Monday, 27 March 2017

Japan - Here I Come


Full story can be read:

Japan Here I Come - Teaser

Souveniers from Japan for Friends

How To Indentify Lines and Stations Number in Japan

Horyu Ramen Halal - Sapporo

Tokyo Banana Tree Cookies

Japan Here I Come - Day 0 & 1

Japan Here I Come - Day 2

Japan Here I Come - Day 3

Japan Here I Come - Day 4

Japan Here I Come - Day 5

Japan Here I Come - Day 6

Japan Here I Come - Day 7

Expenses









Makanan Eksotik Kuala Selangor

11 March 2017

Saya kenal mereka mereka ni semua dari Group Whatapss Road To Japan Ladies (RTJ Ladies). If dekat facebook tu, ada satu group Road To Japan. Tapi bercampur campur lelaki dan perempuan, ibu bapa dan anak, nenek, atok pun ada....hehehe. Selepas mendapat keizinan tok ketua, maka tertubuh ler group whatapps RTJ Ladies (Ladies Only)

We have met several times. Pertemuan pertama bermula di Sushi Jiro, melarat larat ke Secret Receipe, Sushi King, terus ke BBQ Town, Sukiya, Teppayanki semuanya di Mid Valley. Makan makan session diteruskan ke Doli Dimsum di NU Sentral dan juga Restoran Ayam Penyet di Ampang Park, and akhir sekali makanan eksotik di Restoran Lembah Bernam, Sekinchan, Kuala Selangor. 

Setelah berpakat, maka kami sepakat masing masing menumpang kereta saya sahaja kerana cuma 5 orang sahaja yang setuju untuk makan makanan eksotik ni. Saya pun tak berapa gemar juga...tp my prinsip...apa salah mencuba. If ada orang bercerita tentangnya, saya tahu apa dia...hahahahah.

Ai jadi driver arini...
Dee, Aishah dan Juni menunggu saya di stesen LRT Bangsar. Senang gitu. Manakala kami perlu mengambil Watie di RNR Sungai Buluh. Setiba di RNR  Restoran Jejantas Sungai Buluh kami breakfast dulu. Apabila Watie sampai, kami pun meneruskan perjalan ke Kuala Selangor. 

RNR Sungai Buluh. Breakfast Juni belanja
Dari Plus Highway menuju ke Latar Highway dan terus ke Kuala Selangor. Merentasi jalan jalan kampung dengan pemadangan yang menghijau....sawah padi terbentang luas. Ada yang jakun tak pernah tengok padi. Maka berhentilah kami di sini untuk sessi fotografi. 


Jakun tengok padi....


Perjalanan menuju ke restoran eksotik diteruskan. Sebelum sempat ke restoren, sempat lagi tu berposing. Pantang nampak sawah yang menghijau...

Sebelum sampai restoren, berhenti lagi amik gambo...
Dan akhirnya sampai juga ke Restoran Lembah Bernam. Masa sampai ni tak braper ramai sangat orang. Memola nak pilih duduk kat gazebo. Tp macam panas lak...


Ini lah makanan yang kami order. Rendang landak, rusa masak blackpepper, ayam masak gulai, udang masak lemak cili api, nasi putih, sambal belacan dan ulam ulaman. Berselera makan walaupun tekak saya tak braper nak menerima. Sebab apa....sbb saya tahu itu adalah landak dan rusa...hehehhe.


Ayam masak gulai

Rendang landak

Rusa blackpepper

Total makan untuk 5 orang lebih kurang RM100++ bersama air. (Nasi putih, ayam gulai 3 ketul, sambal belacan masing boh dalam pinggan sendiri begitu juga dengan sayur dan ulam ulaman)
Rendang landak - RM24.00 utk 200gm
Rusa blackpepper - RM16.00 untuk 200 gm
Udang masak lemak cili padi Gred C - 3.00 seekor. Ambil 5 ekor - RM15.00

Yang lain lain tatau camner kira. Dah kenyang, jom pulang. Dee plan nak cari Sekinchan Paddy Box tu. Tp rasa macam jauh lagi nak jalan, kami kensel jer menuju ke Bukit Melawati pula (sbb ada orang tu tak pernah sampai...hahahha).  Bayaran masuk ke Bukit Melawati adalah RM3.20 seorang. Dee gak yang bayarkan.



