Friday, 19 February 2016

Hotel Cititel Express Pulau Pinang

Masa ke Pulau Pinang baru baru kami stay di Hotel Cititel Express. Hotel ni betul betul di tengah tengah bandar. So access nak ke kedai makan, pasaraya, Penang Art Street, Muzium Terbalik etc sangatlah dekat. Hotel ni taklah besar mana. Kami booked 2 family rooms and 2 standard twin rooms. Family Room untuk myself sekeluarga and the other one untuk emak dan anak anak buah. My sisters and hubby masing masing amik standard room. 

Untuk Standard Room saya booked thru booking.com. Manakala family room thru  Hotel Cititel Express Penang website. Pada saya booking melalui website lagi murah hahha.. With breakfast and no extra charges. Melalui booking.com ada breakfast tp kena pilih and pay extra and harganyer lebih mahal. Untuk Standard Room, pada saya amatlah kecil. Nak solat, memang kena ejas. Tp family room nyer quite big gak..selesa lah utk 4 orang adults + 1 child. Family room nyer mcm connecting room gitu. Sebelah menyebelah. Bahagian dalam double bed, bahagian depan two twin beds.




Pemandangan dari dalam bilik
Boleh nampak jambatan Pulau Pinang




Keesokan hari kami breakfast di Enoshima Japanese Restaurant yang berada di lobby. Small restaurant, pilihan pun tak banyak, tp menarik juga.  Kami anak beranak bersembang kat dalam ni sampai orang tu tutup lampu ler..hahhahaha...indirectly nak bagitau gamaknyer, breakfast time dah tamat. 


Nunnn kat hujung tempat ambil makanan. Kecik jer..








Family Gateways to Pulau Pinang


Lepas balik dari Taiping, kami ke Pulau Pinang pulak semasa CNY. Sekali lagi, balik kampung dulu di hari Sabtu (06/02/2016), then on 07/02/2016 kami bergerak ke Pulau Pinang. 3 buah kereta semuanya, termasuk emak. Myself & my sisters's family. Abang-abang tak dpt join..nothing much yang kami buat pun benonyer. Just jalan jalan....kami lalu kat jambatan kedua. Alhamdulillah..jalan memang clear. 



Melintasi jambatan dan laut, kami masuk ke area Teluk Bahang. Meredah jalan berliku liku, berbelok belok...byk kali kena berhenti, sebab emak asik nak terkucil jek..kekkke...then singgah breakfast di Teluk Bahang dulu. 

Mmg spesel roti jala ni...besaaaarrrrr

Tak cukup korum, tp still meriah


Kami breakfast di sini
Selesai breakfast, kami menyusuri jalan terus menuju ke Batu Feringgi. Mula mula anak saudara nak masuk Teluk Bahang Park....tp kensel. Tatau ler depa ni....jap nak, jap taknak. Mak pak ngikut jer lah...hehehheh. 

Singgah di pantai, anak anak nak mencuba parasailing. Layan jer. Hafiy the bam bam pun nak gakk..haii..jenuh akak mujuk..risau wehhhh. Takut dia tak reti nak duk diam masa kat awang awangan tu. Tp dia kata nak gakk.....Alhamdulillah. Selamat. Tanya dia..takut dak. Takkkk...katanya. And nak naik lagi..haha..udah ler nak.  Lenkali la ye..One thing that i dun like here, ada anjing berlegar legar di tepi pantai.....jenuh ngelak..anjing tak bersalah...tp hmmmm....



Opah duduk bukak kitab, anak anak cucu berjimba tak hengat...kekekke

Lunch kat Nasi Kandar Ketapang. Yg benarnya nak ke Cargas Cafe tp kena pusing balik ke Bayan Lepas sana nun. Kami carik Hameediyah Nasi Kandar. Tp punyalah ramainyer orang berbaris menunggu..kedainyer kecik jer...huhuhu..tak sanggup. Lagipun kesian kat emak. Bukan boleh lama lama dalam panas tu. Maka berpuas hati ajelah kat Nasi Kandar Ketapang. 

Then..kami check in di Cititel Express Hotel. Lepas check, bebudak nak ke Art Street lak..okay..jomm..jom..layankan aje. Tp bebudak je lah yang bergambar. Mak mak dan bapak bapak budak idak ler..

Pinjam from insta meelyabani

Pinjam from insta syafiqahnoh

Selebihnya, kami layan bersembang anak beranak jer. Erkk jap..dinner kat mana ntah..hahaha..pi kat gerai gerai dekat ngan tokong ular tu rasanya,,,,nama kedai..hmmm..haram ingat..hahaha. Hancusss plan pemakanan saya.....

Hafiy, Hakim, Haikal, Me & Hubby makan char kuehteow

Malam hari bebudak bujang tu semua pi makan kat Padang Kota. Then depa gi tengok wayang citer Ola Ola Bola. Sbb hotel kami stay tu dekat sangat ngan shopping kompleks.

The next day, dapat juga makan di Cargas Cafe. Kedai ni betul betul di tepi jalan. Susah nak cari parking. Tersangatlah ramainyer orang....tempat duduk pun berebut rebut. Ntah apa yang speselnyer..pada saya nasi kandaq kat Penang sama jer sedap nyer...hehehe. Semua sedap..

