di Meisan Szechuan Restaurant bersama ahli kelab. Biasa lah..tu jer geng yang rajin pi makan makan..hahhaaaha. Okay juga lah makan di sini. First time datang dulu, walaupun buffet style, tapi depa serve makanan kat meja kita hanyalah dimsum semata sama.. Kali ni, buffet style, tp ada dessert corner, dan juga extra food yang lain. Cuma dimsum sahaja yang depa serve kat meja.

Ni antara makanan yang ada.


Nasi goreng

Sayur campur

Bersemangat mummy Jiejah menyenduk sup ayam + peria. Tau ler peria tu peberet..
Sup ayam + peria + porridge

Sedap yam cake ni....
Yam cake

Rice cake

Karipap

Popiah goreng

Wantan goreng

Ini antara dimsum yang ada

Dimsum lagi...

Eat All You Can. Just pay RM30.00++ only

Ni pintu masuk ke MeiSan

Gambar kat Dessert Corner, akak lupa nak snap. Ada puding, kuih muih tradisional, bubur, kek, buah buahan dan juga sejenis air ala ala leng chee kang (tak ingat nama air tu)

Restaurant Meisan ni terletak di Quality Hotel, Plaza Perangsang. Info lain dan juga direction untuk ke restoren ini boleh di lihat di SINI

Thursday, 21 June 2012

Love You Thousand Times - 40 - 41

Semalam tengok episod yang entah keberapa, akak pun tidak ingat.

Tetapi, tak suka lah tengok semalam punya episod. Eun Nim tu asik asik menangis. Asik asik menangis. Tak pandai nak cover langsung......hahhahaa...(nama pun drama..kannn..akak lak yg emo..)

Eun Nim asik menghabiskan masa bersama Yoo Bin hingga menyebabkan orang lain semua risau. Kang Ho juga pelik dengan sikap Eun Nim. Eun Nim bertekad untuk meninggalkan rumah keluarga Baek.

Sae Hoon berkeras dengan Seon Yeong, yg Yoo Bin tidak akak jatuh ketangannya sekiranya berlaku perceraian. Seon Yeong mengugut Sae Hoon untuk mendedahkan rahsia kelahiran Yoo Bin sekiranya hak penjagaan tidak berpihak kepadanya.

Yeon Hee menghadapi masalah kewangan dengan cafe yang di milikinya. Sae Hoon cuba membantu dengan memberikannya sedikit wang. Tetapi menimbulkan kemarahan kepada Hyang Sook.

Hyang Sook bertemu Yeon Hee untuk memberikan amaran. Bila mendapat tahu Yeon Hee pergi ke pejabat untuk berjumpa Sae Hoon, Hyang Sook mengupah orang untuk menggeledah rumah Yeon Hee dan merosakan barangan di dalam rumah. Pada waktu itu, Geum Ja pulang dan terperanjat melihat Hyang Sook berada di rumah anaknya.

Cheol tetap melayan keranah Nan Jeong dengan sabarnya (eeeee..menyampah lak ngan Nan Jeong ni...) 

Drama hasil tulisan Gyeong Ja (emak Cheol) telahpun mula di tayangkan di televisyen. Semua orang menyukainya.

Nenek Kang HO juga sudah mula menyukai Eun Nim (tu pun sbb Eun Nim dapat menjaga Yoo Bin dengan baik kut..)


Wednesday, 20 June 2012

Love You Thousand Times - Episod 39

Seon Yeong bertekad nak bercerai. Baek menasihati Sae Hoon dengan mengatakan bahawa perceraian bukanlah satu pilihan. Kalau boleh, elakkan bercerai. Sae Hoon pula bersedia kiranya di ceraikan oleh Seon Yeong.

Eun Nim mula mendapat tempat di hati MIL dan nenek. Kang Ho pula asik lah cemburu ngan Yoo Bin, kerana Eun Nim terlalu byk memberi perhatian kepada Yoo Bin. Kalau ke mana mana, ramai yg mengatakan bahawa Yoo Bin ada iras Eun Nim

Hyang Sook memberi amaran kepada Yeon Hee supaya tidak lagi berhubung dengan Sae Hoon.

Gyeong Ja marah teramat sangat pada Ae Rang kerana membiarkan Cheol membuat kerja kerja rumah sebaliknya Nan Jeong hanya berehat sahaja. Malah bapa Nan Jeong juga tidak suka dengan sikap Ae Rang dan Nan Jeong. Tp Cheol menten jer...Cheol tetap melayan kerenah Nan Jeong dengan sabarnya.

Kang Ho mula tertanya tanya apakah hubungan Eun Nim dengan Geum Ja.

