Monday, 16 January 2017

Happy Birthday To Me

5th January 2017

Hahaha.....add one more year older. Thank you to my kawan2 sepejabat for the cake. Kena belanja uols ler nampaknyer.





Monday, 2 January 2017

Aroma Ikan Bakar Jeram

2 January 2017

Adik bongsu mengajak kami adik beradik dan keluarga makan kat Aroma Ikan Bakar, Jeram. Ini kali ke2 saya makan di sini. Kalau ikut pilihan saya....Aroma Ikan Bakar Jeram bukan pilihan saya...hahahha. Since orang nak belanja kan...so ikut ajelah. Sejak ketiadaan abang yang ke2, ini adalah kali pertama untuk tahun 2017 kami adik beradik berkumpul makan makan diluar. Biasa berkumpul kat rumah je. Mana mana rumah tak kira rumah kakak, or abang. 

Dan kebetulan juga ramai pula yang dilahirkan pada bulan Januari. So, kami celebret besday sama sama. Abang pertama dan isteri (kakak ipar saya) mempunyai tarikh lahir yang sama iaitu pada 2 Januari. Abang ipar pula (suami kakak ke2) pada 1 Januari. Saya 5 Januari dan anak saya Haikal pada 3 Januari. So here we are.....

Gambar dari google

Abaikan budak kecik dua orang tu....hahhaa..nyibukkk







Seronok berkumpul ramai ramai begini. Walaupun tak semua dapat menghadirkan diri. Yang pasti, emak gembira melihat anak anak cucu cucu dan cicit dapat bersama sama selalu. Itu yang penting bagi kami. Melihat emak gembira....di kala meniti usia senja, emak dapat melihat ke akraban kami adik beradik. Walaupun kadang kadang, bercekau juga..hahhaha. 





Sunday, 1 January 2017

Bangi Wonderland Theme Park & Resort

31 Disember 2016 (Saturday)

Aktiviti akhir tahun bersama keluarga. Kami pergi ke Bangi Wonderland Theme Park & Resort ni pada hari Sabtu. Jam 10.00 pagi dah buka. Alhamdulillah tak ramai orang. Bayaran masuk ke theme park ni adalah RM58.00 untuk dewasa dan RM48.00 untuk kanak kanak. Didalam web di tulih bermula dari RM38.00. Jadi jangan tersilap pula ya. Kerana ada diskaun for senior citizen juga orang OKU. Kanak kanak di bawah 90 cm adalah percuma. Sebabnya semasa saya berbaris untuk membeli tiket, saya terdengar ada beberapa orang merungut. Dalam web tulih RM38.00. Sampai sini harga RM58.00 hehhehe. Strict juga disini ya. Sebab mereka akan check bag yang kita bawak. Just in case ada yang sorok makanan. Tapi setakat air mineral tu, lepas je (saya laaa). Saya suka theme park ni sebab:

  • Games tak banyak sangat. Tak sampai 10 tempat permainan.
  • Orang tak ramai. Tak perlu berebut rebut untuk naik mana mana games
  • Queue pun tak panjang. 
  • Boleh ulang banyak banyak banyak kali
  • Tempat berteduh banyak juga. Cukup untuk menampung para pengunjung. 
  • Berbaloi bayar sebab dapat main semua permainan yang ada. 
  • Sesuai untuk kanak kanak / remaja bawah 17 tahun. Yg lebih dari 17 tahun pun okay gak. Cuma maybe tak adventure sangat ler 
  • Tak perlu ber swimming suit bagai. Asalkan jangan pakai kain batik sudah lah yer..hehhehe
  • Kawasan tak luas sangat, so tak risau nak monitor anak anak. 
  • Ada food court kat dalam ni. So dun worri tentang makanan walaupun harga boleh tahan. 







Yang ni agak adventure sket kut. 
Tak ramai kan...silalah berkuak lentang bagai...hehhehe








Sebekas ni 7.00 hengget ye...hehhehhe






Tuesday, 27 December 2016

DIY Souveniers From Japan for Friends

17hb Disember 2016, tamatlah sudah pengembaraan saya bersama 3 rakan yang lain ke Tokyo  & Hokkaido, Japan. Tp entry masih tertangguh ye...hahhaa. Banyak entry tertangguh. Semasa ke Jepun, currency yang saya dapat adalah 41.20. Fitam mak nak. So, nak beli souveniers untuk kengkawan jenuh berkira kira. And then saya dapat idea from Road To Japan fb. So...taddaaaaa.....Ni sajalah yang mampu. Yang penting ingatatan...kann...

Bahan bahan yang di perlukan adalah syiling 5 yen, straps dan juga bells warna warni (3 different sizes). Saya menggunakan dua straps. Since terbeli banyak sgt strap tu kan...so perabihkan je lah. Straps ngan bells tu semua saya beli kat Daiso. 


























