Showing posts with label Jalan Jalan Cari Makan. Show all posts
Showing posts with label Jalan Jalan Cari Makan. Show all posts

Monday, 19 February 2018

Neka Cafe

17 February 2018

Kesian anak anak mereput kat umah. Jom kita jalan jalan cari makan. Actually, bab jalan jalan cari makan ni biasa sangat dah. Cuma kengkadang akak malas nak haplod kat blog. Rajin haplod kat ig je...hahhaha.

Google je lah kat mana nak gi makan makan ni. Actually saya pun tak tau nak makan kat mana. Then anak no 2 sajes makan di Neka Cafe ni. Okay..moh kita. 

To me, okaylah food kat sini. Tapi service a bit slow. Berjinggut tunggu makanan sampai. Nak order, kena order kat kaunter ya. Takde orang amik order kat meja. Depa bagi menu je. Pastu pilih and sila ke kaunter. 

Kami ber7, saya order Neka Sejoli kongsi ngan asben. Air pula honey lemon tea, sweet corn, root beer dan ice cream soda. Si sulung order apa ntah...hahhaha. No 2 and no 4 order nasi putih with tomyam merah. Harga boleh le. Takde le mahal sangat. Makan ber7 kenalah dalam RM140.00 gitu. 

The rest takde komplen. Cuma lambat dapat makanan je lah. Air hampir hampir nak habis, baru makanan sampai. Knowing anak anak hakak.......suka perabis minuman.

Neka Cafe
My little bam bam dengan spageti carbonara dan juga kentang goreng. Abaikan mak yg mendongak tu
Spageti carbonara
Neka Sejoli 
Neka Sejoli ni untuk 2 orang makan. Ada 2 nasi putih, semangkuk tomyam merah, semangkuk sayur campur, ayam macam masak paprik, sambal ulek dan dua keping telur dadar. Puas makan sebab telur dadar nyer besar. 

Si sulung punya, tak ingat nama
Untuk si no 3
No 2 dan no 4 punya, tiada dalam gambar. Sebabnya tak sempat nak ambil gambar, depa dah bedal dulu. Kelaparan al kaedahnya....hehhhe. Saya rekemend kedai ni. If tak kisah menunggu. Kecil je cafe nye, boleh memuatkan dalam 20 - 25 orang macam pada satu satu masa. Ada juga dessert seperti velvet cake, pandan cake juga tart chocolate. Kalau suka suasana cosy, bolehlah datang sini....Pada masa kami datang, ada orang celebrate birthday.

Untuk info selanjutnya boleh ler masuk FB: Neka Cafe. IG: nekacafe. Kat mana Neka Cafe ni...Neka Cafe kat sini ya...Address9-G, Jalan SS15/8B SS15, 47500 Subang Jaya, Selangor






Tuesday, 6 February 2018

Rail Trip to Hatyai

Selesai bermusafir ke Bangkok, bersama sama kawan kawan KMC ke Hatyai pulak pada 26hb Januari 2018 hingga 28hb Januari 2018. Misi: Jalan Jalan Cari Makan. Itupun tak sempat nak terjah semua tempat maka. Ke terlupaan tentang dimsum sedap di Hatyai. Ada harapan untuk ripit lagi ni...hahahaa. So boleh lah baca kesinambungan cerita Hatyai kami.


Full Story: Rail Trip To Hatyai - Day 1

Full Story: Rail Trip To Hatyai - Day 2 Part I

Full Story: Rail Trip to Hatyai - Day 2 Part II

Full Story: Rail Trip To Hatyai - Day 3








Tuesday, 12 December 2017

Sukiya - Paradigm Mall

10 Disember 2017 (Ahad)

And again on the 10th December 2017, we #guj #gengukurjalan bergeder geder lagi. Kekonon buat exchange gift. Kang sebut buat ala ala Secret Santa, kena kecam lak ekk..hahhaa. Kami anggap ini adalah Exchange Gift antara sesama kami yang baru berkenalan ni. Memasing dah bagi list kepada si pemberi hadiah. Tapi tak tau sapa lah pemberi hadiah tu. Nanti kita teka ajalah ye...konon...hahaha. Saya minta sesuatu yang senang je. Memory Card for Handphone...hehehe. Banyak gambar nak di savekan. 

Our venue kali ni adalah Sukiya Paradigm.Tak abis abis...weder Korean Food or Japanese Food. Suka sesangat. 







Saturday, 14 October 2017

Hwa Ga Restoran, Empire Damansara

22 Oktober 2017

Mencari Restoran Korea Muslim Friendly. Berikut saya cadangkan silalah ke Restoran Hwa Ga yang terletak di Tingkat 1, Empire Damansara, Petaling Jaya. Restoran ini menawarkan pelbagai jenis makanan Korea asli secara buffet dan juga ala carte. 

Ini lah yang kami pilih semasa saya bersama sama #guj #gengukurjalan bersuka ria menikmati makanan Korea disini. Makan sekenyang dan sepuas hatinya. 