Geum Ja akhirnya berterus terang dengan Eun Nim, bahawa Yoo Bin adalah anaknyer Bubbles yg telah di serahkan kepada Hyang Sook.

Ringkasan jer.......hahahhaa........tak larat nak tulih...

Tuesday, 19 June 2012

Love You Thousand Times - Episod 34 - 38

dah tak tau dah Episod ke berapa.......asik ter miss memanjang....tp kesinambungannya...Ni ringkasan yg akak ingat.

Eun Nim dah kawin ngan Kang Ho. Tp hidup dia tidaklah segembira. Masih tidak mendapat tempat di hati Hyang Sook (MIL) dan juga nenek Kang Ho. Kang Ho pula sememangnya menjaga Eun Nim dengan baik sekali (tiada rasa syak wasangka, walaupun di hatinya dia sering tertanya tanya)

Nan Jeong akan berkahwin dengan Cheol. Walaupun mendapat tentangan pada mulanya kerana Cheol tidak bekerja. Nan Jeong masih lagi ber citarasa tinggi. Impian dia memang mahu berkahwin dengan orang kaya. Tetapi jodoh dia dengan Cheol. (nak buek camno ekk Nan Jeong..hahaha..) 

Sae Hoon gan Seon Yoong berusaha memperbaiki hubungan mereka. Seon Yeong masih tidak dapat memaafkan Sae Hoon. Di hari perkahwinan Cheol, Sae Hoon sepatutnya berada di sebelah emak Seon Yeong, tetapi Sae Hoon tidak berada di situ kerana dia sedang cuba untuk menyelamatkan Yeon Hee yg hampir mati disbbkan pengambilan pil tidur yang berlebihan.

Ini membuatkan Seon Yeong kembali terluka bila melihat Sae Hoon bersama Yeon Hee. Seon Yeong meneruskan niatnya utk bercerai. Keluarga Baek telah mengetahui hal sebenar. Hyang Sook masih cuba merahsiakan perbuatan Sae Hoon.

Ibu Seon Yeong akhirnya mengetahui kecurangan menantunya. Membuatkan dia merasa amat sedih. Dia tidak mahu apa yang berlaku kepada dirinya, berlaku kepada Seon Yeong.

Di saat ini, barulah Eun Nim mendapat tempat di hati Hyang Sook dan nenek Kang Ho. Itupun kerana mereka perlukan Eun Nim untuk menjaga Yoo Bin (anak angkat Sae Hoon & Seon Yeong).

Hyang Sook pula asik di bayangi rasa bersalah sehingga sering terpandang pandang Geum Ja di mana mana. (Geum Ja ini adalah orang yang menguruskan hal untuk mendapatkan anak untuk diberikan kepada Seon Yoong).

Geum Ja dalam keadaan terdesak, terpaksa mencari Eun Nim untuk meminta pertolongan berkaitan wang. Eun Nim terpaksa berbohong kepada Kang Ho dengan mengatakan bahawa dia berhutang dengan Geum Ja. Geum Ja baru sahaja mendapat tahu bahawa Hyang Sook adalah ibu mertua Eun Nim.

Konflik lagi.............

Ada bahagian tertentu yang memang amat sedih. Terutama bila emak Seon Yeong mengetahui tentang kecurangan Sae Hoon. Dia amat sedih melihat Seon Yeong yang begitu terluka dan kecewa.

Bahagian yang membuat geram pun ada. Akak suka bahagian di mana Seon Yeong meminta Sae Hoon memutuskan hubungannya dengan Yeon Hee. Dan ianya mestilah di lakukan di hadapan Seon Yeong. Kedua mereka pergi ke cafe Yeon Hee. Yeon Hee begitu gembira melihat Sae Hoon (tergedik-gedik tauuuu).....Masih cuba berlagak bahawa dialah wanita yang bertakhta di hati Sae Hoon, malah bersikap kurang ajar terhadap Seon Yeong (ni ler sikap org no. 2 kut ekk...hehhehe). Tetapi di marahi oleh Sae Hoon dan dia meminta Yeon Hee menghormati Seon Yeong.











Friday, 15 June 2012

Kawan atau Lawan....


Semalam bersembang dengan seorang kawan berbagai bagai isu dan terkeluarlah isu Siapa kawan, siapa lawan. Kenyataan itu di sebut oleh seorang kawan kepada seorang kawan yang lain rentetan dari peristiwa yang berlaku ketika kami bermusafir. Ada beberapa kejadian sedikit tidak menyenangkan berlaku di sana. Mungkin kerana itulah kawan yg seorang ni boleh membuat kenyataan sedemikian rupa.