Jom naik tram


Lotong berkeliaran

Tak pasal pasal kan...hahahha

Pusing sekejap jer. Jadilah merasa naik tram. Actually boleh turun dan jalan jalan kat situ. But kami malas bila tengok byk lotong berkeliaran. Jom cari cendol Bakar lak, sbb perut dah mula lapar semula. Dee as navigator memang bagus, tp akak as driver lah yang selalu silap masuk jalan...hahhaha. Pusing je ikut suka suki suka hati. Mujur negara sendiri. Di Cendol Bakar kami makan Cendol Durian, Laksa, Sata dan Keropok lekor. Cendolnya biasa biasa jer pada saya. Mujur keropok lekor sedap. Laksa pun tak sedap sangat pada saya. Sata pula macam ada sesuatu yang tak cukup...ntah tatau apa dia. 

Cendol durian

Laksa Meletop katanya. Tp idak meletop pada saya

Muka orang kenyang dan mengantuk (saya leeee)

Okay..dah jom balik. Tamat trip untuk hari ni. Dalam pada tu sempat lagi berdiskas nak makan Laksa Telur Sarang, Mee Rebus Ghulam dan Nasi Vanggey  di Ipoh. Agenda penuh ngan makan makan jer lah yer...hahha. 

Saya antar Watie semula kat RNR Sungai Buluh. And kendian dropped kan Juni Aisha dan Dee kat LRT Bangsar. Penat juga as driver, tp enjoy. Ada ketika, bila penat, mulut pun dah tak mau berkata kata..hehehhe. Kekawan semua jgn risau ye. Saya memang gitu. Bukan sebab sentap ke apa ye....




Tuesday, 21 March 2017

Konvoi Berbasikal Wanita 2017

11 March 2017 (Sabtu)

Last sabtu pergi Gopeng. Sabtu ni  kita pergi berkonvoi pula. Sempena Hari Wanita. Ni pun last minit punya kerja gak. Lagi 3 hari sebelum event, saya registered to join Konvoi Berbasikal Wanita 2017 ni. Event ni berlangsung di Dataran Putrajaya. Sanggup pergi beli basikal baru tu, semata mata nak joined this event. Sbb last minit, nak sewa, basikal pun dah tak ada. Semua juga atas dorongan kawan kawan #KMC.
Medal

My unlucky number..hahaha. Tak menang lucky draw pun

Before the cycling started
Cer teka...


Saya minta kakak antarkan ke Dataran Putrajaya. And dia bawak balik kereta ke Precint 9. So, saya takdelah hassle mencari parking untuk letak kereta. Dan dah janji2 ngan #KMC friends untuk jumpa setempat and gerak sekali.

Ambik stamina dulu
My #KMC Friends. Eryn dan anak anak, Reeny, Reen, Chi, Intan and doter, Elise (Eh Chi ngan Elise tiada dalam gambar...heehee)

Kita rehat dulu yaaa
Ada yang bawak anak anak sekali. Seronok ramai ramai ni. Saya dengan Reen memang kayuh pelan pelan. Dah lama tak bawak basikal, memang bergoyang basikal bila saya berkayuh. Dan saya tak prektis pun. Berpuluh tahun tak bawak basikal, and hari ni adalah kali pertama setelah sekian lama meninggalkannya.

#KMC friends. Tamat sudah 10km mengayuh basikal
#initlahkuasawanita #konvoiberbasikalwanita2017 #dataranputrajaya


Enjoy je walaupun tak menang apa apa. Tahniah pada yang menang lucky draw. Selepas event, masing masing membawa haluan....dan saya kena mengayuh basikal dari Dataran Putrajaya ke Precint 9. Matilanakmak.....hahaha. Dengan panasnya, dengan terhegeh hegeh kayuh basikal, dengan dah takde stamina nya. Sampai umah kakak, bukak baju...tukar baju lain, kebabom trus. Letihhhhh..




Monday, 13 March 2017

Water Rafting & Abseiling, Gopeng

04 March 2017 (Sabtu)

Salah satu activiti yang sempat saya buat atas ajakan kawan #KMC iaitu Water Rafting dan Abseiling. Tak pernah saya buat pun. And tak pernah pergi Team Building walaupun kompeni dah buat banyak kali. Asik saya reject je. 

