Showing posts with label Resepi. Show all posts
Showing posts with label Resepi. Show all posts

Tuesday, 23 July 2013

Kuih lompang

Satu ketika tu, tekak mengada ngada. Teringi nak makan lompang. Rupanya resepi lompang ni ada pelbagai. Ada yg guna tepung gandum + tepung beras. Ada  yang guna tepung beras + tepung ubi. Dan ada yang buat lompang guna tepung gandum + tepung beras + tepung ubi.

Resepi yang saya gugel baru baru ni, guna tepung beras + tepung ubi atau tepung sagu. Resepi saya tak ingat ambil dari blog mana, tp lebih kurang mcm dari blog INI. Jangan risau bila tengok adunan cair. Jangan cuba cuba nak tambah tepung pulak ya..kang naya jer kuih lompang jadi keras. Dan ini lah hasil.

Bahan Bahan A
2 cawan air
1 cawan gula

Masakkan gula dengan 2 cawan air dan biarkan sejuk.

Bahan Bahan B
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi / tepung sagu
2 cawan air
1 sudu teh air kapur
Sirap

Larutkan semua bahan dalam bekas, kacau rata. Kemudian campurkan dengan bahan A. Tapis supaya tidak berketul.

Panaskan acuan lompang didalam kukusan.






Notakaki:  Saya ni suka menderhaka resepi. Tengok adunan cair, saya tambah tepung. Hasilnyer, lompang sedikit keras..hahahha.......




Monday, 18 March 2013

Karipap Rangup

Ni projek akak baru baru ni..hahahaa...Tiba tiba jer rasanya nak membuat karipap. Ni lah hasilnyer. Akak guna acuan jer ya......tak reti nak kelim sendiri. Inti pun bukan buat sendiri...tp inti yang di beli dari kawan akak, tokey buat karipap.....hahaha...dasar tak rajin..


Untuk Pastry Rapuh
Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam


Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, Kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. 

Akak perap semalaman dalam petiais....sbbnyer...malas nak mencanai dimalam hari..huhuhu


Resepi ni akak gugel...ada beberapa blog mengunakan resepi yang sama. Akak amik resepi dari blog INI Resepi asal tak tau dari blog sape. Tp blog INI pun menggunakan resepi yang sama. Cuma akak tambah bahan bahan menjadi sekali ganda.

800 gm tepung gandum
1 cawan minyak (dipanaskan)
4 sudu besar marjerin
1 cawan air sejuk (letak kiub ais)
garam


Dan ini lah hasilnyer.....dapat byk gakkk..hhuhuhu..kenyang makan anak beranak 7 orang...





Wednesday, 13 March 2013

Kek Gula Hangus aka Kek Sarang Semut

Yang sebenarnyer akak dah mencuba resepi ni byk kali...hahahhaa...Tp asiklah tak menjadi. Bukan tak menjadi kek. Jadi tu jadi..sedap tu sedap...tp rupa paras tak menjadi cantik....So moralnyer...ikut resepi betul betul..Kalau rasa tak pandai masak cam akak, takyah memandai mandai..hahaha....Rupa paras kek akak tak menjadi cantik, sbb kekonon nak wat experiment sendiri ler tu......Resepi ni kawan akak yang bagi.....Kanda Dinda Confectionery...



Hasil sarang semutnyer takdan nak snap..hahaha....Cepat nau abis. Potong jer abis. Potong jer abis....potong jer abis...bila masa nak snap gambo..Tp leh tengok hasilnyer juga kat blog MASMOHAZ.  Resepi yang sama...takde ubah ubahsuai.......dah geng yg sama ler katakan. Memasing cuba resepi yang sama..

Ni resepinyer....follow betul betul....jgn derhaka tawwwww.........hahhahhaa

KEK SARANG SEMUT aka KEK GULA HANGUS

Bahan - Bahan:-
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar butter (unsalted)
4 biji telur gred A
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum diayak
2 tsp soda bikarbonat diayak
1 tsp essen vanilla

Cara Penyediaan:-
1)  Goreng gula tanpa minyak dengan api dapur sederhana kecil sehingga cair
2)  Masukkan air panas. Gaulkan sehingga sebati sekiranya masih ada sisa sisa yang belum cair.
3)  Masukkan butter dan gaul sebati. Tutup api dan biarkan seketika sehingga sejuk
-----------
4)  Pukul telur hingga kembang
5)  Kemudian masukkan susu pekat. Pukul hingga sebati
6)  Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak tadik. Pukul hingga sebati.
7)  Masukkan esen vanilla dan gaul hingga sebati.
-----------
8)  Kemudian masukkan gula hangus tadi kedalam bancuhan tepung dan gaul sebati
9)  Perapkan adunan selama 3 - 4 jam (bertutup) bagi mendapatkan sarang yang cantik.
10) Bakar selama 60 minit dengan suhu 160'C.

