Thursday, 26 December 2013

Malasnyer...





Nak update blog pun malas....

So many things happened recently. Family day AKRAB..majlis walimatulurus adik ipar, anak sedara..etc etc..Ingat nak stori mori ler sikit...but so unlucky..some of the pictures are missing. And the most.....my external harddisk crash.....huwaaaaaaaaa.....tension makk..Bijak sgt kan. Tak buat backup..heheh..

Habis semua gambar gambar bercuti cuti Malaysia dan luar Malaysia hilang. Still berusaha keras untuk retrieve back the data and the pictures. Klu nasib baik, dapat ler...then boleh ler ai update my blog with stories...







Saturday, 14 December 2013

Family Day - AKRAB

7 Disember 2013

7 Disember 2013 baru baru ni, untuk kesekian kalinya perjumpaan AKRAB (previously - RUKAB) diadakan untuk kali yang ke 7. Perhimpunan kali ini di adakan dia rumah anak sulung Ahmad Baki Ayahanda Hussin bin Ahmad Baki Tidak ramai yang dapat hadir, mungkin kerana kekangan masa dan juga hal yang tidak dapat di elakkan. Bagaimanapun suasana tetap meriah.


Pada kali ni juga, pihak bertanggungjawap meletakkan sticker diatas setiap name tag  ahli keluarga. Untuk memudahkan sesama kami mengenali generasi yang ke berapa...

Biru - Anak Ahmad Baki
Kuning - Cucu Ahmad Baki
Pink - Cicit Ahmad Baki
Warna untuk piut - tak ingat la..haha...putih kut..

Antara hadiah sumbangan




Perhimpunan kali ini juga adalah untuk pertama kali nya kesemua ahli ahli AKRAB memakai tshirt yang serupa...logo berbentuk bunga...gelap dan terang..yang membawa makna 5 anak lelaki dan 3 anak perempuan. 

Perjumpaan kali ni juga, pihak yang bertanggunjawap cuba membawa kelainan dari perjumpaan yang sebelum sebelumnya. Demi untuk mengeratkan merapatkan lagi hubungan di antara sesama rumpun kecil yang ada, beberapa permainan di adakan. Antaranya baling bola ping pong ke dalam cawan polisterine, treasure hunt, mencari perkataan tersembunyi dan bebearapa permainan lagi. Memandangkan AKRAB tidak mempunyai penganjur, hanya bergantung kepada wang kutipan dari setiap rumpun kecil, maka setiap rumpun juga digalakkan menyumbang hadiah untuk setiap permainan dan cuba cabutan bertuah. Alhamdulillah....sambutan untuk sumbangan hadiah amat menggalakan.













Pada perjumpaan kali ini juga, ahli jawatankuasa induk juga menetapkan bahawa jawatankuasa akan datang akan diterajui oleh generasi berwarna Pink (Cicit Ahmad Baki) tetapi akan di bantu oleh Generasi berwarna kuning (Cucu Ahmad Baki)




Letih semua...




Mari makan rambutan...fresh dari ladang...hahaha...ambil dari pokok, lambakkan bawah pokok, saper nak, makan lah ya....masa ni xde lak durian..haha..Kalau ada, sure lagi meriah mengopek durian..





Anak menantu Ahmad Baki yang masih ada



Some of the photos are missing. Tinggal ni jelah yang ada...huhuhuu..tunggu ehsan orang lain kut ada. Gambar setiap satu rumpun kecil pun xde. Ditelan dek external hdd yang rosak..LOL..






Thursday, 28 November 2013

Korea - Autumn Day 8 - Last day

6 November 2013

Hari ni hari terakhir berada di bumi Seoul bersama sama dengan kumpulan warga JPA Parcel C, Putrajaya. Takde ler sempat beramah mesra sangat, sbb masing masing ada pasangan masing masing..hehhee..takat berkenal kenal gitu ajer lah kan....

Kami di kehendaki berada di lobi jam 9.30 pagi. Selepas sarapan, semua barangan kena bawak turun. Saya mcm biasa, tak reti lambat lambat...so, dah siap, kami jalan jalan sekitar Yoido Hotel. Dah siang hari, baru perasan kat belakang hotel adalah Han River..hahahha....ye lah..dah balik malam jer..Mana nak nampak yang lain. Kerana kami dah siap awal, saya dengan Illa, jalan jalan di tepi Han River. Sampai situ, baru perasaan..ooo..hari tu kita dah sampai..tp setakat sebelah sana jer..kekekke...dari subway station ke Yoido Hotel lebih kurang 600meter jauhnya. Pagi ni amat sejuk...saya pakai baju nipis sbb dok pk dah nak balik Malaysia kan...Kemudian Gina bagi tau...ada Yoido Park kat situ...kami lari lari terus pergi..Masa tu dah jam 9.00..hahhaa..ada setengah jam...sempat ni..





Kami sempat pergi ke Yoido Park. Cantik giler kat sini...pakkal camera akak camera cokia jer....berwarna warna segala daun daun kat sini.....tp dek kesuntukan masa, tak sempat nak jelajah semua kat Yoido Park. Nampak ada satu tasik, tak sempat nak pergi....9.30 dah nak kena naik bas semula..hehhehe
Sepanjang jalan bersebelahan Yoido Park


dekat park sebelah Han River


Sejukkk amat..gigil gigil u...hahhaa

Pemandangan dari park sebelah Han River ke arah hotel


Han River...bridge tu rasanya Mapo Bridge

Yoido Hotel dari belakang

Sebelah Yoido Hotel
Jam 9.25 kami lari lari balik ke hotel. Oppa driver dah siap siap masukkan bag kami semua ke dalam perut bas. Jam 9.30 jalan...kami menuju ke kedai Amethyst pula. Dekat jer..sbb tak sampai 5 minit dok dalam bas dah sampai..sya tanya Gina..ni kat mana ni...Dia kata..our hotel is in front..ni kat bahagian belakang....jenuh nak pikir jalan..hahaha...so cuba tengok map ni..mungkin bleh faham kut..Kalau ikut google map, perjalanan dengan berjalan kaki hanya 6 minit sahaja...




