Monday, 24 December 2012

Makeover by Victoria Jackson

Alang alang dah penah membeli barangan cosmetic ni...why not, jom kita try makeover pulak..haha. Akak sajer jer...bukan suka bermekap sgt...tp just want to try..

Ni kawan akak..illa....tak amik gambar sebelum...huhuhu...Kalau nak tahu lebih lanjut pasal cosmetic VJ ni....bleh masuk SINI







Saturday, 15 December 2012

I LOVE YOU

Very nice article. Written by Sheikh Khalid Yasin. 

http://www.facebook.com/FansOfShiekhKhalidYasin/posts/447720601955099


‎"After 21 years of marriage, my wife wanted me to take another woman out to dinner and a movie. She said, “I love you, but I know this other woman loves you and would love to spend some time with you.”

The other woman that my wife wanted me to visit was my MOTHER, who has been a widow for 19 years, but the demands of my work and my three children had made it possible to visit her only occasionally.

That night I called to invite her to go out for dinner and a movie. “What’s wrong, are you well?” she asked.

My mother is the type of woman who suspects that a late night call or a surprise invitation is a sign of bad news. “I thought that it would be pleasant to spend some time with you,” I responded. “Just the two of us.” She thought about it for a moment, and then said, “I would like that very much.”

That Friday after work, as I drove over to pick her up I was a bit nervous. When I arrived at her house, I noticed that she, too, seemed to be nervous about our date. She waited in the door with her coat on. She was wearing the dress that she had worn to celebrate her last wedding anniversary. She smiled from a face that was as radiant as an angel’s. “I told my friends that I was going to go out with my son, and they were impressed, “she said, as she got into the car. “They can’t wait to hear about our meeting.”

We went to a restaurant that, although not elegant, was very nice and cozy. My mother took my arm as if she were the First Lady. After we sat down, I had to read the menu. Her eyes could only read large print. Half way through the entries, I lifted my eyes and saw Mom sitting there staring at me. A nostalgic smile was on her lips. “It was I who used to have to read the menu when you were small,” she said. “Then it’s time that you relax and let me return the favor,” I responded. During the dinner, we had an agreeable conversation – nothing extraordinary but catching up on recent events of each other’s life. We talked so much that we missed the movie. As we arrived at her house later, she said, “I’ll go out with you again, but only if you let me invite you.” I agreed.

“How was your dinner date?” asked my wife when I got home. “Very nice. Much more so than I could have imagined,” I answered.

A few days later, my mother died of a massive heart attack. It happened so suddenly that I didn’t have a chance to do anything for her. Some time later, I received an envelope with a copy of a restaurant receipt from the same place mother and I had dined. An attached note said: “I paid this bill in advance. I wasn’t sure that I could be there; but nevertheless, I paid for two plates – one for you and the other for your wife. You will never know what that night meant for me. I love you, son.”

At that moment, I understood the importance of saying in time: “I LOVE YOU” and to give our loved ones the time that they deserve. Nothing in life is more important than your family. Give them the time they deserve, because these things cannot be put off till “some other time.”

May Allah (SWT) bless our mothers and fathers, Ameen!


Monday, 3 December 2012

Berkhatan

02/12/2012


Haikal dan Hakim sudah selamat di khatankan pada 02/12/2012. At first, we thought of doing the majlis kat kampung. Tp tu la...emak tak braper sihat, the rest ada kat KL. Who wants to manage everything. So at the end, tumpang majlis adik ipar ajelah. Dia pun nak sunatkan anaknya.

Semasa Harith dan Haziq dulu, mereka berkhatan di Hospital Kuala Kangsar. Masa tu, we decided to sunatkan mereka secara tradisional. Cara lama. Potong dan jahit. Kali ini memikirkan kasihan pada anak anak..hehehehehe..Teringat-ingat lagi semasa dalam perjalanan pulang dari hospital ke kampung, Harith dah mula menangis. He couldn't endure the pain. Maybe masa tu ubat bius dan mula hilang. So, kali ni guna clam sajalah ya.