Apa yang menarik tentang restoran ini ialah mereka juga menawarkan 'Ala Carte Buffet, berkonsepkan ' Eat All You Can' dimana anda perlu memesan hidangan ala carte ayam pada menu mereka dalam 3 perisa. Waktu makan tengahari:  11 pagi hingga 3.00 petang, untuk Makan Malam: 5.00 petang - 11.00 malam. Harga adalah berbeza bagi setiap sesi. 


Kami pergi seramai 8 orang. Pada mulanya hanya mahu memesan 'Ala Carte Buffet' untuk 4 orang manakala yang lain memesan secara ala carte. Tetapi tidak boleh ye...hahhaha. Macam tau tau je nanti yang 4 orang ni akan menumpang makanan another 4 orang tu. Kekonon nak buat konsep sharing is caring la tu...hahaha. Bijakkk...bijakk sangatlah...








Monday, 8 May 2017

Cendol Durian Again - TTDI

7 Mei 2017

Berkawan ngan orang suka makan makan, ni lah akibatnya. Tak abis abis, makan makan makan dan makan...hahhaha. Durian ni feberet diaorang kut gamaknya. Asik la nak mencari durian. Ater...moh kita jalan jalan cari makan ke TTDI.








Malas nak edit. So terimalah TTDI Durian King seadanya. Semangkuk RM15.00. Durian yang yang diletak katanya adalah durian udang merah. Boleh ler. Sedap gak ler durian ni. Cuma tak puas makan hahahahhaha. Senang je nak cari gerai ni. Betul betul dekat ngan pasar besar TTDI. Masa ni kami beli juga durian untuk di makan. Durian udang merah sekilo adalah RM32.00 (pada masa ini di hari ini). Beli 2 biji kena 2.2 kilo x 32.00 = 70.40. Dia bagi diskaun 0.40 so bayar 70.00 je dibahagikan kepada 5 orang = RM14.00 sorang. Dapat lah makan beberapa ulas. 







Thursday, 4 May 2017

Restoran Makanan Korea - Ko Hyang

One of my favourite place untuk makan makan. Since saya kerja di Puchong, bila teringin makan Korean Food, maka saya akan menerjah ke Cyberjaya untuk ke Shaftbury Square.  Masa mula mula dulu Ko Hyang tak banyak cawangan. But now dah makin bertambah dan bertambah. Antara tempat tempat yang boleh anda pergi adalah: 

The Garden Mid Valley City
Sunway Pyramid Shopping Mall 
Setia City Mall 
1 Utama Shopping Mall
Shaftsbury Square, Cyberjaya

But baru baru ni saya menerjah ke The Garden Mid Valley City. Sangat dekat dengan rumah. Antara yang menjadi kegemaran saya di Ko Hyang ni adalah Sun du bu Ji gae, Kim chi Ji gaae, Bi Bim Bap, Pa Jeon, Ttukbokki dan Rameyon. 
  
Bi Bim Bap

Pa Jeon

Sun Du Bu Ji Gae



Antara yang di makan kelmarin bersama kengkawan. Pada saya sedap je. Pada kawan saya tak sedap katanya. Lagi sedap makan di Dubuyo. Well..sedap itu subjektif. Tekak masing masing...hehhehe





Wednesday, 3 May 2017

Cendol Durian - Shah Alam

Last weekend, teringin sesangat rasanya nak makan Cendol Durian. Since ramai kekawan dok sajes, try ler Cendol Durian Seksyen 24, Shah Alam, Selangor. Maka dengan gigihnyer kami anak beranak ke Shah Alam.

Alamat:  Medan Selera Delima, Lot G.2, Jalan Bawang Putih 24/34, Sekysen 24, Shah Alam Selangor.
Phone: +60 18-361 0400
Hours:  12PM - 12 AM


Mangkuk besar  - RM18.00

Mangkuk kecil - RM15.00

Mangkuk kecil + mangkuk besar


Beza mangkuk kecil dan mangkuk besar adalah isi durian nya sahaja. Yg kecil cuma 2 ulas, manakala yang besar ada 3 ulas (kalau tak silap). 

Pada saya, not bad. Cuma isi durian tak braper nak kaw kaw. Kurang lemak berkrim. Suami saya kata, durian siam..hahhaha. Durian kampung lain sikit rasanya. Tapi kawan saya kata, masa dia pergi makan cendol durian ni, dia dapat musang king berharga RM24.00. Saya pun tak reti nak bezakan musang king dengan durian biasa. Tapi enjoy je makan cendol durian ni. Compare to cendol durian yang saya makan di Kuala Selangor, this one is much much better. Kat Kuala Selangor tu rasa durian je. Isi durian pun xde. 