Uncle yang bagi penerangan pasai amethyst ni kata, klu sakit kepala, masukkan kepala dalam ni...sure hilang sakit kepala. Tp saya masukkan kepala, lepas tu saya sakit kepala...hahahaha....x pasal pasal kena makan panadol....dan masa ni juga, hidung pun asik berair...telan plak ubat selsema. Elok sgt ler tu..bekalan untuk masuk flight..ubat tido..hahaha





Ni lah bangunannya.....

Hadiah dari KTO


Tempat amethyst ni mempunya designernya tersendiri yang di import khas (lupa dari mana..hahhaha). Dan katanya design yang ada mmg berbeza dari tempat tempat yang lain. Amethyst di ikat dengan dua bahan. 1st grade, emas putih. 2nd grade dengan silver. Kalau nak murah, boleh pilih silver. Tak byk beza dengan white gold. Nama saja yang berbeza..hehehe..Kali ni mujur kuat semangat..fuuuhhh..mujur tak terbeli benda yang xde dlm list..kekkee..

Selesai di amethyst, kami menuju ke Incheon Airport. Agenda seterusnya adalah tempat souvenier.....berhampiran dengan airport katanya...Tp sebelum beli barang barang nak bawak balik Malaysia, kita lunch dulu. Tengok ler lunch kitaorang..haaha..sempoi jer kan....Segala makneka cendawan di masukkan ke dalam periuk dan di rebus. Yang lain lain ada kimchi, seaweed, cili hijau potong dengan kicap, sayur tauge...sayur apa lagi ntah...Kat Korea bleh plak makan cenggini. Cuba kat Malaysia makan rebus rebus jer..harus xmo...hahha..



Restoran dan juga kedai souvenier tu dalam satu bangunan. Restoran di tingkat atas...nak membeli belah sila turun kebawah. Saya pasti ini adalah tempat tourist. Memang berderet deret tourist bus kat sini. Lepas satu group, satu group. Cuma kelebihannyer disini, selepas membeli belah, barangan boleh di masukkan ke dalam kotak, seal dan FOC. Lepas seal, Gina akan tulih nama masing masing in Korean..hehehhe
Nama ku di dalam tulisan  Korea..hehehe
Kat sini macam macam ada. Korean Food product, sos gochujang, kimchi, seaweed, alat tulis, baju, t shirt, snack korea..Pendek kata, semua adalah. Harga tak jauh bezanya kalau kita beli di bandar Seoul. Barangan dapur pun ada. Saya beli ni..memula saya tak tau apa..ingatkan tempat letak buah buahan...sekali Gina ckp...kegunaannya adalah utk mengukus...hehhee..

Bila nak simpan kita kuncup kan.. - Gambar google
Bila nak guna, kita kembangkan..hehhe - Gambar google
Juga boleh adjust tahap kekembangannyer..hehhe..- Gambar google

Ni ler bangunannyer..



Selesai makan, selesai shopping..jom kita balik ke epot. Ekceli masih awal lagi..tp tu la...program dah abis..nak kemana lagi..hahaha...kena lah nunggu jam 16.30 nak naik flight. Masa check in luggage, kelam kabut sikit..ada yang terlebih berat...hahahha...Mujur akak and my sisters' family ada amik luggage lebih...so tumpang tumpang jer lah..

Bye Gina...see you next year..cewahhhh

Muka nak balik Malaysia sgt..
Banyak catatan perjalanan yang akak tak amik gambar..rsa cam rugi lak..takleh nak kongsi kongsi ngan orang. Apapun, terima kasih bebanyak kepada Ziarah Sutera..dan terima kasih kepada BPO, Jabatan Perkhidmatan Awan, Parcel C kerana dapat tumpang group travel..hehehe..sbb my sister ada kan..klu idak, harus x dpt ikut..bukannyer ku kenal pun...hahhaa...

Those yang rasa rasa nak ikut travel agency, saya leh rekeman Ziarah Sutera ni. Well organised....and enjoyed dan harga berpatutan. Tempat makan best best..tempat tido pun best...masa punctual....so byk tempat boleh pergi.Takde lah terkejar kejar. Kata orang, klu ikut travel agency ni, masa terhad. Tp dengan Ziarah Sutera, x juga....okay jer pd saya. Boleh mengikut rentak dah kerenah para pelancong semua. Dan paling best, Gina is the tourist guide. Very informative, pandai wat joke dan menceriakan suasana. Nak nak lagi taim badan dah penat...kan..Terima kasih byk byk pada Pn. Sofi, susah susah jer kerana terpaksa tukarkan tiket saya (sbb nak gi awal sgt dari group kan..)...hehehhe...dan assistant (tak ingat nama gak..ehehhehe). Of course kena berterimakasih dengan my sister juta juta kali sbb membenarkan saya dan kawan ikut trip office dia..hehehe..In Sha Allah, kalau ada trip kemana mana lagi, habaq la no..leh tumpang..hahaha


Kami selamat mendarat di Lapangan Terbang LCCT jam 10.30 malam. Segala urusan imigresen tiada masalah....Flight delay juga....huhuhuhu. Saya mmg tido sepanjang perjalanan gara gara panadol dan ubat selesema. H