Bila akak ber fikir fikir semula, kenapa perlu mengeluarkan kenyataan sedemikian. Pada akak, perlukah  kita menilai kawan sebagai lawan. Sebelum membuat kenyataan begitu, cubalah kita kena bertanya kepada diri sendiri dahulu, apakah kita sudah benar benar menjadi seorang kawan kepada kawan yang lain.  Jadi, kenapa boleh timbul isu ‘Sekarang saya tahu siapa yang boleh di jadikan kawan, dan siapa lawan’.  Apa yang berlaku adalah sedikit selisih faham, dimana masing masing mungkin masih tidak begitu mengenali dan memahami kawan.  Adakah dengan sedikit selisih faham boleh membuatkan kawan menjadi lawan?? Adakah perkara yang berlaku itu terlalu besar hingga kita mahu melabelkan kawan kita sebagai lawan. 

Akak telah melupakan apa yang berlaku. Pada akak, setiap orang punya keburukan dan kebaikan tersendiri. Sekiranya kita boleh bertolak ansur dengan keburukan kawan kita, tidak perlulah kita melangkah setapak kebelakang dan menjauhi kawan. Sebaliknya kita cuba pupuk semula agar perhubungan menjadi lebih baik. Perselisihan pendapat biasa belaku……Cuma kita perlu belajar memberi dan menerima untuk mengekalkan hubungan dengan orang lain. Sedangkan itu juga lah yg kita harus buat dengan pasangan kita.

Sudah 43 tahun akak hidup, walaupun bukanlah cukup lama untuk mengatakan bahawa akak tahu segala galanya, berbagai bagai jenis kawan yang akak kenali. Semasa di bangku sekolah, cara berkawannya lain. Bila memasuki sekolah menengah, sudah berbeza sedikit. Bila melangkah ke kolej pula, sudah tentulah cara pergaulan juga berbeza, kerana kita makin dewasa. Begitu juga seterusnya. Cuma, kita belajar dari pengalaman lalu, untuk membaiki keadaan supaya menjadi lebih baik dari hari hari sebelumnya. Begitu juga bila berkawan.

Ada kawan yang suka bercakap hebat hebat tentang dirinya, keluarganya dan apa juga yang berkaitan membuatkan orang lain merasa menyampah. Ada juga kawan yang ego, yang sanggup tidak bertegur sapa berminggu minggu berbulan bulan lamanya hanya kerana sedikit selisih faham . Ada yang begitu merendah diri, hingga merasakan diri serba kekurangan dan segan untuk bercampur gaul dengan orang ramai. Ada yang merasakan dirinya tahu segala hal dan membuatkan orang lain kelihatan seperti bodoh tidak mengetahui apa apa. Ada juga yang berkawan hanya kerana mahu mengambil kesempatan terhadap kawan. Memang ada kawan yang makan kawan. Bermacam macam lah kalau mahu di sebut jenis dan peel kawan

Ada yang sanggup membuat cerita demi untuk menyelamatkan dirinya. Ini memang berlaku kepada akak. Seorang kawan, sanggup membuat cerita yang tidak betul, hanya kerana tidak mahu mengaku kesilapannya. Dan akak lah mangsa. Bila mendapat tahu, akak merasa amat sakit hati. Bila akak fikir fikirkan semula, akak tidak menyebut apa apa pun tentang perkara yang dibuatnya (cerita yang dibuatnya). Tetapi kawan akak itu dengan begitu yakin dengan ceritanya dan sanggup bersumpah ‘Demi Allah’. Jadi tentunya dia yakin, dia tidak silap. Sedangkan pada akak, tidak tahu pula di mana silapnya.. Jadi, terpulang…….akak tidak mahu bergaduh gaduh. Kalau di ikutkan hati, mahu saja akak bersemuka dengannya dan membawa sekali bukti bukti yang ada…tp biarlah. Lagipun perkara itu tidak memudaratkan. Kiranya akak di pihak yang benar, kebenaran akan terserlah. Kiranya akak bersalah, akak akan mendapat padah. Hukumnya begitu.  Buat baik dibalas baik, buat jahat, kita akan mendapat akibat.

Pada akak, mudah sahaja. Kita sebagai manusia biasa, kita serba kekurangan. Belajar memberi dan menerima setiap keburukan dan kebaikan kawan. Kalau kita tidak suka orang, orang pun belum tentu sukakan kita. Kerana kita juga bukanlah manusia sempurna. (akak juga tidak sempurna). Akak menghargai kawan dan menghargai setiap hubungan. Akak cuba menjadi kawan yang baik, setakat yang akak termampu (walaupun adakalanya tak termampu juga).  Tidak kisahlah kita mengenali kawan itu dari apa cara sekalipun. Ada yang kita kenal di pejabat, atau melalui internet dan forum. Ada juga di kenali di sekitaran rumah kita. Juga mungkin ada yang kita mula kenali  bila bertegur sapa di kompleks membeli belah. 


