Monday, 28 December 2015

Jom tengok wayang

Dah lama tak tengok wayang. Sekali pegi tengok...tu dia..marathon...hahhaaa..

23/12.2015 - gi tengok Dilwale dengan asbend saja. 

Dilwale ni pada saya, if bukan SRK dan Kajol yang berlakon, out trus gamaknyer movie ni. Jalan citer dah best dah pada saya, tp garapan macam x cukup sempurna. Macamana nak cakap eh...hehhe. Patutnya scene SRK dan Kajol lebih banyak dari scene orang lain. Pastu ending macam tak baper best jer pada saya..haaha. Saya wish that ending nyer SRK dan Kajol sama sama membenteras penjualan dadah di kawasan mereka dan orang orang yang terbabit di masukkan ke penjara. Tp Kajol memang lawo siot beb dalam movie ni....One thing yang saya x nafikan, pengarah movie hindustan sangat pandai mencari lokasi penggambaran. Especillay untuk lagu Gerua. Perghh..lawo giler.......dan lagu lagu sangat sedap. Pelakon tambahan (adik Kaali dan dan adik Meera) kurang menyerlah pada saya. Itu pada saya......untuk menonton Dilwale berulang kali, idak ler. Tak macam movie Khabi Kushi Kabhi Gham atau Kuch Kuch Hota Hai yang mana saya sedia jer menontonnyer berulang kali di pawagam.....di pawagam ye....hehhehe..ataupun movie Dilwale Le Jayenge...

24/12/2015 - Bawak anak anak pergi tengok starwars pula

Star Wars memang adalah movie  yang saya memang tengok sejak dari mula lagi. Jadi, adalah satu kerugian if yang ini tak tengok ya. Best...pada saya. Walaupun agak kecewa di penghujung...hahaha. Yelah.....ending nyer....cuma Ray bagi lightsaber pada Luke..and habis...ntah baper tahun lagi nak tunggu sambungan Star Wars ni. 


27/12/2015 - Tengok chipmunk

Ni sekadar memenuhi keinginan dan kehendak anak anak jer. Saya suka juga movie chipmunk ni. Kali ni jalan ceriter santai jer kut...lagu pun best best. Okay ler. Boleh le bawak kekanak pegi..walauupun ada scene mcm tak baper sesuai. Tp minor jer kut...asalkan parents leh bagi penerangan ke anak anak..








Thursday, 1 October 2015

When they were small....

Dok menggodek gambar gambar lama. Terasa begitu cepat masa berlalu. Anak anak semakin membesar. Ibu dan ayah pula menghitung masa. Untuk tatapan dan kenangan diri sendiri. When they were small, ajaklah kemana pun, mau saja mengikut. Bila dah membesar, byk sangat kekangan masa dan keadaan. Rindunya pada masa masa lalu yang tak mungkin akan berulang.


US Singapore 2011


Pulau Pangkor 2011



Fraser Hill 2011

Cameron Highland 2010

Genting Highland 2010


Langkawi 2008







Tuesday, 18 August 2015

ETA - Electronic Travel Authority

Masa dok menggodek godek email, nak mencari borang application for ETA untuk office mate nak ke Brisbane. Terjumpa lak pulak document untuk Eligible Nationality yg boleh apply ETA ke Ausralia. Just to share.... 


ELECTRONIC TRAVEL AUTHORITY (ETA)

Other national not mentioned below to apply visa through Australia High Commission

Eligible countries for an ETA are:-
·         Andorra                (AND)
·         Iceland                (ISL)
·         Portugal                (PRT)
·         Austria                  (AUT)
·         Ireland                (IRL)
·         San Marino           (SMR)
·         Belgium                (BEL)
·         Italy                     (ITA)
·         Singapore             (SGP)
·         Brunei                   (BRN)
·         Japan                 (JPN)
·         South Korea         (KOR)
·         Canada               (CAN)
·         Liechtenstein     (LIE)
·         Spain                     (ESP)
·         Denmark             (DNK)
·         Luxembourg      (LUX)
·         Sweden                 (SWE)
·         Finland                 (FIN)
·         Malaysia            (MYS)
·         Switzerland           (CHE)
·         France                 (FRA)
·         Malta                  (MLT)
·         United Kingdom  (GBR)
·         Germany             (D)
·         Monaco             (MCO)
·         United States of America (USA)
·         Greece               (GRC)
·         Netherlands       (NLD)
·         Vatican City             (VAT)
·         Hong Kong SAR (HKG)
·         Norway              (NOR)