Nota:
:: Kalau tak ada mixer, boleh guna blender
:: Kalau tak ada oven, boleh kukus selama 1 jam 45 minit (Akak kukus ya...malas nak bukak oven)
::Jangan lupa sapukan butter & letak kertas minyak pada bekas yg digunakan untuk bakar atau kukus

Selamat Mencuba
^_^
KDC | Chocolates.my

Tips; Untuk dapatkan sarang yang cantik, makesure air gula tu betul betul sejuk..




Sunday, 18 November 2012

Popiah Glass

atau di kenali dengan nama Vietnamese Roll

Akak mula makan popiah ni, bila ada sorang kawan akak menjualnyer. Emak dia from Cambodia...jadi memang tau lah makanan asal usul orang Vietnam ni. Pertama kali akak makan, akak suka. Sedap....mmg sedap. Dan pada akak, its a healthy food. Sebab isinyer sayur sayuran  + isi ayam + isi udang.

Akak pernah tertengok kat chenel Travel kat Astro berkisarkan tentang popiah ni. Bagaimana cara kulit nyer di buat.  Setelah akak makan, akak rasa boleh buat sendiri. Yang penting kena ada kulitnya. Maka bermulalah edisi mencari...jalan jalan cari bahan...hahahhaa...

Akak pergi TMC Bangsar (adik badik Giant ni..so rasanya kat Giant mesti ada). Cari punya cari punya cari..maka akak terjumpa lah ini....yang mana akak pasti, inilah kulit popiah glass ni.




Satu paket ada 20 keping. Perghh..puas makan.

Beginilah rupa Vietnamese Rice Paper sebelum di rendam.

Gambar ehsan gugel. 


Ini pula hasil setelah di roll...hahha..






Ni adalah bahan bahan yang akak gunakan dalam vietnamese roll ni.

Daun selasih
Timun
Soon
Karet
Ayam (direbus)
Salad

Sebab sendiri buat, segala galanya akak letak byk byk...hahaha..esepcially daun selasih. Sedap rasanya.

Tp kalau di lihat pada kulit belakang paket Vietnamese Rice Paper ni, resepinya agak berbeza. Tapi tak kisahlah. Ikut citarasa masing masing.




Notakaki:  Nak rendam vietnamese rice paper ni tak perlu lama. Walaupun setelah di rendam, nampak macam keras lagi, tapi takper. Sebab nanti ia akan lembut. Dan kena handle with care. Vietnamese Rice paper ni sgt lembut....senang ter koyak. 








Saturday, 17 November 2012

Gulai Kulit Lembu versi Inazz

Ada yang pelik ka.....Sebenarnya akak pun pelik. Walaupun sebelum ni akak penah baca kat blog kawan akak, pasal kulit lembu ni. Semasa hari raya Aidil Adha hari tu, akak pergi ke rumah adik ipar di Johor. Masa nak balik, dia bekalkan macam macam. Daging qurban, rendang, lauk pauk dan macam macam lagi termasuk lah kulit lembu.  Dia kata, tak payah susah susah, dah siap basuh semua bagai. Nanti masak kan aje. 

Punyalah lama kulit lembu tu duduk dalam freezer akak. Semalam, baru terpk nak masak. Maka akak keluarkankan ler kulit lembu tu dari dalam freezer. 


Ni ler rupa kulit lembu yang belom di masak. Akak perati peratikan. Setahu akak kulit lembu ni nipis. Akak belek dan bedek...maka akak buat kesimpulan sendiri...hahhahha....Kulit lembu ni di bakar dan di kikis bahagian luar. Segala bulu bulu dan lapisan kulit luar lembu ni sudahkan pun di kikis. Kemudian di masukkan kedalam air abu (mcm sotong kering yang di kembangkan tu...). Sbb itu kulit ni nampak tebal dan kenyal. 