Sementara menunggu waktu untuk di sunatkan..kekekke

Hakim selepas bersunat. 


Actually, i have no idea at all, what types of clamp yang ada kat klinik. People are saying about smartclamp. Tp smartclamp pun akak takleh nak bayangkan macamana..heheh

Actually, there are several types of clamps. Smart Klamp, Pestible Plastibell clamp (lupa ejaannyer camner. Kena tengok balik slip yang clinic bagi), alis klamp (kalau tak silap akak...ni yg akak nampak kat klinik la ya..)

Smart Klamp, I'm sure semua orang dah biasa dengar. Haikal menggunakan Smart Klamp.

Ni ruper Smart Klamp. Gambar ehsan google


Pestible Plastibell clamp...akak pun first time dengar. Sbbnya, Hakim menggunakan this type of clamp. Ni ler rupa pestible plastibell clamp bila dah tercabut. Masa lepas sunat, mcm pelik gak. Ini ker rupa clamp tu. Rupernya ada beberapa jenis clamp. Sbb Hakim ni kecik jer badannya, so boleh guna this type of clamp. Adoii..mcm macam lah zaman technologi skrang ni.



Pestible Plastibell clamp


But to be honest, akak prefer cara lama. Walaupun guna clamp, it seems that, it took quite sometime gak for them to recover.  Waktu utk sembuh lebih kurang mcm kena jahit. Cuma rasa sakit tu kurang la.  Bebudak tak risau kalau nak berjaga jaga sangat kat bahagian tu. Dah 2 minggu bebudak ni....tak gak elok elok lagi..hehhee..Klu jahit, takyah susah susah nak bukak clamp. Nak tunggu clamp tercabut..kekek...Paling paling pun tunggu jahitan sembuh....Takperlah..watever it is…dah bersunat pun. ..Ikut pilihan masing masing ler....





Tuesday, 27 November 2012

Winter Sonata - Happy Ending

Saper peminat Winter Sonata. Korean Live Action Romantic Drama which was produced in 2002 and really a big hit in asia. It has also been adapted into anime series which was aired in October 2009. I'm sure all of you aware that citer ni happy ending. The happiest moments can be seen in Winter Sonata Anime.  It was an anime followed by llive action. Voiced  and played by the same actor and actress. Jun Sang and Yoo Yin got married. All relatives and friends were there. Jin Sook, Yong Kok, Chaerin, Sang Hyuk... Tp of course actor Park Yong Ha was not in the drama (Sang Hyuk). Ganti orang lain which i'm not sure sapa. (Nanti mintak tolong pak gugel carikan....hahhaha) Park Yong Ha committed suicide in year 2010. The Winter Sonata Anime Series was broadcast dalam tahun 2009...Not really sure, sapa all those new faces in the winter sonata anime. The wedding ceremony was held at the house which Jun Sang built for Yoo Jin. 


Yoo Jin in her wedding dress made by Chae Rin

Yoo Jin accompanied by Sang Hyuk







All photos ehsan pak...gugel..hehhehhe. Want to see photos dlm bentuk anime series, bleh masuk SINI





Friday, 23 November 2012

Cross Stitch

Many years ago (not to say many years ago la....)......maybe couple of years,  I was addicted making handicrafts. Join every group of crafts here and there. Cross stitch, beads, etc..But as usual, half-way. Hot hot ciken shit..wakkakaka..... This is the result of handicrafts yang akak ever done before.  Group yang masih lagi menten until now is Needlecrafter.











All these, hasil kerja semasa rajin ber kraftangan before. Some of it, i did for myself. Some I gave to friends of mine. There were several which we exchange amongst group members. But I think, i want to start again...hahaha.....nanti jadi lagi hot hot ciken shit...kekekkeke





Wednesday, 21 November 2012

Suami Hanya Pinjaman..