Monday, 5 December 2016

26 Facts About Methodist Girls' School (MGS), Ipoh

This article by FunnyMalaysia. Saya copy paste sebab suka sangat baca...so true.....hehehhe

http://www.funnymalaysia.net/?s=methodist+girls%27+school+

26 Facts About Methodist Girls' School (MGS), Ipoh



mgs


1. We're the oldest girls' school in Ipoh!. The school was founded by Reverend W E Horley in 1895, the same years as he founded the Anglo-Chinese School (ACS) Ipoh.

2. We're commonly reffered as MGS

3. Cheeky friends would name our school as Monkey Girls' School or Monkey Gorilla School. 

4. Cottage was build in 1934 and used to be the residence of the principals from the early years. This is why it is now rumuored as haunted. 

5. Our sport house system was introduced in 1930 - Cavell, Nightingale, Crosby, Victoria.

( Me - Crosby or Blue. Cavell is Red, Nightingale is Yellow, Victoria is Green. Victoria selalu kalah. Cavell selalu fight dengan Crosby...hehheheh)

sports women

6. The school was closed down in 1941 for the Japanese Army. It was later re-opened in 1945 Oct 1st.

7. We're one of the school in Ipoh that wore pinafore according to our school official colour instead of the usual light blue. Maroon was our school colour. The uniform was later standardize to follow the light blue ones around 1970s.(No more maroon for the later generation)

**but the pengawas is still wearing maroon skirt hehhhehe (during my time 1982 - 1986)

mgs students

8. Our canteen is like a mini food court. Ice creams, roti canai, nasi lemak, laksa, porridge, wan tan mee, chee cheong fun, nasi ayam, thosai, curry mee, tomyam noodles, fruits, mash potatoes, snacks, kacang puteh, roti bakar, even variety off thes. Of food heaven!

**food mmg heaven sungguh laaaa....

9. Student from 80s era would still see Mak Cik Yam our legendary canteen aunty if the re-visit the alma matter.

10. Our school canteen food is cheap! One cup of soya which is the same size as kopitiams, cost only 30 cents. Laksa for 1 ringgit. 

canteen

11. Our school song is the same for both Primary and Secondary school. Only the last paragraph is removed for the secondary school. 

12. "Leave the banner, Wear it onwards" is what usually some students would sing instead of the right one "Lift the banner, Bear it onwards". Are you one of them?

13. Our school song would gradually be sung faster and faster if there isn't any music companion (Naught girls)

14. Our landmark that represents our school would definitely ve the RAINTREE that has stood for almost a century. 

mgs raintree

15. For those who joined Girls' Brigade, students for non-Methodist school would had trouble understanding what Uniform Body you've joined since it is only available in 3 schools in Ipoh. ACS, MGS and Wesley.

16. The best food we crave during sports day would be the curry fish balls!

17. We would cheer, laugh and scream hard if males teachers were choosed for certain events on stage. 

18. Our Monday assembly are at the badminton court with teachers sitting in a row along the classrom's corridor. You would see some sleeping if you look around. 

court

19. Our school badge colour is simple which consist of only two colours. Maroon and White. 

20. We're the only school that doesn't need the cloth tag that needs to be ironed to the uniforms. We use name tags.

21. We're lucky to have a big green field. 

mgs field

22. Non-muslims students would sometimes to to the opposite Curry Mee shop to eat after school

23. We have kebun  angkat project but always don't attend. 

24. We share the school area between primary and secondary. So seeing sights of little primary girls running around our compound is completely normal. We sometimes even make friends with them. 

25. Racial isn't much of an issue here. We all mix together for 5 years (or more if you're from the same primary). This is one good thing. We learn about each other's culture and we know how to respect them.

26. Our school students are always well recognized for good English!. Be proud. OUR UTMOST FOR THE HIGHEST!.

FULL CREDIT OF THIS AWESOME PIECE GOES TO MIGGOO CHAN. FOR THOSE WHOU WOULD LIKE TO CONTRIBUTE SOMETHING SIMILAR (COLLEGE/UNI/SCHOOL FACTS) OR ANYTHING THAT COMES TO THE TOP OF YOUR MIND, FEEL FREE TO SEND IT TO THE FACTS@FUNNYMALAYSIA.NET.

Recently we made a trip to Ipoh to reminisce our moment while studying at MGS. We spent the time together for 2 days 1 night at one of the homestay in Ipoh (mini reunion gituk). But too bad, I was not in the picture, sbb kena balik KL awal..hehhehe...but a few of my friends got a chance to visit our old school. How I miss our 5 years at MGS.



Our green field


Our Utmost for the Highest







Clover Hotel, Ipoh

Baru baru ni balik Ipoh sebab ada kenduri kahwin. Since semua adik badik balik and nak bertanggak di rumah SIL, maka kami bercadang buat tahlil untuk abah, abang, kakak, anak saudara (Afiqah) dan cucu saudara (Ammar). 