Dah tebiat, tua tua ni minat plak nak buat mende mende adventure ni. Bahana berkawan ngan bebudak muda...mendapat ler. Mula mula rasa malas juga nak join. Mengenangkan masa ni saya tgh datang bulan. Leceh bila berair air nanti. Bila pikir pikir balik...bila lagi. Prinsip saya senang jer. Cuba saja kalau nak. At least kalau ada orang bercerita pasal ni, saya tahu apakah itu. And lepas ni kena bawak anak anak plak terai. Kasi depa adventure sket..kannn..

Saya ikut Jun and friends TNB nyer. Kalau nama saya nak cari sendiri this kind of activity, idakler mak nak. Orang ajak, saya follow. Lepas subuh, kami drive ke Gopeng. Di Gopeng few of Jun's friends dah tunggu. Untuk menuju ke Sungai Kampar, kami menaiki lori. Udah rasa macam pendatang ler pulok. Jalan sempit, bila berselisih...gayat wehh..

Bukan pendatang tanpa izin ya...hhehehe. Ni berselisih ngan another group
Jauh juga nak masuk kedalam. Melintasi beberapa perkampungan (kampung orang asli kut), akhirnya sampai ke air terjun untuk waterfall abseiling. Kebetulan pula disini ada geng dari Perodua sedang buat team building. So, kenalah sabar menanti giliran ye. 


Taklimat keselamatan dulu sebelum abseiling

Dah dengar taklimat, jom mulakan. Yang tak larat tu bila nak daki bukit naik keatas tu la. Mak stamina tak berapa nak ada...hahaha. Pastu kena tunggu lak orang orang Perodua ni abiskan abseiling mereka. Lotih mak nak...

Sempat buat pis yo lagi.....


Menarik juga waterfall abseiling ni. Kena katup mulut..kang jenuh air masuk dalam perut...hahhaa. Alhamdullillah, tanpa latihan, saya berjaya turun dengan baiknyer. Macam orang panjat pokok kelapa; kata guide tu...hahhaa.  Actually as in package, setiap orang boleh mencuba selama 2x. Tp mak malas nak. Sebab kena daki bukit ke atas tu. Cukup lah merasa sekali. Jun tried dua kali. 

Selesai waterfall abseiling, guide bawak kami gi lunch dulu. Nasi putih, ayam masak lemak cili padi, sayur kobis goreng, ikan goreng, telur dadar, sambal belacan, buah tembikai dan air sirap. Berkelah di tepi sungai...perghhh. Nyaman. Puas hati makan. Rugi tak amik gambar. 

Selesai makan, kami menuju ke tempat untuk water rafting. Kena dengar taklimat keselamatan dulu. If guide kata: 
Bom Bom - kena masuk duduk dalam raft and pegang tali 
Hi Five - Angkat paddle ke atas, 1 2 3 tepuk air
Forward - kayuh ke depan
Back - kayuh ke belakang
Lagi apa eh....hahahha. Ada beberapa cue lagi yg saya tak berapa nak ingat. Tapi saya enjoyed sesangat buat water rafting ni. Sebenarnya saya fobia air dalam. Saya takut tenggelam. Tp alhamdullillah, rakit selamat tanpa terbalik. Masa hari ni, memang ramai yang buat water rafting. Ada 4 rakit terbalik, and kami managed to save dua orang yang hanyut tu.

Disaat bermula, cuaca dah beransur mendung. Memang kompem hujan. Halfway, kami stop kat satu tempat, sebab hujan semakin lebat. Air pula mula naik. Demi keselamatan, para guides mengarahkan semuanya stop dulu. Lama juga kami berada didalam hujan. Kesejukan...lecak, pacat..huaargg..mak geli pacat...

Bila hujan beransur reda, kami meneruskan perjalanan. Di sepanjang perjalanan, kami melalui 11 - 13 rapids. Memang enjoy betul, tp kena ingat akan keselamatan. 

Our rakit


Gambar banyak, tp most of the gambars kelabu belaka, sbb hujan and guide cuma menggunakan camera hp untuk mengambil gambar. Maka terpaksa lah berpuas hati dengan gambar yang begini. (Taking pictures is included in the package). 

Selepas melalui rintangan di atas air, maka kami selamat sampai ke penghujungnya. If I were to have another chance, I will do this again.