~ ini cuma pandangan sepuluh sen dari kacamata akak......orang lain mungkin punya pandangan tersendiri. jgn buat apa yg kita takmo org buat kat kita. tak perlu nak berbalas balas. terimalah kawan seadanya. ~

Friday, 8 June 2012

Medan Ikan Bakar - Serkam, Melaka

5 Jun 2012

adeii........org tak reti menulis, jenuh nak perabihkan cerita.......hahahhaha......Belasah ajelah labu..janji blog idak berabuk..kihkihkhkih...

Taim utk balik ke Kuala Lumpur..udah udah ler tu berehatnya. Banyak kerja melambak menanti di rumah dan juga di opis....Kul 2.30 bertolak balik ke Kuala Lumpur. Ada hati lagi nak singgah Melaka.....org dok citer pasai Seafood kat Melaka. Akak pun apa lagi..sms Iekin (nick name). Iekin kata, cuba kat Serkam dan juga Umbai.

Dari Selatan, kami masuk tol Jasin. Terus jalan cari arah ke Bandaraya Melaka. Senang jerk nak cari Serkam ni. Terus jer jalan ikut signboard. Akan nampak nanti signboard Medan Selera Ikan Bakar Serkam. Jalan terus sampai kawasan kampung, ada simpang 4. Jangan lost kat situ ya. Sbb kami lost..hhaaha...Sebelah kiri simpang 4 tu, ada balai polis. Terus aje ke depan......klu belok ke kanan, arah ke Bandaraya Melaka. Ke kiri pergi ke Jasin/Merlimau.

Sampai Serkam, dah mula serba salah...sbb tengok keadaan mcm tak menarik jer. Asbend kata, nak pi ke Umbai ker...(masa tu Umbai pun tak tau kat mana). Pikir pikir, tak pe lah....rezeki org Serkam kut..kekkekkeke..

Medan Selera Ikan Bakar Serkam
Ni ler kedai yg kami singgah untuk makan
Muara di Serkam
Suasana di waktu malam
Makanan yg kami order di Medan Selera Ikan Bakar ini. Tp ikan bakar tak order pun...hahhaha..
Ketam masak blackpepper
Sayur campur

Pepahat masak halia
Pepahat masak halia
Ketam blackpepper
Ketam blackpepper
Ikan tiga rasa
Sotong goreng
Kerang bakar
Ikan ikan segar yang boleh di pilih untuk di masak
Ketam + Udang...sila piley...hehhehhhe
Pepahat, lokan, kerang, lala, sotong
Bot nelayan di muara sungai
Akak tertarik betul ngan hiasan ni. Kreatif tul orang yg membuatnya.



Pada akak, biasa aje lah seafood kat sini. Sedap mmg sedap. Akak paling suka ketam masak blackpepper. Pepahat tu, tersilap kut..heeeehehe..maybe kitaorang patut soh org tu buat pepahat masak sambal. Sbb bila masak halia, macam tak berape kena. Kerang bakar, takde cili sos.....samada mmg takde, atau sbb kitaorang tak minta, wallahualam.....Sotong goreng, mcm biasa. Ikan masak 3 rasa pun, biasa. Kalau nak makan seafood, takyah jauh jauh. Kat Bagan Lalang pun boleh..hahhaha...Tp taklah mengecewakan juga.

Menu
Ketam Blackpepper
Sayur campur
Sotong goreng
Ikan 3 rasa
Kerang bakar
Pepahat masak Halia (ada setengah orang sebut Sepetang)
Air
Nasi
Otak Otak

Total keseluruhan RM169.00

Nasi kami order 9 (yg makan 7 orang........hahahhahhaa), air pun tujuh. Korang rasa camner..berbaloi ke...pada akak, okay ler. Taklah mahal sangat. Sbb ketamnya besar, sotong pun besar.

Untuk pengetahuan, kat situ ada surau. Jadi jangan risau......kalau2 sampai situ, dah masuk waktu solat.

On d way balik, hala ke Bandaraya Melaka, terjumpa Medan Ikan Bakar Umbai...dekat jer ngan Serkam ni. Lain kali la pula kita menerai ya.......dah tau tempat kat mana. Mula mula mmg kami takde idea langsung where are these places.