Monday, 27 March 2017

Makanan Eksotik Kuala Selangor

11 March 2017

Saya kenal mereka mereka ni semua dari Group Whatapss Road To Japan Ladies (RTJ Ladies). If dekat facebook tu, ada satu group Road To Japan. Tapi bercampur campur lelaki dan perempuan, ibu bapa dan anak, nenek, atok pun ada....hehehe. Selepas mendapat keizinan tok ketua, maka tertubuh ler group whatapps RTJ Ladies (Ladies Only)

We have met several times. Pertemuan pertama bermula di Sushi Jiro, melarat larat ke Secret Receipe, Sushi King, terus ke BBQ Town, Sukiya, Teppayanki semuanya di Mid Valley. Makan makan session diteruskan ke Doli Dimsum di NU Sentral dan juga Restoran Ayam Penyet di Ampang Park, and akhir sekali makanan eksotik di Restoran Lembah Bernam, Sekinchan, Kuala Selangor. 

Setelah berpakat, maka kami sepakat masing masing menumpang kereta saya sahaja kerana cuma 5 orang sahaja yang setuju untuk makan makanan eksotik ni. Saya pun tak berapa gemar juga...tp my prinsip...apa salah mencuba. If ada orang bercerita tentangnya, saya tahu apa dia...hahahahah.

Ai jadi driver arini...
Dee, Aishah dan Juni menunggu saya di stesen LRT Bangsar. Senang gitu. Manakala kami perlu mengambil Watie di RNR Sungai Buluh. Setiba di RNR  Restoran Jejantas Sungai Buluh kami breakfast dulu. Apabila Watie sampai, kami pun meneruskan perjalan ke Kuala Selangor. 

RNR Sungai Buluh. Breakfast Juni belanja
Dari Plus Highway menuju ke Latar Highway dan terus ke Kuala Selangor. Merentasi jalan jalan kampung dengan pemandangan yang menghijau....sawah padi terbentang luas. Ada yang jakun tak pernah tengok padi. Maka berhentilah kami di sini untuk sessi fotografi. 


Jakun tengok padi....


Perjalanan menuju ke restoran eksotik diteruskan. Sebelum sampai ke restoren, sempat lagi tu berposing. Pantang nampak sawah yang menghijau...

Sebelum sampai restoren, berhenti lagi amik gambo...
Dan akhirnya sampai juga ke Restoran Lembah Bernam. Masa sampai ni tak braper ramai sangat orang. Memola nak pilih duduk kat gazebo. Tp macam panas lak...


Ini lah makanan yang kami order. Rendang landak, rusa masak blackpepper, ayam masak gulai, udang masak lemak cili api, nasi putih, sambal belacan dan ulam ulaman. Berselera makan walaupun tekak saya tak braper nak menerima. Sebab apa....sbb saya tahu itu adalah landak dan rusa...hehehhe.


Ayam masak gulai

Rendang landak

Rusa blackpepper

Total makan untuk 5 orang lebih kurang RM100++ bersama air. (Nasi putih, ayam gulai 3 ketul, sambal belacan masing boh dalam pinggan sendiri begitu juga dengan sayur dan ulam ulaman)
Rendang landak - RM24.00 utk 200gm
Rusa blackpepper - RM16.00 untuk 200 gm
Udang masak lemak cili padi Gred C - 3.00 seekor. Ambil 5 ekor - RM15.00

Yang lain lain tatau camner kira. Dah kenyang, jom pulang. Dee plan nak cari Sekinchan Paddy Box tu. Tp rasa macam jauh lagi nak jalan mencarinya...kami kensel jer plan  dan terus menuju ke Bukit Melawati pula (sbb ada orang tu tak pernah sampai...hahahha).  Bayaran masuk ke Bukit Melawati adalah RM3.20 seorang. Dee gak yang bayarkan.



Jom naik tram


Lotong berkeliaran

Tak pasal pasal kan...hahahha

Pusing sekejap jer. Jadilah merasa naik tram. Actually boleh turun dan jalan jalan kat situ. But kami malas bila tengok byk lotong berkeliaran. Jom cari cendol Bakar lak, sbb perut dah mula lapar semula. Dee as navigator memang bagus, tp akak as driver lah yang selalu silap masuk jalan...hahhaha. Pusing je ikut suka suki suka hati. Mujur negara sendiri. Di Cendol Bakar kami makan Cendol Durian, Laksa, Sata dan Keropok lekor. Cendolnya biasa biasa jer pada saya. Mujur keropok lekor sedap. Laksa pun tak sedap sangat pada saya. Sata pula macam ada sesuatu yang tak cukup...ntah tatau apa dia. 

Cendol durian

Laksa Meletop katanya. Tp idak meletop pada saya

Muka orang kenyang dan mengantuk (saya leeee)

Okay..dah jom balik. Tamat trip untuk hari ni. Dalam pada tu sempat lagi berdiskas nak makan Laksa Telur Sarang, Mee Rebus Ghulam dan Nasi Vanggey  di Ipoh. Agenda penuh ngan makan makan jer lah yer...hahha. 

Saya antar Watie semula kat RNR Sungai Buluh. And kendian dropped kan Juni Aisha dan Dee kat LRT Bangsar. Penat juga as driver, tp enjoy. Ada ketika, bila penat, mulut pun dah tak mau berkata kata..hehehhe. Kekawan semua jgn risau ye. Saya memang gitu. Bukan sebab sentap ke apa ye....