Akak always think a lot while I was driving to the office. Time sensorang dalam kereta ni kan...so a lot of things I can think about. So, if anyone see me in the car, you all can see how serious I am. 

This morning, while I was on the way to the office, I suddenly remembered a story about a friend of mine. Ex schoolmate. One day, I called her to say hello. We talked for a while about a variety of issues, while at the same time I was trying to dig up her secret....kepochi tak hengat. Tu pun sebab based on the status she always put in the facebook. Akak serkap jarang jer tawww...but endup, she started to tell the story.  A sad story. My friend baru sahaja dimadukan. Patutler her facebook status alwas mingled with grief. I'm speechless. Ntah lah...to me, Suami Hanya Pinjaman from Allah SWT. Whenever Allah wants to take him back from you, He will, whether alive or dead. 

In life, we will go through various dugaan dan rintangan. Pahit manis, maung, kelat, masam pekat, semua ada. Polygamy is something yang menakutkan for almost every women.  Not only you..even I myself pun....Why????  Because there were so many reasons for that. If you want to talk about adil…it can never be adil.  Adil tu very subjective. My friend cannot accept the fact that her husband now has another wife. And because of this thing her life is in chaos and miserable. I am sorry...really... Honestly. I do understand the situation that you are in. Jangan cakap I don’t understand because I’m not in your shoes…who knows…I might had been in your shoes before… hahahhaa....just kidding..

I am not against polygamy. And also does not want to say that I agree. But supposing I ditakdirkan ber poligami, I memohon from Allah SWT supaya give me all the strength and patience to deal with it. 


I know that my friend loves her husband very much. Every wife does. She cannot bear the fact that now the love has been divided into two. Love ni pun very subjective. Susah nak cakap. Bukannya an object that can be divided equally. Even with our own children pun, kadang kita ni ada anak yang lebih kita sayang. Ini kan pula dengan isteri. But, I want to tell you my dear friend…Please love yourself more. You have everything that you want. Love from the kids, friends and relatives. Luxurious life, stable working career. It just that, now you have to share your husband with someone else. And for me, this is the time for you to have you own time. You can do what you want to do (with permission granted from your husband). In fact your husband still loves you…but at the same time, he loves another women..hhehhe. Live life to the fullest. Live With No Regrets. Love With No Limits. When your is husband is not around, you can spend your time with family and friends, which you cannot do that for the last 20 years. For the whole 20 years, you’ve devoted yourself to him. Now, you have a break.

As a wife, treat your husband accordingly when he is around.  Bukan suruh derhaka lak..Do what wives always do. Don’t think so much about him being with another wife. Nanti your life suffer. When you keep thinking..thinking..thinking and thinking again.....bykler tanduk tanduk yg kuar nanti..hmm..ckp senang ler saya ni...hehhehee.

I don’t want to see you suffer and miserable. I want you to be happy. As happy as before....So next trip...jommm...Cuti Cuti Luar Negara..hehhehhe


Notakaki:  I dun know what my life would be in the future…huhuhuhu…






Sunday, 18 November 2012

Popiah Glass

atau di kenali dengan nama Vietnamese Roll

Akak mula makan popiah ni, bila ada sorang kawan akak menjualnyer. Emak dia from Cambodia...jadi memang tau lah makanan asal usul orang Vietnam ni. Pertama kali akak makan, akak suka. Sedap....mmg sedap. Dan pada akak, its a healthy food. Sebab isinyer sayur sayuran  + isi ayam + isi udang.

Akak pernah tertengok kat chenel Travel kat Astro berkisarkan tentang popiah ni. Bagaimana cara kulit nyer di buat.  Setelah akak makan, akak rasa boleh buat sendiri. Yang penting kena ada kulitnya. Maka bermulalah edisi mencari...jalan jalan cari bahan...hahahhaa...

