Showing posts with label Jalan Jalan Cari Makan. Show all posts
Showing posts with label Jalan Jalan Cari Makan. Show all posts

Monday, 27 March 2017

Makanan Eksotik Kuala Selangor

11 March 2017

Saya kenal mereka mereka ni semua dari Group Whatapss Road To Japan Ladies (RTJ Ladies). If dekat facebook tu, ada satu group Road To Japan. Tapi bercampur campur lelaki dan perempuan, ibu bapa dan anak, nenek, atok pun ada....hehehe. Selepas mendapat keizinan tok ketua, maka tertubuh ler group whatapps RTJ Ladies (Ladies Only)

We have met several times. Pertemuan pertama bermula di Sushi Jiro, melarat larat ke Secret Receipe, Sushi King, terus ke BBQ Town, Sukiya, Teppayanki semuanya di Mid Valley. Makan makan session diteruskan ke Doli Dimsum di NU Sentral dan juga Restoran Ayam Penyet di Ampang Park, and akhir sekali makanan eksotik di Restoran Lembah Bernam, Sekinchan, Kuala Selangor. 

Setelah berpakat, maka kami sepakat masing masing menumpang kereta saya sahaja kerana cuma 5 orang sahaja yang setuju untuk makan makanan eksotik ni. Saya pun tak berapa gemar juga...tp my prinsip...apa salah mencuba. If ada orang bercerita tentangnya, saya tahu apa dia...hahahahah.

Ai jadi driver arini...
Dee, Aishah dan Juni menunggu saya di stesen LRT Bangsar. Senang gitu. Manakala kami perlu mengambil Watie di RNR Sungai Buluh. Setiba di RNR  Restoran Jejantas Sungai Buluh kami breakfast dulu. Apabila Watie sampai, kami pun meneruskan perjalan ke Kuala Selangor. 

RNR Sungai Buluh. Breakfast Juni belanja
Dari Plus Highway menuju ke Latar Highway dan terus ke Kuala Selangor. Merentasi jalan jalan kampung dengan pemandangan yang menghijau....sawah padi terbentang luas. Ada yang jakun tak pernah tengok padi. Maka berhentilah kami di sini untuk sessi fotografi. 


Jakun tengok padi....


Perjalanan menuju ke restoran eksotik diteruskan. Sebelum sampai ke restoren, sempat lagi tu berposing. Pantang nampak sawah yang menghijau...

Sebelum sampai restoren, berhenti lagi amik gambo...
Dan akhirnya sampai juga ke Restoran Lembah Bernam. Masa sampai ni tak braper ramai sangat orang. Memola nak pilih duduk kat gazebo. Tp macam panas lak...


Ini lah makanan yang kami order. Rendang landak, rusa masak blackpepper, ayam masak gulai, udang masak lemak cili api, nasi putih, sambal belacan dan ulam ulaman. Berselera makan walaupun tekak saya tak braper nak menerima. Sebab apa....sbb saya tahu itu adalah landak dan rusa...hehehhe.


Ayam masak gulai

Rendang landak

Rusa blackpepper

Total makan untuk 5 orang lebih kurang RM100++ bersama air. (Nasi putih, ayam gulai 3 ketul, sambal belacan masing boh dalam pinggan sendiri begitu juga dengan sayur dan ulam ulaman)
Rendang landak - RM24.00 utk 200gm
Rusa blackpepper - RM16.00 untuk 200 gm
Udang masak lemak cili padi Gred C - 3.00 seekor. Ambil 5 ekor - RM15.00

Yang lain lain tatau camner kira. Dah kenyang, jom pulang. Dee plan nak cari Sekinchan Paddy Box tu. Tp rasa macam jauh lagi nak jalan mencarinya...kami kensel jer plan  dan terus menuju ke Bukit Melawati pula (sbb ada orang tu tak pernah sampai...hahahha).  Bayaran masuk ke Bukit Melawati adalah RM3.20 seorang. Dee gak yang bayarkan.



Jom naik tram


Lotong berkeliaran

Tak pasal pasal kan...hahahha

Pusing sekejap jer. Jadilah merasa naik tram. Actually boleh turun dan jalan jalan kat situ. But kami malas bila tengok byk lotong berkeliaran. Jom cari cendol Bakar lak, sbb perut dah mula lapar semula. Dee as navigator memang bagus, tp akak as driver lah yang selalu silap masuk jalan...hahhaha. Pusing je ikut suka suki suka hati. Mujur negara sendiri. Di Cendol Bakar kami makan Cendol Durian, Laksa, Sata dan Keropok lekor. Cendolnya biasa biasa jer pada saya. Mujur keropok lekor sedap. Laksa pun tak sedap sangat pada saya. Sata pula macam ada sesuatu yang tak cukup...ntah tatau apa dia. 

Cendol durian

Laksa Meletop katanya. Tp idak meletop pada saya

Muka orang kenyang dan mengantuk (saya leeee)

Okay..dah jom balik. Tamat trip untuk hari ni. Dalam pada tu sempat lagi berdiskas nak makan Laksa Telur Sarang, Mee Rebus Ghulam dan Nasi Vanggey  di Ipoh. Agenda penuh ngan makan makan jer lah yer...hahha. 