But too many people in one house...not so me la ye. Bukan tak suka duduk ramai ramai. Tapi anak anak saya lelaki semua. Nak berebut 3 bilik air....pastu bilik cuma 4 jer. So saya prefer dok hotel je. Actually hotel ni tak jauh pun dari rumah SIL. Masih lagi area Meru. If last time, bila balik Ipoh, saya stay kat Casuarina Hotel, Meru. Ni memikirkan nak tido je pun. Siang hari gi kenduri. Pastu, saya plak, ada mini reunion. Ulang alik ulang alik, hotel je la. So, pilih punya pilih punya pilih...saya booked melalui booking.com. Dapatlah Clover Hotel. 




**Ipoh dah jadi macam kampung ke2 lak....

Clover Hotel ni dekat je ngan Hotel Casuarina, Meru. Budget hotel, yang dibina diatas barisan shoplot 4 tingkat. Masih baru, kata receptionist tu baru 4 bulan dibuka kepada orang ramai. So, takyah ler expect lebih lebih ya. Bilik takde besar mana. Since saya booked triple room, maka dapatlah kami satu katil queen dan satu katil single. Bilik air just nice, tetapi sbb still new, dinding pun masih lagi lepaan simen. Cuma lantai je ada tiles. Toileteries pun tak byk. Cuma satu botol kecil shampoo dan mandian. Jangan expect ada berus gigi dan ubat gigi lak ye seperti sesetengah hotel tu. Towel cuma bath towel sahaja. 





Ada tv, electric kettle dan meja. Satu tempat sangkut baju. No fridge. No lift. Mostly lantai adalah lepaan simen sahaja. Maybe sbb masih baru. Luckily the hotel is still new. So boleh nampak akan ke baruannyer....(apa punya ayat). Tp plug byk Ada 4. Senang nak men charging handphone..hehehe

Rekemend: Boleh if you all just want to sleep. Jangan expect lebey for budget hotel. Dekat dengan kedai kedai. Mydin sangat dekat. Depan ada mcdonald, kfc. Dan juga sangat dekat dengan Dataran Amanjaya if you all nak lepak malam lama. Juga dekat dengan Movie Animation Park Studios (macam belom siap je)

To me, x byk komplen le. Sbb nak tido jer kan. Janji katil selesa, takde bau bau tak sedap. And paling best, free wifi. Laju plak tu...huhuhuh. And the location is very good. 





Monday, 14 November 2016

Sime Darby Treasure Hunt 2016

12 November 2016

Tahap kemalasan melampau nak update blog. Kagum saya dengan mereka mereka yang rajin update blog, rajin cerita perihal diri sendiri, rajin share info especially info info travel, rajin letak gambar gambar semua tu. Memang memerlukan kerajinan tahap tinggi. Saya punya trip Busan - Seoul hari tu pun blum buat lagi. Malas nak upload gambar.

And this is about our Treasure Hunt. After one year takde Treasure Hunt, kali ni SD kembali lagi dengan event Treasure Hunt 2016. Kali ni temanya adalah RISE. RISE membawa maksud:

R - esults
I - nnovation
S - Sustainability
E - nergy

Dan perjalanannyer pendek sahaja. From Ara Damansara to Pulau Carey. Jadilah...hahhaa. We join the Treasure Hunt pun just for fun. Menang or kalah is lain cerita.

This is my team member. And the name of the Group is Diva La Diva...hahhaa..diva la sangat. The questions..hmm..kena cari balik all those questions. Ntah humban mana, lupa dah..

Kaler tudung ter lain dari yang lain..sorri...mak silap pilih kaler...walhal bukan xde kaler tu...hahahaa

The journey start at 8.00 o'clock in the morning. Saya as the driver, airin the navigator. The other two, sila cari jawapan ye. Bagus navigator saya kali ni. Xde sesat sesat. Baca tulip dengan baik sekali...hehhehe....

The final stop kat Pulau Carey. Kena reached there by 2.30 pm. Alhamdulillah, we managed to finish before 2.30pm. Tapi nak tunggu annoucement, punya la lamaaa...kepenatan dan kemengantukan. Sambil sambil tu depa umumkan lucky draw. Dan saya tersangatlah lucky nyer kali ini. Dalam mengantuk, tiba tiba nama diumumkan dpt hadiah. Terus segar bijik mata. Jadilah walaupun dpt washing machine DD Inventer brand Sharp. Tak merasalah grand price yang terdiri dari Gopro Hero5, Ipad mini dan Iphone (tak ingat iphone apa). 

Double kegembiraan. 

Saya kata double happiness, sbb 12 November 2016 tu adalah  23rd Wedding Anniversary saya. Org celebret anniversary, but i went for treasure hunting..hehhe. Same goes to Shieda. Anniversary kami sama tarikh...hehhee. Alhamdulillah dpt washing machine.....washing machine kat rumah pun dah mintak nyawa dah.....hahhahah...

By the way, it was fun. Dapat no 36 out of 94 cars. Okay ler ler....dapatlah 400.00 divided by 4, and 100 seorang. Pulang modal. Next time, tetap akan join. Asah skill mencari benda benda tersembunyi sambil perah sket otak...hahahaa.