Showing posts with label Budget. Show all posts
Showing posts with label Budget. Show all posts

Sunday, 4 May 2014

Itinerary / Bajet - Trip to Krabi







Bajet 3 hari 2 malam

30 April 2014 - 02 Mei 2014

Flight ticket
Air Asia - 52.00 (Pergi)
MAS - 167.00 (Balik)
Hotel @ Nine - 65.00 - 1st night
Lanaa Beach Guest House - 25.00 - 2nd night
Island Hoping - 100.00
Makan/Transport/Jajan - 150.00

Total - RM559.00 per person...

Shopping
Handbag - 100.00
Souveniers - 120.00
T Shirt - 105.00 (7 helai)
Dress - 25.00 (sehelai)

Total - 350.00

Jumlah keseluruhan - RM909.00

erk...banyak tu jer..hahha..mcm x caya lak....

Untuk itinerary...yg sebenarnya kami tak buat itinerary pun. Semua aci redah.

Day 1
Jalan jalan sekitar Aonang Beach
Lunch @ Chaba Thai Kitchen
Jalan Jalan ke Krabi Town
Pusing keliling kampung
Tempat pembiakan ikan
Pasar Malam
Jalan jalan dan shopping di sekitar Aonang
Check in Hotel @ Nine
Dinner
Tidur

Day 2
Breakfast
Check out @ Nine Hotel
Island hoping (8.30 - 4.30)
Jalan Jalan dan Shopping lagi sekitar Aonang
Dinner
Check in @ Lanna Beach Guest House
Tidur

Day 3
Breakfast
Back to Airport
Depart Krabi




Monday, 10 March 2014

Itinerary / Budget - Jakarta Bandung Jakarta





Mengikut perancangan, inilah itinerary yang saya sediakan untuk trip Jakarta Bandung Jakarta

DAY 1
  • Arrived Soekarno Hatta Airpot Jakarta 
  • Transfer to Bandung
  • Check in at La Nostalgie Boutique
  • City Tour (Toko 3, Factory Outlet Jalan Riau - ni jer sempat pegi)
DAY 2
  • Tangkuban Perahu
  • Lembang Floating Market
  • Ater Sari Hot Spring (tak pegi pun)
  • Kg Daun (tak sempat pergi sbb terlalu lama di Floating Market)
  • Pasar Baru (2 jam sahaja sbb Hafiy dah start merempan..hahahha)
  • Factory Outlet Jalan Dago

DAY 3
  • Check out from La Nostalgie Boutique
  • Safari Bogor (tak jadi pergi, pak supir datang lambat, kensel perancangan)
  • Transfer to Jakarta
  • Check in @ Maxone Hotel, Sabang Jakarta
  • Monas
  • Kota Tua Jakarta (tak pegi jua, sbb tak tau jalan, dan xde driver...heehhe)

DAY 4
  • Tanah Abang
  • Check out
  • Transfer to Airport
  • Depart to Kuala Lumpur 
Untuk mendapatkan supir bagi trip Jakarta - Bandung - Jakarta ni, saya berurusan dengan Tony (rekemended by one of my friend). In my case, saya tidak mahu menyalahkan sesiapa (Kawan saya xkan rekemen kalau tak bagus). Malahan Pak Halim  owner La Nostalgie Boutique juga sering menggunakan perkhidmatan mereka untuk tetamu tetamunya yang memerlukan perkhidmatan supir. Supir juga bukannya tidak datang pada hari itu, cuma terlewat 3 jam dari waktu yang kami tetapkan. Sedangkan 3 jam itu, sepatutnya kami sudah dalam perjalanan ke Safari Bogor. Cerita pasai supir ni boleh baca di   HARI KE 3    semasa berada di Bandung.
Package Supir yang saya dapat untuk 7 orang Suzuki APV



Day 1 - Jakarta Bandung - RP850,000
Day 2 - Bandung City Tour - RP450,000
Day 3 - Bandung Jakarta - RP850,000
Day 4 - Jakarta City Tour + Airport - RP850,000

Kami cuma menggunakan supir untuk dua hari sahaja. Bayarannya adalah RP1,300,000. Untuk ke airport kami menggunakan airport transfer arranged by Maxone Hotel dengan bayaran RP250,000.

Flight ticket @ 7 pax - RM700.00 RM644.00 + bagasi RM50.00
Hotel @ Bandung - RP1,440.00 (2 nights Family Room)
Hotel @ Jakarta - RP1,100,00 (1 night 2 rooms)
Supir - RP1,300,000 (2 days)
Lunch/Dinner @ 4 days for 7 pax - RP3,200,000
Airport transfer - RP250,000
Entrance fee @ Tangkuban Perahu - RP450,000
Entrance fee @ Floating Market - RP70,000
Cipaganti - RP700,000 (100,000 per pax tak kira adult or child)
Bajaj oren - RP15,000
Bajaj biru - RP20,000
Teksi Bluebird @ 2 - RP30,000 + RP35,000
Airport tax @ 7 pax - RP1,050,000

Total RP9,660,000 x 3 / 10000 = RM2,898.00 + Flight tiket RM644.00 + Bagasi RM50.00
= RM3,592.00 / 7 = RM513.14 per pax

Tp takde maknanyer ye...sb tukang bayo nyer sorang jer (kena berterimekasih bebanyak kat tukang bayo....heheh).....At least itu boleh di buat anggaran klu pegi jenjalan dengan kengkawan atau saudara mara. Boleh kongsi sama sama. Idak ler terasa banyak beno nak kena bayo. Perbelanjaan diatas tak termasuk soping dan etc expenses yang kecik kecik ya mcm jajan/minuman/souveniers......

Walaupun camner pun, banyak gak baki Rupiah yang kami perabihkan dalam flight..hehehe...nak bawak balik pun, rasa mcm tak baloi jer. Baik bagi perabih....