Afterall, it was a good time spent with the family. Selagi hayat masih ada...alhamdulillah emak pun masih sihat walaupun takleh jalan lama lama. Kemana mana memang kena bawak wheelchair. Next time will try utk pastikan semua ada. Next plan...Hari Raya Aidil Adha 2016. Kemanakah kita....jenuh dah survey merata ni.................







Friday, 12 February 2016

Tok Janggut Homestay & Retreat Taiping

Pada 30 & 31 Januari 2016 yang lepas, maka berakhirlah Geder Geder TSY buat kesekian kalinya di Tok Janggut Homestay. Boleh masuk FB ni untuk tengok lebih lanjut berkenaan dengan TokJanggut Homestay & Retreat Taiping

Selebihnyer saya tepek gambar jer lah ya....Best tempat ni, sbb ada 8 bilik pelbagai size. Dibahagian hadapannyer ada main house, yang mana terdapat 3 bilik (2 bilik kelamin dan 1 bilik bujang) manakala di bahagian belakangnyer terdapat lagi 5 bilik. Di ruangan tengah tengah pula, terdapat sebuah kolam renang. Walaupun tidak besar mana, tapi cukup untuk anak anak bergumbira mandi manda.

Ni susunatur bilik kami aritu. Thank you to IMANN, susah payah buat layout bilik, untuk memudahkan kami supaya tahu bilik masing masing kat mana...




Disini juga ada disediakan basikal dan motosikal untuk kegunaan para pengunjung berjalan jalan sekitar kampung. Untuk penggunaan basikal hanya secara percuma, manakala untuk motosikal kalau tidak silap saya dikenakan bayaran sebanyak RM30.00 untuk sebuah motosikal. Selain mempunyai ruang dapur dan juga ruang makan, juga terdapat beberapa bilik air untuk di kongsi. Untuk sampai ke sini mudah sahaja...sila tengok berdasarkan gambar di bawah


Homestay Tok Janggut ni betul betul di tepi jalan. So, kena alert, takut terlepas pandang. If terlepas, kena patah semula ke belakang.




Bilik 6 & 7





Bilik No 4, 5 & 8  (kat belakang bilik no 5)

Ruangan untuk lepak lepak dan makan makan
Basikal boleh digunakan

Bilik 6 & 7

Tempat yang menarik untuk weekend gateways for families. Untuk bersama kengkawan pun seronok juga..facilities bagus, bilik bilik pun best. Setiap bilik ada aircond dan kipas. Paling best, bila mandi, air sejuk. Ada beberapa bilik air mempunyai 2 shower. Menurut kata owner, satu adalah dari air paip dan satu lagi air sungai...sejukkk.  


From Tok Janggut FB

From Tok Janggut FB




Thursday, 11 February 2016

Geder Geder TSY - The Silver Yongs

30 January 2016

TSY - membawa maksud The Silver Yongs. TSY wujud bermula dizaman wanitamelayu.com. If bukak website wmc ni, dah tak wujud dah kut. Sudah terkubur dialam maya..hahaa. Tp Intan ada tulis tentang sejarah TSY kat blog nyer di  SINI

The
Silver - Perak
Yongs - anak anak perempuan sulung di Perak selalu di panggil Yong. Tapi kengkadang, kalau tak tau nama, kita panggil juga Yong. Kalau lelaki biasa di panggil Yop.

TSY ni dah banyak kali dah buat geder geder. Punyalah lamanya kami kenal antara satu sama lain melalui internet sahaja pada mulanya. Berkawan sesama kami dan terus membawa kepada pasangan masing masing pula saling berkenalan, juga hingga ke anak anak. Alhamdullillah. Masih kekal utuh hingga sekarang. Pertemuan kali ini adalah kali yang ke4 kalau tak silap saya. Saya penah join cuma dua kali sahaja. Yang lain lain tu tidak berkesempatan.

1. Taiping ~ 2008
2. Lumut ~ 2010
3. Sungkai Hot Spring ~ 2011
4. Cameron highland ~ 2013
5. Changkat Jering ~ 2016


Takde apa nak cerita sangat pun. Selebihnyer biarlah gambar sahaja yang berbicara. Sebabnya, kami bila dah berjumpa macam macam cerita yang kluar....Sampai pukul 3 pagi tu. Tatkala para bapa dan anak anak dibuai lena, kami masih belum habis cerita. Macam macam ada...

Bila dah berjumpa...

Macam macam aksi ada





Anak anak seronok mandi manda
Since kami semua tak begitu rajin nak memasak, kami order sahaja dari tuan punya homestay ni. Untuk tea time, dinner, dan breakfast keesokan harinya. Untuk lunch, kami memasing membawa bekalan. Saya bawak makanan paling senang...laksa Kuala Kangsar...hahhaha

Dinner. Donut dan mihun tu belen masa teatime
Dimalam hari, kami buat acara exchange gift pula
Satay ni tersangatlah murahnyer....0.30 secucuk..




31 January 2016
Breakfast
Check out.

Sedap nasi lemak ni.

Pulut udangnye pun sangat sedap. Begitu juga dengan kuih lompang
Posing sebelum meneruskan perjalanan kerumah masing2...

Bye bye..till we meet again