Akak pergi TMC Bangsar (adik badik Giant ni..so rasanya kat Giant mesti ada). Cari punya cari punya cari..maka akak terjumpa lah ini....yang mana akak pasti, inilah kulit popiah glass ni.




Satu paket ada 20 keping. Perghh..puas makan.

Beginilah rupa Vietnamese Rice Paper sebelum di rendam.

Gambar ehsan gugel. 


Ini pula hasil setelah di roll...hahha..






Ni adalah bahan bahan yang akak gunakan dalam vietnamese roll ni.

Daun selasih
Timun
Soon
Karet
Ayam (direbus)
Salad

Sebab sendiri buat, segala galanya akak letak byk byk...hahaha..esepcially daun selasih. Sedap rasanya.

Tp kalau di lihat pada kulit belakang paket Vietnamese Rice Paper ni, resepinya agak berbeza. Tapi tak kisahlah. Ikut citarasa masing masing.




Notakaki:  Nak rendam vietnamese rice paper ni tak perlu lama. Walaupun setelah di rendam, nampak macam keras lagi, tapi takper. Sebab nanti ia akan lembut. Dan kena handle with care. Vietnamese Rice paper ni sgt lembut....senang ter koyak. 








Saturday, 17 November 2012

Gulai Kulit Lembu versi Inazz

Ada yang pelik ka.....Sebenarnya akak pun pelik. Walaupun sebelum ni akak penah baca kat blog kawan akak, pasal kulit lembu ni. Semasa hari raya Aidil Adha hari tu, akak pergi ke rumah adik ipar di Johor. Masa nak balik, dia bekalkan macam macam. Daging qurban, rendang, lauk pauk dan macam macam lagi termasuk lah kulit lembu.  Dia kata, tak payah susah susah, dah siap basuh semua bagai. Nanti masak kan aje. 

Punyalah lama kulit lembu tu duduk dalam freezer akak. Semalam, baru terpk nak masak. Maka akak keluarkankan ler kulit lembu tu dari dalam freezer. 


Ni ler rupa kulit lembu yang belom di masak. Akak perati peratikan. Setahu akak kulit lembu ni nipis. Akak belek dan bedek...maka akak buat kesimpulan sendiri...hahhahha....Kulit lembu ni di bakar dan di kikis bahagian luar. Segala bulu bulu dan lapisan kulit luar lembu ni sudahkan pun di kikis. Kemudian di masukkan kedalam air abu (mcm sotong kering yang di kembangkan tu...). Sbb itu kulit ni nampak tebal dan kenyal. 

So..akak pun gugel resepi..hahhaa..org pandai masak ler katakan..kekkeke...kena gugel. Org kata, buat macam sambal jawa. Akak sambal jawa pun tak tau. At the end, akak buat resepi akak sendiri....mengikut bahan yang ada di rumah. Ni antara bahan bahan yang akak gunakan. 

Lengkuas (byk...ada dekat 10 potong seteleh di hiris)
Serai 2 batang (akak ketuk jer)
Cendawan shitake (10)
Karet 1 batang di potong sederhana halus panjang panjang
Kacang panjang 5 tangkai. 
Tempe di goreng
Cili padi (20 biji di kisar)
Bawang merah (10 biji di hiris halus)
Bawang putih (10 ulas di ketuk sahaja)
Daun selasih. 
Santan (RM3.00)

Mula mula kulit lembut ni akak rebus. Dah rebus, akak toskan. Kemudian akak goreng guna sedikit minyak bersama dengan cendawan shitake dan juga tempe. Letak ketepi dulu. 

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah + bawang putih + cili padi di kisar + lengkuas + serai. Tunggu hingga naik bau, kemudian akak masukkan karet + kacang panjang. Kacau dan masukkan santan. Biarkan mendidih, kemudian akak masukan kulit lembu bersama shitake dan tempe. Kacau rata, kendian angkat. Kemudian bubuh daun selasih. Ini lah hasilnyer...



