Thursday, 23 August 2012

Mee Udang Kuala Sepetang Pak Hashim




On the way balik berhari raya dari Sg. Dua, singgah di Taiping, nak berjumpa dengan kawan persekolahan yang dah lama tak jumpa. Dia tinggal di Taman Sri Matang. Lepas jumpa kawan, anak anak sibuk nak makan mee udang.

Sebelum ni pun, dah pernah dah makan mee udang Mak Jah Kuala Sepetang. Kali ni kami nak cuba Mee Udang Banjir Mak Teh. Tapi, ramainya orang. Since mmg takmo pergi kedai Mak Jah lagi (sbb memang nak mencuba yang lain, tambahan pula, kedai Mak Jah pun ramai juga orang), kami pergi ke kedai sebelah. Kedai Pak Hashim. Tp sayang, gambar yang di ambil, semua blurrrrr...kelabu asap. Tinggal gambar sign board ni jer yang elok sikit.


Kami order mee udang (2), mee goreng udang (1), kueteow udang (1), nasi goreng  udang (3) berserta air minuman untuk 7 orang. Total : RM67.00.  Pada saya murah ler kalau bandingkan harga di kedai Mak Jah. Cuma bezanya, kedai Pak Hashim ni tak menarik sangat. Dia perlu lakukan sesuatu, untuk menarik minat pengunjung untuk datang. Dan juga menu nya tidak banyak. Tidak seperti kedai Mak Jah. Ada udang goreng tepung, cucur udang, mee, kueteow, nasi udang dll. Dan cara makanan di hidangkankan juga menarik.  Kena carik balik gambar gambar lama semasa makan di kedai Mak Jah.   Dari segi rasa, pada akak, tak jauh beza. Kedai Pak Hashim ni sempoi sangat.





Monday, 20 August 2012

Hari Keluarga di Hari Raya ke 2

20 Ogos 2012

Ni adalah sebahagian dari gambar gambar hari keluarga. Keluarga sebelah Abah. Perhimpunan ini adalah yg ke 3. Yang pertama dan ke 2 dulu, tak penah letak dlm blog, sbb akak takdak blog lagi masa tu........hahhahahaha.............







Warga emas yang masih ada...Dah tinggal dua beradik je..







Sekeluarga di Hari Raya 2012

Beramai ramai di rumah tua di kampung. Selagi emak masih ada.....Walaupun gitu, asbend akak takdak dlm gambar ni. .....heehee..nak buek camno..terpaksa bekerja di hari raya. Hari Raya ke 3 baru dpt balik kg. Abang ipar yang sulung pun takdak ek...tak tau di gi mana masa. Tahun ni meriah, sbb semuanya balik kg. Termasuk juga anak saudara yg baru mendirikan rumahtangga...sian family wife dia..ya lah, baru berkahwin (hari raya berdua buat pertama kali) tapi dah kena ikut suami beraya di kampung Opah.....Walaupun arwah kakak yg no. 3 telah tiada, tp alhamdulillah, abang ipar dan anak anak saudara tetap balik beraya di kampung, ikut turn macam biasa....kalau lah abah masih ada...!!!!!!!


Gambar taken by anak sedara. Cilok dia punya..hahhaa..jgn mareee..




Friday, 17 August 2012

Happy Birthday to Hafiy

Hari ni, 17 Ogos, genap sudah 3 tahun anak bongsu akak. Dah besar hafiy yaaa...cepat jer masa berlalu.....Masa nak potong cake, hafiy tanya, Mana lilin........hahhahaha....kek tempah ngan kawan ibu, so, lupa lah ibu nak beli lilin....kekkekke....

Walt Disney Car ni mmg kesukaan hafiy. Bantal pun gambar car....so, cake pun gambar car juga ya. Mujur tak mintak letak gambar donkey.....haruuu..




Seperti biasa, kek order dengan Anna.




Thursday, 9 August 2012

Kesan sampingan memakai Implanon


Macam macam cara orang lakukan untuk mencegah kehamilan. Zaman sekarang, takut nak beranak banyak banyak. Byk sebab. Komitment, financial dan macam macam lagi. Akak pun amik pencegahan kehamilan. Cukuplah 5. Kalau keluar lagi seorang, boy jugak, aduhai. Sekarang pun akak ni a single rose amongst the torns...hahahha. Sebenarnya dahulukala, kalau ikut perancangan akak, memang nak 4 orang anak sahaja. Dua lelaki dua perempuan. Tp itu cuma perancangan sahaja. Yang menentukan, Allah SWT. Yang ke 5 tu, gara gara tidak melakukan pencegahan kehamilan secara terraaaa...hahhaa. Namun akak bersyukur punyai 4 putera yang kini meningkat dewasa dan si bongsu yg ke 5 menjadi penglipur lara.