So..akak pun gugel resepi..hahhaa..org pandai masak ler katakan..kekkeke...kena gugel. Org kata, buat macam sambal jawa. Akak sambal jawa pun tak tau. At the end, akak buat resepi akak sendiri....mengikut bahan yang ada di rumah. Ni antara bahan bahan yang akak gunakan. 

Lengkuas (byk...ada dekat 10 potong seteleh di hiris)
Serai 2 batang (akak ketuk jer)
Cendawan shitake (10)
Karet 1 batang di potong sederhana halus panjang panjang
Kacang panjang 5 tangkai. 
Tempe di goreng
Cili padi (20 biji di kisar)
Bawang merah (10 biji di hiris halus)
Bawang putih (10 ulas di ketuk sahaja)
Daun selasih. 
Santan (RM3.00)

Mula mula kulit lembut ni akak rebus. Dah rebus, akak toskan. Kemudian akak goreng guna sedikit minyak bersama dengan cendawan shitake dan juga tempe. Letak ketepi dulu. 

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang merah + bawang putih + cili padi di kisar + lengkuas + serai. Tunggu hingga naik bau, kemudian akak masukkan karet + kacang panjang. Kacau dan masukkan santan. Biarkan mendidih, kemudian akak masukan kulit lembu bersama shitake dan tempe. Kacau rata, kendian angkat. Kemudian bubuh daun selasih. Ini lah hasilnyer...



To be honest, selepas masak, akak mmg tak tergamak nak makan. Ntahler..sbb sebelum ni tak penah makan. Tp bila perut lapar, akak bedal juga..hahahha. Kulit lembu ni takde rasa apa...cuma rasa kenyal kenyal. Takde rasa lembu atau rasa bukan bukan....tambah pula dah di campur dengan berbagai bagi bahan lain. So telan jer lah tanpa memikirkan itu adalah kulit lembu....those yang tak biasa, mmg susah nak terima kut..sbb anak2 akak tak dapat menerimanya. Takper lah....tekak masing masing. Asbend akak makan, sedap jer...hahhahaha..........takut bini kecik ati kaaaa...





Tuesday, 7 August 2012

Kuih Lopes & Roti Gulung Sate Kebab

Assalammualaikum...lama tak update blog. Tak tau nak citer apa..asik asik citer pasai makan..makan..makan........hhahahhaha...

Ari tu sempat buat kuih lopes. Resepinyer pun akak gugel jer. Tak ingat dah amik dari blog mana. Ni ler ruper kuih lopes akak.........hahaha...rasanya amik kat  SINI kut..Tak bubuh lagi gula merahnya.




Satu lagi, menu berbuka puasa baru baru ni, roti gulung sate kebab..hahahahhaa...sate kebab ni akak beli dari kawan. Selalu org buat sardin, sosej...akak sajer nak tukar selera. Letak sate kebab kat dlm roti tu. Bedal jerk...Buat popiah pun akak letak sate kebab ni. Tp sate kebab tu di cincang cincang jadi halus. Lupa pulak nak amik gambo popiah berintikan sate kebab.

Nak tau achaner ruper sate kebab tu..sila masuk SINI









Tuesday, 31 July 2012

Rendang Ikan Tongkol

alhamdulillah, semalam berjaya juga memasak rendang ikan tongkol. Inilah hasilnya. Sebenarnya, resepi ni akak gugel daripada beberapa blog, dan akak buat style akak sendiri..hehehhehe....

Bahan bahan untuk di kisar
4 batang serai
3 labu bawang besar
20 biji cili padi hijau
Halia (sebesar ibu jari)
(Ada orang bubuh lengkuas, kunyit hidup. Kat umah akak takdak lengkuas/kunyit hidup, jadi guna pakai apa yang ada..hahaha)

Bahan - bahan lain
4 ekor ikan tongkol size sederhana yang sudah dibersihkan, dipotong ikut dua
Daun kunyit - 2 helai (di hiris nipis)
Asam keping - 2 keping
Garam + gula secukup rasa
Kerisik - 2/3 sudu klu ikut resepi orang lain (tp akak habiskan satu peket kecik sbb takmo simpan belen)
Santan - RM1.00 kalau ikut resepi orang (tp santan akak RM2.00..hahahaa...pun perabih gak, sbb malas nak simpan sikit sikit)