To be honest, selepas masak, akak mmg tak tergamak nak makan. Ntahler..sbb sebelum ni tak penah makan. Tp bila perut lapar, akak bedal juga..hahahha. Kulit lembu ni takde rasa apa...cuma rasa kenyal kenyal. Takde rasa lembu atau rasa bukan bukan....tambah pula dah di campur dengan berbagai bagi bahan lain. So telan jer lah tanpa memikirkan itu adalah kulit lembu....those yang tak biasa, mmg susah nak terima kut..sbb anak2 akak tak dapat menerimanya. Takper lah....tekak masing masing. Asbend akak makan, sedap jer...hahhahaha..........takut bini kecik ati kaaaa...





Thursday, 15 November 2012

MGS Reunion...

3 November 2013

Gambar ni sebenarnyer dah lama....tak sempat nak upload. Ni kira reunion yang entah ke berapa tak tau ler....ramai kengkawan akak masa zaman sekolah sekolah yang belom lagi dapat di temui..kalau di temui pun, tak sempat lagi bertemu. Ni geng masa sekolah menengah. 

Lama sungguh tak jumpa kawan akak yang sorang ni...Anis. Skrang dah jadi doktor gigi. Pada masa yang sama Anis juga mengajar di UITM Shah Alam, bidang dentistry. Masa ni bercuti selama 6 bulan. Bulan Februari 2013 nanti, akan pergi ke New Zealand semula untuk sambung belajar. Alhamdulillah...sorang lagi kawan akak yang berjaya. Seronok dengar citer kengkawan yang berjaya belaka.  Pertemuan kali ni cuma di sertai orang 6 orang saja. Akak, Anis, Ida, Norida, Iza dan Hajar bertempat di kampus UITM. (Lupa nama rumah persinggahan kawan akak tu..hahahhahaha). Yang lain memasing kesibukan dan tak sempat untuk datang. 

Walaupun 6 orang, tapi meriah siot...ahahaha...Di sebabkan kita orang buat potluck, memacam makanan yang ada. Walhal  6 orang jer..hahah. Gambar gambar tu semua takde dalam kamera akak. Yang ada, ni la sekeping...Tp takper...janji buat kenangan. 

Bila dah berjumpa, gembira tak terkata. Berbagai bagai cerita yang keluar. Ooo..indahnyer kenangan..hahhaha.....



Lama juga kami meluangkan masa di rumah Anis.  Sebelum balik...sempat juga bisik bisik pada Anis.....Erk...nnt anis dah ada kat NZ, bolehler kami datang yer...accommodation free...tourist guide pun free..ehhehehe....NZ..here we come....tp bila ler tu gamaknyer...hahhaha







Monday, 12 November 2012

12.11.12

Gambar ehsan google

Ulang Tahun Perkahwinan yang ke 19 tahun...

Dalam diam tak diam..masa berlalu tanpa sedar. Sudah 19 tahun usia perkahwinan kami. Alhamdullillah.....19 tahun melayari bahtera perkahwinan. Segala onak duri dan ranjau...angin puting beliung dan taufan.....19 tahun juga mencecah usia perkahwinan kami. Di samping di kurniakan 5 orang putera yang sedang meningkat dewasa......

Alhamdulillah....walau apa pun yang bakal mendatang, semoga dapat menghadapi apa juga keadaan dengan lebih sabar dan bertenang...



Hari hari berlalu
Hari hari mendatang
hatiku dekat padamu
walau tak penah ku bilang sayang.............





Tuesday, 30 October 2012

Sengsaranya Menangguhkan Kerja

Kerja kat office melambak lambak. Kat umah pun sama. Rasa macam tidak cukup 24 jam untuk buat kerja dan buat semua perkara. Nak di abaikan, rasa semak mata. Sambil termenung menung menengok kerja yang tak sudah sudah ni, terpandang plak akak pada artikel ni..hehehe..e.