Mula mula dulu, akak menggunakan pil perancang. You name it..noriday, nordette, yasmin..Bertahun tahun lamanya akak makan pil perancangan. Tp di sebabkan secara tak sengaja ter jadi yg no. 5, akak tak berani lagi nak makan pil.OOoh..cukup lah cukup sudaaa...hahha.  IUD akak tak suka sbb masa nak pasang tu, akak kena mengadap doctor dah membuka kaki dlm keadaan sedar diri tu, buat akak jadi malu. Dalam keadaan bersalin tu lain (itu pada akak ya...orang lain mungkin tak kisah). Injection pun akak tak suka sbb kena pergi every 3 months. Menghitung hari pun akak tak suka dan tak pandai. Ada juga kaedah lain, yang tidak begitu selesa pada akak. Jadi, akak memilih IMPLANON kerana percentage keberkesanan yang paling tinggi, berbanding yang lain.(99% berkesan, 1% boleh hamil). Lagi satu, hassle free, once dah pakai implanon, tak payah nak pikir apa apa dah. Redahhh ajer..hahahhaha.

Semasa memasang implanon ni, cost yang di kenakan adalah RM500++. (almost RM600.00 for 3 years). Maybe bergantung kepada klinik yang kita pergi tu kut..wallahualam..sbb akak pergi ke klinik swasta.

Cara implanon di pasang / tempat implanon di pasang




**Notakaki:  Gambar gambar diatas adalah cilok dari pak google.

Ini adalah kesan kesan yang akak alami berdasarkan pengalaman sendiri.
  1. Weight gain - weight akak mmg bertambah sahaja sepanjang tahun..hahaha. Selera makan, memang berselera. Tp yg ini susah juga nak kata. Sbb akak dari dulu dulu lagi, memang berselera makan. So, category ni, tak tau lah boleh di ambil kira sangat atau tidak..kekkek
  2. Menstrual - memang kacau bilau. Akak tak datang period berbulan bulan lamanya. Juga ada yg memakan tahun. Selepas memakai implanon dibulan December 2009, cuma sekali sahaja akak datang period yang heavy. Kemudian, ada datang, tp sedikit sedikit di antara tahun 2009 - 2010. (Akak tak ingat exactly, sbb tak keep track masa tu). Tahun 2011, period akak datang di bulan puasa. Setahun kemudian, 2012, dibulan puasa juga, period akak dtg. Iaitu di hari ni, di tarikh akak menulis di blog ni..aduhai. 
  3. Lain lain - tiada
Pengalaman mungkin tidak sama di antara satu sama lain. Tp ini adalah pengalaman akak. Sekadar panduan untuk semua..

Ini lah rupa kad implanon akak yang di simpan di dalam purse. Di bawa kemana juga. Dah hampir 3 tahun akak memakai implanon ni. Bulan December nanti, kena buka. Si kecik Amirul Hafiy pun will be 3 years next week (17 Ogos)

Sekiranya ingin membaca perihal implanon, bolehlah masuk ke SINI. Akak berharap, period akak tidak berlarutan sehingga ke akhir bulan Ramadhan ni. Aduhai....jenuh nak mengganti..hehehhe......... Terpulang kepada masing masing bagaimana cara untuk mencegah kehamilan. Pada akak, itulah cara paling berkesan.

Notakaki:-
DISINI pula adalah cerita dimana implanon saya sudah di keluarkan ya. 




Life is not what it seems to be.....










Tuesday, 7 August 2012

Kuih Lopes & Roti Gulung Sate Kebab

Assalammualaikum...lama tak update blog. Tak tau nak citer apa..asik asik citer pasai makan..makan..makan........hhahahhaha...

Ari tu sempat buat kuih lopes. Resepinyer pun akak gugel jer. Tak ingat dah amik dari blog mana. Ni ler ruper kuih lopes akak.........hahaha...rasanya amik kat  SINI kut..Tak bubuh lagi gula merahnya.




Satu lagi, menu berbuka puasa baru baru ni, roti gulung sate kebab..hahahahhaa...sate kebab ni akak beli dari kawan. Selalu org buat sardin, sosej...akak sajer nak tukar selera. Letak sate kebab kat dlm roti tu. Bedal jerk...Buat popiah pun akak letak sate kebab ni. Tp sate kebab tu di cincang cincang jadi halus. Lupa pulak nak amik gambo popiah berintikan sate kebab.

Nak tau achaner ruper sate kebab tu..sila masuk SINI