Tuesday, 16 April 2013

Ho Chi Minh, Vietnam - Day 2

 7 April 2013 - Ahad

Seawal jam 4.00 waktu Vietnam, akak dah terjaga. Ye lah..agaknyer dah biasa, di Malaysia bangun jam 5.00 pagi. Otometik..mmg takleh tido.  Selesai subuh, siap siap pergi breakfast di tingkat 8. Akak minum coffee, makan roti, butter dan buah buahan.

Restoran Hotel Hoang Hai Long di Tingkat 8
Makan buah buahan je lah ya...
Kami meneruskan edisi soping. To be honest, kami memang tak memilih kedai sangat. Masuk je. Mana yang kami rasa murah, kami terjah.   Since akak ni, ada beberapa orang memesan...bag deuter, oil painting, beg kipling, gajus masin, tudung halfmoon...so...edisi mencari barang barang pesanan di teruskan. 

Restoran 1 Malaysia...bangga ai ...hehe


Berhadapan dengan hotel, ada 3 restoran halal. Warung Saigon, Restoran Melayu dan Kedai Basiroh. Sekiranya berjalan jauh sikit ke sebelah kiri bangunan, akan berjumpa dengan Restoran Daun berdekatan dengan Baskin Robbin (kalau tak silap). Dan ada satu lagi restoran..(ala..akak luper nama restoran tu..V.N Halal kut. Tp tu la..gambo idok amik..korang gugel jer..ramai yg dok citer pasai HCMC ni..sure korang jumpa punya..hehehhe...ni yg dekat dekat Ben Thanh. Yang jauh lagi pun ada..)


Kedai Ha Sa Nah. Awal pagi sgt. Blom bukak...


Kedai Ha Sa Nah ni banyak menjual baju kurung manik manik yang murah murah (kata orang ler..tp kami tak berkesempatan masuk pun..sibuk pi tempat lain..hahaha)

Jenuh juga keliling keliling mencari barangan pesanan. Tapi seronok. Kami enjoy jalan jalan....sambil jamu jamu mata...melihat keadaan di Saigon City ni. Di sini, jam 6.00 pagi dah cerah. Jam 8.00 dah terang benderang. Tapi, apa pun tak bleh..hahhaa..certain kedai bukak ler. Tp kebanyakannyer baru bersiap siap untuk menjalankan perniagaan di pagi hari. 






Ini lah Saigon City. Sibuk dengan motosikal. Dan juga bunyi hon yang tak berhenti henti. Ada kala irritating gak. Tp ada bagus nyer juga. Supaya kita alert. Susah nak jumpa traffic light di sini. Ada...tp tak banyak. Dan dengan sistem jalanrayanyer yang tak keruan..huhuhuhu..Nak melintas jalan, memang kena bertabahlah ya. Tp takyah buat mcm kat Malaysia. Nak angkat tangan bagai..agak2 yakin, lintas ler..hehehe..


Mak dara pingitan belaka ya...hehhehe..kecuali sorang...cuba teka saper..
Akhirnya berjumpa juga dengan kedai oil painting. Akak jenis malas nak survey banyak banyak kedai...tanya harga, kalau berpatutan dan gambarnyer cantik, akak redah. Tak kuasa makk...nak pusing pusing cari lagi..kang apa pun tak dapat....So redha ajer lah ngan pilihan akak yeee Jasss...




Ni akak beli utk kawan akak, Jass

Jenuh tawar menawar...

Beli untuk orang..last last sendiri terjebak beli..hahhaha





Tapi di sebabkan pagi hari....tokeh kedai tak banyak cerita. Agaknyer org Vietnam memang gitu kut. Kalau customer yang datang pagi hari, tawar sekali dua jer, terus dapat rege kita nak....agaknyer ler kut...ekk..

Kami meneruskan perjalanan menuju ke Taka Plaza. Dan mula memborong kain dan baju bajan segala bagai..hahhaa. Dan akak sempat singgah ke kedai tudung. Yang pasti, akak puas hati dengan kualiti kain tudung halfmoon disini. Chiffon..dan lembut. Semasa berada di dalam Taka Plaza, hujan turun. Makin lama lah kami di dalam..hahaha..

Kemudian, kami menghantar barangan hasil tangkapan ke hotel dan makan tengahari di Kedai Basiroh. Semasa tengah makan, kami dengar kecoh kecoh di luar. Rupanya ada couple dari Malaysia kena ragut. Katanya yang hilang adalah handphone. Barangan lain selamat..mujur...tp kesian juga melihat mereka. Tp ye lah..apa yang boleh kami buat. Sekadar bersimpati saja lah....

Tp tu la....bila kesian kat orang, kengkadang kita tak tau nasib sendiri. Ini lah yang terjadi pada akak. Selepas meletakkan barangan di dalam bilik hotel, kami pergi semula ke Ben Thanh. Semasa membeli cashew nuts, akak sungguh tak ingat apa yang berlaku. Yang akak ingat, akak mengeluarkan duit USD100.00 untuk membayar cashew nut. Kendian, peniaga tu kata, no small change. Dalam keadaan kelam kabut gitu, akak pun kluarkan USD20.00 untuk membayar harga USD18.00. Akak mendapat baki USD2.00. dan akak terus berlalu sambil mengira tu...dengan yakinnyer...

Kemudian akak pergi untuk membeli baju kurung bermanik manik. Waktu itu sudah malam. Semasa hendak membayar, akak membuka purse untuk mengeluarkan duit USD100.00 dan baru lah akak perasan duit tu telah tiada. Secara jujurnyer..memang akak tak ingat langsung langsung...apakah akak telah mengambil semula duit USD100.00 dari peniaga cashew nut itu..atau adakah akak tercicir duit semasa mengira duit di dalam Ben Thanh. Yang pasti, USD100.00 akak gone....(lebih kurang 300 hengget duit RM uuu..huhuhuhuhuh.....)
Muka orang sedih..duit dah takdak...tutup muka
Puas pujuk diri sendiri.....memang takde rezeki...kesian kat orang, kini terpaksa kesian diri sendiri. Malam tu, semua kengkawan pergi ke pasar malam untuk menari lagi barangan yang di perlukan.....tp akak dok kat hotel jer..hahhahaa...nak soping apa..duit dah takde..yang tinggal sikit saki baki utk esok hari...tambang taxi, dan juga untuk makan makan..aduhai..kesiannn..kesiannnn.....

Moralnyer:  Tukar duit USD kepada small change dulu. Kalau tersilap pun, tak ler ralat sangat...Takpun, guna jer lah RM....hehhhhee

Kat HCMC ni....buah buahannye...walaweeey...beso beso..segar......gerammm tengok..kekkeke








6 comments:

  1. kak.... sy pon dah pi vietnam..!! mmg terbaik.. sgt best... hehehe kedai Ha Sa Nah tu mmg muraj giler kak... hehe.. byk sy borong kt situ.. kedai 1 Malaysia tu kedai bau ke kak? rindu plak vietnam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bestt.........boleh pergi lagi....hehhehe..

      Delete
  2. Amboiii.....ada blog rupanya....google2 pasal baju vietnam; terjumpa plak blog ko

    Linda
    Mak Nangoi

    ReplyDelete
  3. rohani abdul rahman4 December 2013 at 01:18

    Salam....akak pun bru blik dr vietnam...hr khamis yg lpas....rindu kan...rsa cam nak gi lgi....teringatkan buahnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh.....lepas ni bleh repeat lagi ke hcmc...

      Delete