Tuesday, 27 November 2012

Winter Sonata - Happy Ending

Saper peminat Winter Sonata. Korean Live Action Romantic Drama which was produced in 2002 and really a big hit in asia. It has also been adapted into anime series which was aired in October 2009. I'm sure all of you aware that citer ni happy ending. The happiest moments can be seen in Winter Sonata Anime.  It was an anime followed by llive action. Voiced  and played by the same actor and actress. Jun Sang and Yoo Yin got married. All relatives and friends were there. Jin Sook, Yong Kok, Chaerin, Sang Hyuk... Tp of course actor Park Yong Ha was not in the drama (Sang Hyuk). Ganti orang lain which i'm not sure sapa. (Nanti mintak tolong pak gugel carikan....hahhaha) Park Yong Ha committed suicide in year 2010. The Winter Sonata Anime Series was broadcast dalam tahun 2009...Not really sure, sapa all those new faces in the winter sonata anime. The wedding ceremony was held at the house which Jun Sang built for Yoo Jin. 


Yoo Jin in her wedding dress made by Chae Rin

Yoo Jin accompanied by Sang Hyuk







All photos ehsan pak...gugel..hehhehhe. Want to see photos dlm bentuk anime series, bleh masuk SINI





Friday, 23 November 2012

Cross Stitch

Many years ago (not to say many years ago la....)......maybe couple of years,  I was addicted making handicrafts. Join every group of crafts here and there. Cross stitch, beads, etc..But as usual, half-way. Hot hot ciken shit..wakkakaka..... This is the result of handicrafts yang akak ever done before.  Group yang masih lagi menten until now is Needlecrafter.











All these, hasil kerja semasa rajin ber kraftangan before. Some of it, i did for myself. Some I gave to friends of mine. There were several which we exchange amongst group members. But I think, i want to start again...hahaha.....nanti jadi lagi hot hot ciken shit...kekekkeke





Wednesday, 21 November 2012

Suami Hanya Pinjaman..


Akak always think a lot while I was driving to the office. Time sensorang dalam kereta ni kan...so a lot of things I can think about. So, if anyone see me in the car, you all can see how serious I am. 

This morning, while I was on the way to the office, I suddenly remembered a story about a friend of mine. Ex schoolmate. One day, I called her to say hello. We talked for a while about a variety of issues, while at the same time I was trying to dig up her secret....kepochi tak hengat. Tu pun sebab based on the status she always put in the facebook. Akak serkap jarang jer tawww...but endup, she started to tell the story.  A sad story. My friend baru sahaja dimadukan. Patutler her facebook status alwas mingled with grief. I'm speechless. Ntah lah...to me, Suami Hanya Pinjaman from Allah SWT. Whenever Allah wants to take him back from you, He will, whether alive or dead. 

In life, we will go through various dugaan dan rintangan. Pahit manis, maung, kelat, masam pekat, semua ada. Polygamy is something yang menakutkan for almost every women.  Not only you..even I myself pun....Why????  Because there were so many reasons for that. If you want to talk about adil…it can never be adil.  Adil tu very subjective. My friend cannot accept the fact that her husband now has another wife. And because of this thing her life is in chaos and miserable. I am sorry...really... Honestly. I do understand the situation that you are in. Jangan cakap I don’t understand because I’m not in your shoes…who knows…I might had been in your shoes before… hahahhaa....just kidding..

I am not against polygamy. And also does not want to say that I agree. But supposing I ditakdirkan ber poligami, I memohon from Allah SWT supaya give me all the strength and patience to deal with it. 


I know that my friend loves her husband very much. Every wife does. She cannot bear the fact that now the love has been divided into two. Love ni pun very subjective. Susah nak cakap. Bukannya an object that can be divided equally. Even with our own children pun, kadang kita ni ada anak yang lebih kita sayang. Ini kan pula dengan isteri. But, I want to tell you my dear friend…Please love yourself more. You have everything that you want. Love from the kids, friends and relatives. Luxurious life, stable working career. It just that, now you have to share your husband with someone else. And for me, this is the time for you to have you own time. You can do what you want to do (with permission granted from your husband). In fact your husband still loves you…but at the same time, he loves another women..hhehhe. Live life to the fullest. Live With No Regrets. Love With No Limits. When your is husband is not around, you can spend your time with family and friends, which you cannot do that for the last 20 years. For the whole 20 years, you’ve devoted yourself to him. Now, you have a break.