Akak memang bedal aje. Semua bahan yang di kisar masuk kuali berserta santan, kerisik, garam, daun kunyit dan asam keping. Masak kuah hingga pekat dan kemudian masukkan ikan. Kacau sedikit, guna api perlahan untuk bagi kuah agak kering. Rendang akak memang kering ya..hehhhe..bukan jenis berkuah macam setengah orang tu. Kalau takmo kering, pun boleh gak. Jangan biar lelama atas api..

Ikan tu akak rebus dulu. Akak ngikut resepi dari blog INI. Tak tau kenapa kena rebus, tp akak sajer jer cuba. At least tak perlu masukkan ikan awal awal, so ikan pun tak hancur. Air rebusan akak buang, cuma ambil ikan sahaja.

hmmmm..sedap..sedap pada tekak akak...hahahaa....







Monday, 30 July 2012

Sambal Telur dan Kentang


Ni salah satu menu simple yang sesuai tak kira ler di bulan puasa atau tidak. Samada di waktu bersahur, atau waktu berbuka puasa, atau waktu tak sempat nak masak beria ia..hehhehe

Ini style akak. Lain orang, lain cara, walaupun mungkin resepinya hampir sama.

2 biji kentang - di potong dadu dan di goreng
4 biji telur - goreng secara scramble
Bawang besar 1 labu - di potong dadu atau di hiris nipis
Cili kisar - 2 sudu
Garam secukup rasa
Daun bawang / bawang goreng untuk hiasa


Cara - cara
Tumiskan bawang besar yang di potong dadu hingga layu. Masukkan cili kisar, dan goreng sehingga cili masak.Kemudian masukkan kentang, kacau seketika. Masukkan garam secukup rasa, masukkan telur yg telah di goreng hancur dan kacau rata. Sudah sebati dan masak, boleh lah di angkat. Taburkan daun bawang sekiranya suka. Tabur bawang goreng pun boleh, kalau nak.

Anak anak akak suka, laju jer depa makan dengan nasi panas.





Tuesday, 24 July 2012

Cekodok Jagung, Ikan Tenggiri Masak Cuka, Kailan Oyster Sos

hahahha......kalau hari hari hapdet, penuh satu bulan dengan menu berbuka puasa jer..kekkee..tp menu bersahur, takdan nak amik gambor...........hahhaha..


Cekodok jagung


Agar agar ni jiran bagi...

Sayur kailan oyster sos + tofu lembut...hahhaa

Ni pun resepi mudah.
Kailan - 1 ikat
Tofu lembut - 1 paket
Bawang besar - 1 biji (hiris hiriskan)
Bawang putih - 3 ulas
Cili padi - 3/4 biji
Sos tiram - 2 sudu
Garam + gula secukup rasa

Tumiskan bawang besar + bawang putih. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Masukkan sayur kailan + cili padi. Dah mendidih, akhir sekali masukkan tofu lembut. Biar sekejap, angkat untuk di hidangkan.

Tofu lembut lagi...stok byk kat dlm peti ais...anak anak suka

Ikan tenggiri masak cuka



Ikan tenggiri masak cuka ni cukup senang pada akak. Ni jadi kegemaran emak, masa dia sakit dulu. Makanan lain takde selera pada dia. Tp kalau masak yang ini, laju jer dia makan. Alhamdulillah, emak pun dah beransur baik sekarang.

Ni style akak ekk.......hehehe
Ikan tenggiri - 4 potong (di goreng)
Halia - 2 ketul besar ibu jari (hiris halus - tp akak punya hiris kasar, sbb nanti bebudak sure nak asing asingkan halia tu. Biar besar, depa nampak, senang nak asing..hahhahaha)
Serai - 1 batang (Ketuk jer)
Bawang besar - 1 biji (potong besar)
Bawang putih - 4 biji (ketuk je)
Cili padi - 5 biji
Asam - 2 keping
Cuka - sesudu
Biji sawi - sesudu kecil
Setengah cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak

pssttt: Dalam gambar ada nampak sayur....sebenarnya sayur tu takyah, sbb akak nak perabihkan stok..bedal aje masuk sekali..hahhahaha...