Ditulis oleh:  Hj Abdul Hamid Kamaruddin (ITM)

Proorastination bermaksud tabiat suka menangguhkan atau melengahkan kerja. Mengikut Denis Waitley, Pakar Pembangunan Diri bahawa mereka yang suka menangguhkan kerja perlu membayar harga yang tinggi kerana tabiat itu.  Mereka akan  hidup dalam kegelisahan, merasa letih dan kerja yang tertangguh ini akan menghantui diri mereka sendiri.  Akibatnya mereka akan terkena penyakit dan kesihatan mereka akan turut terganggu.

Ramai menyangka kerja tertangguh ini terdapat di tempat kerja sahaja, tetapi sebenarnya ia mencakupi tugas tugas kita seharian yang lain.  Umpamanya bil bil air, letrik dan telefon yang lambat dibayar kemungkinan perkhidmatannya di potong. (Memang betul..heehhehe). Kita juga akan rugi dan mendapat susah.

Begitu juga dalam kesihatan. Kita berlengah berjumpa doktor sehingga sudah terlalu serius baru berbuat demikian, menjadikan tidak banyak yang boleh diselamatkan lagi. Dalam buku The Joy of Working by Denis Waitley (akak tak jumpa lagi buku ini..) beliau mencadangkan lapan teknik untuk mengatasi penyakit menangguh-nangguhkan kerja ini:

  1. Senaraikan kerja yang tertangguh
  2. Membuatnya serta merta
  3. Jika mendapat masalah memulakannya, tetapkan waktu khas untuk melaksanakannya.
  4. Bayangkan anda mempunyai satu tahun sahaja untuk hidup dan buat matlamat memenuhi hasrat yang hendak dilakukan dalam tempoh tersebut.
  5. Jangan risau untuk mencapai kesempurnaan. Yang penting ialah kualiti usaha usaha yang dilaksanakan. 
  6. Jika perkara yang tertangguh itu melibatkan orang lain, berjumpalah dengannya agar dapat mencari jalan penyelesaian yang terbaik. 
  7. Atasi ketakutan anda dari membuatnya kerana yang paling buruk mungkin kecil atau tidak wujud sama sekali. 
  8. Bayangkan betapa leganya anda apabila kerja tertangguh dapat di sempurnakan. 

Itulah antara kata kata nasihat dari Denis Waitley. 



Peringantan  untuk diri sendiri ni...adoiii........asik suka menangguhkan kerja...






Monday, 29 October 2012

How to Improve Your Life

Artikel ni pun terpampang dalam cubicle akak. Tp siapa penulisnya, wallahualam....

Personality:

  1. Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about
  2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
  3. Don't overdo; keep your limits
  4. Don't take yourself so seriously; no one does
  5. Don't waste your precious energy on gossip
  6. Dream more while you are awake
  7. Envy is a waste of time. You already have all you need
  8. Forget issues of the past.  Don't remind your partner/friends of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness
  9. Life is too short to waste time hating anyone.  Don't hate others
  10. Make peace with your past so it won't spoil the present
  11. No one is in charge of your happiness except you
  12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lesson you learn will last a lifetime
  13. Smile and laugh more
  14. You don't have to win every argument. Agree to disagree
Community:
  1. Call your family often
  2. Each day give something good to others
  3. Forgive everyone for everything
  4. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
  5. Try to make at least three people smile each day
  6. What other people think of you is none of your business
  7. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch. 
Life:
  1. Put ALLAH first in anything and everything that you think, say and o
  2. ALLAH heals everything
  3. Do the right things
  4. However good or bad a situation is, it will change
  5. No matter how you feel, get up, dress up and show up
  6. The best is yet to come
  7. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
  8. When you awake alive in the morning, thank ALLAh for it
  9. If you know ALLAH you will always be happy. So, be happy.