As a wife, treat your husband accordingly when he is around.  Bukan suruh derhaka lak..Do what wives always do. Don’t think so much about him being with another wife. Nanti your life suffer. When you keep thinking..thinking..thinking and thinking again.....bykler tanduk tanduk yg kuar nanti..hmm..ckp senang ler saya ni...hehhehee.

I don’t want to see you suffer and miserable. I want you to be happy. As happy as before....So next trip...jommm...Cuti Cuti Luar Negara..hehhehhe


Notakaki:  I dun know what my life would be in the future…huhuhuhu…






Sunday, 18 November 2012

Popiah Glass

atau di kenali dengan nama Vietnamese Roll

Akak mula makan popiah ni, bila ada sorang kawan akak menjualnyer. Emak dia from Cambodia...jadi memang tau lah makanan asal usul orang Vietnam ni. Pertama kali akak makan, akak suka. Sedap....mmg sedap. Dan pada akak, its a healthy food. Sebab isinyer sayur sayuran  + isi ayam + isi udang.

Akak pernah tertengok kat chenel Travel kat Astro berkisarkan tentang popiah ni. Bagaimana cara kulit nyer di buat.  Setelah akak makan, akak rasa boleh buat sendiri. Yang penting kena ada kulitnya. Maka bermulalah edisi mencari...jalan jalan cari bahan...hahahhaa...

Akak pergi TMC Bangsar (adik badik Giant ni..so rasanya kat Giant mesti ada). Cari punya cari punya cari..maka akak terjumpa lah ini....yang mana akak pasti, inilah kulit popiah glass ni.




Satu paket ada 20 keping. Perghh..puas makan.

Beginilah rupa Vietnamese Rice Paper sebelum di rendam.

Gambar ehsan gugel. 


Ini pula hasil setelah di roll...hahha..






Ni adalah bahan bahan yang akak gunakan dalam vietnamese roll ni.

Daun selasih
Timun
Soon
Karet
Ayam (direbus)
Salad

Sebab sendiri buat, segala galanya akak letak byk byk...hahaha..esepcially daun selasih. Sedap rasanya.

Tp kalau di lihat pada kulit belakang paket Vietnamese Rice Paper ni, resepinya agak berbeza. Tapi tak kisahlah. Ikut citarasa masing masing.




Notakaki:  Nak rendam vietnamese rice paper ni tak perlu lama. Walaupun setelah di rendam, nampak macam keras lagi, tapi takper. Sebab nanti ia akan lembut. Dan kena handle with care. Vietnamese Rice paper ni sgt lembut....senang ter koyak. 








Saturday, 17 November 2012

Gulai Kulit Lembu versi Inazz

Ada yang pelik ka.....Sebenarnya akak pun pelik. Walaupun sebelum ni akak penah baca kat blog kawan akak, pasal kulit lembu ni. Semasa hari raya Aidil Adha hari tu, akak pergi ke rumah adik ipar di Johor. Masa nak balik, dia bekalkan macam macam. Daging qurban, rendang, lauk pauk dan macam macam lagi termasuk lah kulit lembu.  Dia kata, tak payah susah susah, dah siap basuh semua bagai. Nanti masak kan aje. 

Punyalah lama kulit lembu tu duduk dalam freezer akak. Semalam, baru terpk nak masak. Maka akak keluarkankan ler kulit lembu tu dari dalam freezer. 


Ni ler rupa kulit lembu yang belom di masak. Akak perati peratikan. Setahu akak kulit lembu ni nipis. Akak belek dan bedek...maka akak buat kesimpulan sendiri...hahhahha....Kulit lembu ni di bakar dan di kikis bahagian luar. Segala bulu bulu dan lapisan kulit luar lembu ni sudahkan pun di kikis. Kemudian di masukkan kedalam air abu (mcm sotong kering yang di kembangkan tu...). Sbb itu kulit ni nampak tebal dan kenyal. 

So..akak pun gugel resepi..hahhaa..org pandai masak ler katakan..kekkeke...kena gugel. Org kata, buat macam sambal jawa. Akak sambal jawa pun tak tau. At the end, akak buat resepi akak sendiri....mengikut bahan yang ada di rumah. Ni antara bahan bahan yang akak gunakan. 