Panaskan minyak. Tumis halia, serai bawang putih dan bawang besar. Masukkan cuka, asam keping dan setengah cawan air. (Kalau nak kuah byk, boh ler air byk). Dah mendidih, masukkan garam secukup rasa, ikan, biji sawi  dan cili padi. Kacau sekejap dan boleh angkat untuk di hidangkan.



Pulut udang beli kat kantin di opis



Saturday, 21 July 2012

Ayam Bakar, Sup Tofu ala Korea, Sup Cendawan

As Salam...

Telah pun masuk bulan Ramadhan 2012. Azam akak tahun ni, takmo pegi PARAM. hahhaha...berjayakah...Since puasa jatuh hari Sabtu, lega sikit nak train bebudak kat rumah ni. Ini menu berbuka di hari pertama

Ayam bakar
Ayam bakar
Ayam bakar ini, akak cuma gaulkan dengan kunyit dan garam sahaja. Kendian bakar di dalam kuali ajaib...hehhehehhe.......ni tengok gambar kuali ajaib, leh masuk sini ataupun di sini

Sup cendawan + fishball

Sup tofu lembut ala korea..hahhahaha
Sup tofu lembut ni, akak buat ala ala style korea. Klu ikut resepi, korea, mcm mcm cara ada. Tp klu ikut style akak (amik style korea secara basic aje lah..heheh), gini...

Potong ler bahan ikut suka hati ya..

Tofu lembut - 1 paket
Leek - satu batang
Karet - 1 batang
Yellow onion - sebiji
Tomato - 2 biji
Cendawan  - agak2 ler (2 atau 3)
Halia - sebesar ibu jari (dilumatkan boleh, hiriskan pun takper)
Sos gochucang  - 1 sudu makan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa (1 sudu teh jer pun takpe..kang manis plak..hehhehe)
Sedikit sesame oil (takde sesame oil, bantai jer cooking oil yg biasa)

Tumiskan halia.. Kendian masukkan air. Diikuti dengan sos gochujang dan sayur sayuran. Tambahkan garam + gula secukup rasa. Dah mendidih, masukkan tofu lembut. Dah masak, boleh di hidangkan.

Notakaki:  Tofu lembut tu tak payah lelama. Sekejapan je. Untuk sayuran tu, boleh ajer di campurkan sayur sayur yg lain. . 

Gambar ehsan google




Alamak...sememehnyer mangkuk......hahaha...takper lah..janji sodap di makan.







Thursday, 19 July 2012

Udang goreng Style Inazz



Inilah menu dinner akak anak beranak malam ni..hahaha. Dasar pemalas. Satu menu sahaja. Menu paling simple. As working mother yang sampai rumah jam 6.30 petang paling awal (klu paling lambat, tak tau nak kata ler...kekekkke), memang kelam kabut nak memasak. Pastu nak bagi anak anak makan, lepas maghrib depa nak pergi tuition pulak. Haru hidup sekejap. Jadi untuk dinner during weekdays, memang akak memasak seringkas yang mungkin.

Bahan - bahan : Udang, kacang panjang, karet, bawang besar, halia, cili padi. (Potong ler ikut suka..hahaaha.). Serbuk kunyit, garam secukup rasa.

Cara - cara:  Udang di gaul bersama dengan serbuk kunyit dan garam. Tumis halia + bawang (minyak jgn terlalu byk / terlalu sedikit, sedang2 aje - style akak ler ya). Kemudian masukkan udang + karet + kacang panjang + cili padi. Gaul hingga udang masak. Dah masak, silalah angkat dan boleh ler dihidangkan untuk dimakan.






































Sunday, 8 July 2012

Roasted Chicken with honey and rosemary

Lama dah tak masak masak beria bagai. Selalu memasak ikut dan..and as simple as i can. Ni lah dia roasted chicken with and honey and rosemary.......kebetulan pokok rosemary dah nak mati. Sebelum mati mengering, elok ler di korbankan...hahhahahha..

Yang ni resepinya mudah. Akak lumurkan ajer ngan sos tiram + honey + garam secukup rasa, pastu letak daun rosemary byk byk...hahhaha..


sebelum...

sebelum
sebelum

sesudah

sesudah

sesudah