PURPOSE OF VISIT
·         Tourism includes holiday, recreations and seeing family and/or friends
·         Business visitor activities may include attending a conference, negotiation or an exploratory business visit. Exclude working for or provide services to a business or organisation in Australia or sell goods or services to the public. Business activities includes:
·         making general business or employment enquiries
·         investigating, negotiating, signing or reviewing a business contract
·         carrying out activities as part of an official government-to-government visit
·         participating in conference, trade fairs or seminars as long as you are not being paid by the organizer for your participations
·         Requirement :
·         Clear copy of biodata page and observation page if applicant has another name
·         Answer below questions
1.       DOES APPLICANT HOLD CITIZENSHIP OF OTHER COUNTRIES  ? YES / NO
                                                               i.      If yes, please stated the list
2.       APPLICANT’S HOME ADDRESS.
a.         For Non-Malaysian, to provide his/her address of   COUNTRY OF ORIGIN
3.       APPLICANT CONTACT DETAILS  (please provide at least ONE of the following)
                                                                                       i.      Home no.                               :
                                                                                      ii.      Business/Office no.             :
                                                                                    iii.      Mobile no.                             :
4.       Email address (optional)                     :
·         Holders of UK British National (Overseas) (GBN) passports to apply for an  ETA in Hong Kong
·         Taiwanese passport holders to apply for an ETA in Taipei, Kaohsiung or Taichung
·         Type of visa applicable
·         Visitor / Tourist (T)  - Multiple entry / 12 months validity / 3 months stay each entry.  No Fee
·         Business Short  (B) – Multiple entry / 12 months validity / 3 months stay each entry. No Fee
Notes : 
·         ETA application for  nationals in blue above can be made through http://www.eta.immi.gov.au/  and a fee of AUD20 will be charged by the system provider
·         ETA application will be process by Immigration of Australia and some application may take longer to be process.  Application will receive a response to check the application after 12hours

·         Applicant with another name stated in the passport, (alias, aka)  to fax a clear copy of passport to the High Commission.  Application will be processed by the High Commission and to check the status through GDS after a few hours.                                                           



Ni plak contoh borang yang Travel Agent bagi untuk apply ETA.


APPLICANT’S NAME (As in the passport) :

1. PURPOSE OF VISIT :

2. DOES APPLICANT HOLD CITIZENSHIP OF OTHER COUNTRIES  ? YES / NO :

    (If  yes, please stated the list) :

3. APPLICANT’S HOME ADDRESS. For Non-Malaysian, to provide his/her address of COUNTRY OF ORIGIN



4. APPLICANT CONTACT DETAILS  (please provide at least ONE of the following)
      i.  Home no.                     :
                                                                                                 
      ii. Business / Office no.  :

      iii. Mobile No.                  :

      iv. Email address
            (optional)                   :

5.  Has applicant ever been known by another name  :
      (If yes, please forward passport’s biodata & observation pages)

6.  Has applicant ever had a criminal conviction  :

7.  National Identity Number :

    (Only for nationality of; Brunei, Denmark, Finland, Hong Kong(SAR) Luxembourg, Malaysia, Netherlands,  
     Norway, Portugal, Singapore, South Korea, Spain, Sweden, Taiwan)






Monday, 17 August 2015

Happy Birthday Hafiy

You are one year older....and Happy Birthday. Suka sangat hafiy dpt ninja turtle pakai topeng biru. Thank you to Dapur MakNgah for the cute cake.






Thursday, 23 July 2015

Riang Ria di Hari Raya Pertama 2015

Tema tahun ni adalah gold mustard dan hijau. Baju mak kau ijau, sampin kau ijau, sampin ayah kau ijau. Mujur songkok kau dan ayah kau tak ijau..hahhaa...

Lepas salam ambik gambar ngan opah dulu..
Alhamdulillah, panjang umur emak lagi. Sempat melihat cucu cucu membesar. Bebudak pun seronok ajer balik kampung. Sbb utama..nak beraya ngan opah. Ye lah...beraya ngan mak kau dan ayah kau, tak best ekk..hahahhaa

Perempuan2 yang ada di pagi raya pertama
Lelaki2 yang ada di hari raya pertama
Anak sapa lah paling ramai dalam ramai ramai tu...hahhaa..kuning ijo, kuning ijo. Senang nak bilang. Anak anak saya jer yang masih peringkat sek ren dan menengah kut. Yang lain semua udah membesar bagai johan...

Beratur  amik duit raya ngan cu mat...hahhaha

Mak budak pun beratur juga..

Bapak budak pun joint gak..hahhahha

Jom beraya keliling kampung dulu...
Beraya keliling kampung adalah satu kemestian pada kami sekeluarga. Tak kisah lah berdedai dedai kami ramai ramai jalan beraya. Bukan makan apa sangat pun...tp lebih kepada menziarahi. Tinggal orang orang lama jer. Yg baru baru dan muda muda tak berapa nak ada...hehehheh

Sebelum jalan, family photo dulu...meriah ngan hulubalang...kekkekke

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin




Wednesday, 15 July 2015

Tuesday, 16 June 2015

20 Years Service Award


This year, on the 1st of June, genaplah selama 20 tahun saya berkhidmat sebagai penjawat swasta. Tak sangka lak token as pekerja paling setia....hahhaha. 20 tahun tu, lamanya laaa. Ada orang dah berpuluh puluh tahun. Btw, alhamdulillah. Dimurahkan rezeki, moga dipanjangkan umur untuk terus berkhidmat lagi di sini. Selagi terdaya dan termampu....mmg sign kontrak mati kut gamaknyer...hahaa.