Lengkuas (byk...ada dekat 10 potong seteleh di hiris)
Serai 2 batang (akak ketuk jer)
Cendawan shitake (10)
Karet 1 batang di potong sederhana halus panjang panjang
Kacang panjang 5 tangkai. 
Tempe di goreng
Cili padi (20 biji di kisar)
Bawang merah (10 biji di hiris halus)
Bawang putih (10 ulas di ketuk sahaja)
Daun selasih. 
Santan (RM3.00)

Mula mula kulit lembut ni akak rebus. Dah rebus, akak toskan. Kemudian akak goreng guna sedikit minyak bersama dengan cendawan shitake dan juga tempe. Letak ketepi dulu. 

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah + bawang putih + cili padi di kisar + lengkuas + serai. Tunggu hingga naik bau, kemudian akak masukkan karet + kacang panjang. Kacau dan masukkan santan. Biarkan mendidih, kemudian akak masukan kulit lembu bersama shitake dan tempe. Kacau rata, kendian angkat. Kemudian bubuh daun selasih. Ini lah hasilnyer...



To be honest, selepas masak, akak mmg tak tergamak nak makan. Ntahler..sbb sebelum ni tak penah makan. Tp bila perut lapar, akak bedal juga..hahahha. Kulit lembu ni takde rasa apa...cuma rasa kenyal kenyal. Takde rasa lembu atau rasa bukan bukan....tambah pula dah di campur dengan berbagai bagi bahan lain. So telan jer lah tanpa memikirkan itu adalah kulit lembu....those yang tak biasa, mmg susah nak terima kut..sbb anak2 akak tak dapat menerimanya. Takper lah....tekak masing masing. Asbend akak makan, sedap jer...hahhahaha..........takut bini kecik ati kaaaa...





Thursday, 15 November 2012

MGS Reunion...

3 November 2013

Gambar ni sebenarnyer dah lama....tak sempat nak upload. Ni kira reunion yang entah ke berapa tak tau ler....ramai kengkawan akak masa zaman sekolah sekolah yang belom lagi dapat di temui..kalau di temui pun, tak sempat lagi bertemu. Ni geng masa sekolah menengah. 

Lama sungguh tak jumpa kawan akak yang sorang ni...Anis. Skrang dah jadi doktor gigi. Pada masa yang sama Anis juga mengajar di UITM Shah Alam, bidang dentistry. Masa ni bercuti selama 6 bulan. Bulan Februari 2013 nanti, akan pergi ke New Zealand semula untuk sambung belajar. Alhamdulillah...sorang lagi kawan akak yang berjaya. Seronok dengar citer kengkawan yang berjaya belaka.  Pertemuan kali ni cuma di sertai orang 6 orang saja. Akak, Anis, Ida, Norida, Iza dan Hajar bertempat di kampus UITM. (Lupa nama rumah persinggahan kawan akak tu..hahahhahaha). Yang lain memasing kesibukan dan tak sempat untuk datang. 

Walaupun 6 orang, tapi meriah siot...ahahaha...Di sebabkan kita orang buat potluck, memacam makanan yang ada. Walhal  6 orang jer..hahah. Gambar gambar tu semua takde dalam kamera akak. Yang ada, ni la sekeping...Tp takper...janji buat kenangan. 

Bila dah berjumpa, gembira tak terkata. Berbagai bagai cerita yang keluar. Ooo..indahnyer kenangan..hahhaha.....



Lama juga kami meluangkan masa di rumah Anis.  Sebelum balik...sempat juga bisik bisik pada Anis.....Erk...nnt anis dah ada kat NZ, bolehler kami datang yer...accommodation free...tourist guide pun free..ehhehehe....NZ..here we come....tp bila ler tu gamaknyer...hahhaha







Monday, 12 November 2012

12.11.12

Gambar ehsan google

Ulang Tahun Perkahwinan yang ke 19 tahun...

Dalam diam tak diam..masa berlalu tanpa sedar. Sudah 19 tahun usia perkahwinan kami. Alhamdullillah.....19 tahun melayari bahtera perkahwinan. Segala onak duri dan ranjau...angin puting beliung dan taufan.....19 tahun juga mencecah usia perkahwinan kami. Di samping di kurniakan 5 orang putera yang sedang meningkat dewasa......

Alhamdulillah....walau apa pun yang bakal mendatang, semoga dapat menghadapi apa juga keadaan dengan lebih sabar dan bertenang...



Hari hari berlalu
Hari hari mendatang
hatiku dekat padamu
walau tak penah ku bilang sayang.............