Saya antar Watie semula kat RNR Sungai Buluh. And kendian dropped kan Juni Aisha dan Dee kat LRT Bangsar. Penat juga as driver, tp enjoy. Ada ketika, bila penat, mulut pun dah tak mau berkata kata..hehehhe. Kekawan semua jgn risau ye. Saya memang gitu. Bukan sebab sentap ke apa ye....




Tuesday, 17 January 2017

Mango Six

Bila sesuatu viral di FB, maka keinginan untuk mencuba sudah pasti ada. Dan akhirnya kami sampai ke sini...hahhaha.  Tak dapat try Mango Six kat Korea, kat Puchong pun jadilah ya....As usual, The 6 Hardcore Ladies menerjah Mango Six (walau tak cukup korum). Lain kali kita pergi togeder geder ye Airin, Shieda and Along. Hari ni ai bersama Dahlia dan Nurul jer..hhehehhe...

Location:
The Cube
No. 11, Jalan  Puteri 7/13A, Bandar Puteri, Puchong, Selangor
Opening Hours:
Sun - Thur
0900 am - 1200 am
Fri - Sat
0900 am - 0100 am

Sedap ker.....hmmm..it depends on tekak masing masing. Kami mencuba yang mango base. Tak manis sangat, tapi creamy. Bila lemak berkrim ni, di makan bersama mango yang sweet sour tu, just nice (pada saya la)

Menu kami hari ini: 


Sementara menanti




TS Caramel Almond

Mango Baumkuchen

Waffle Mango

JC Mango Tango

Caramel Machiato

Caramel Machiato, JC Mango Tango, Waffle Mango, Mango Baumkuchen & TS Caramel Almond

Mango Baumkuchen

TS Caramel Almond, Waffle Mango & Mango Baumkuchen

Caramel Machiato & JC Mango Tango

TS Carameal Almond

Waffle Mango
Saya suka TS Caramel Almond. Roti yang di salut karamel dan di bakar agaknyer..hahaha...wallhualam. Sbb keliling roti is bit crunchy.. And diletakkan whipping cream diatasnya disamping beberapa almond disekeliling semasa dihidangkan.. Memang amat creamy and not too sweet. Manakala Mango Baumkuchen pula adalah sejenis kek diletakkan bersama whipping cream, icecream dan hirisan mango. Waffle Mango juga dihidangkan bersama hirisan mango, ice cream dan whipping cream....hmmm...lemak berkrim...disukai ramai. 

Bukan semuanya mango base semata mata. Ada juga strawberry + mango, green apple, lemonade, berries dan juga kiwi. Cheese pun ada tu...hehhehhe. 









Friday, 19 February 2016

Family Gateways to Pulau Pinang


Lepas balik dari Taiping, kami ke Pulau Pinang pulak semasa CNY. Sekali lagi, balik kampung dulu di hari Sabtu (06/02/2016), then on 07/02/2016 kami bergerak ke Pulau Pinang. 3 buah kereta semuanya, termasuk emak. Myself & my sisters's family. Abang-abang tak dpt join..nothing much yang kami buat pun benonyer. Just jalan jalan....kami lalu kat jambatan kedua. Alhamdulillah..jalan memang clear. 



Melintasi jambatan dan laut, kami masuk ke area Teluk Bahang. Meredah jalan berliku liku, berbelok belok...byk kali kena berhenti, sebab emak asik nak terkucil jek..kekkke...then singgah breakfast di Teluk Bahang dulu. 

Mmg spesel roti jala ni...besaaaarrrrr

Tak cukup korum, tp still meriah


Kami breakfast di sini
Selesai breakfast, kami menyusuri jalan terus menuju ke Batu Feringgi. Mula mula anak saudara nak masuk Teluk Bahang Park....tp kensel. Tatau ler depa ni....jap nak, jap taknak. Mak pak ngikut jer lah...hehehheh. 

Singgah di pantai, anak anak nak mencuba parasailing. Layan jer. Hafiy the bam bam pun nak gakk..haii..jenuh akak mujuk..risau wehhhh. Takut dia tak reti nak duk diam masa kat awang awangan tu. Tp dia kata nak gakk.....Alhamdulillah. Selamat. Tanya dia..takut dak. Takkkk...katanya. And nak naik lagi..haha..udah ler nak.  Lenkali la ye..One thing that i dun like here, ada anjing berlegar legar di tepi pantai.....jenuh ngelak..anjing tak bersalah...tp hmmmm....



Opah duduk bukak kitab, anak anak cucu berjimba tak hengat...kekekke

Lunch kat Nasi Kandar Ketapang. Yg benarnya nak ke Cargas Cafe tp kena pusing balik ke Bayan Lepas sana nun. Kami carik Hameediyah Nasi Kandar. Tp punyalah ramainyer orang berbaris menunggu..kedainyer kecik jer...huhuhu..tak sanggup. Lagipun kesian kat emak. Bukan boleh lama lama dalam panas tu. Maka berpuas hati ajelah kat Nasi Kandar Ketapang. 

Then..kami check in di Cititel Express Hotel. Lepas check, bebudak nak ke Art Street lak..okay..jomm..jom..layankan aje. Tp bebudak je lah yang bergambar. Mak mak dan bapak bapak budak idak ler..

Pinjam from insta meelyabani

Pinjam from insta syafiqahnoh

Selebihnya, kami layan bersembang anak beranak jer. Erkk jap..dinner kat mana ntah..hahaha..pi kat gerai gerai dekat ngan tokong ular tu rasanya,,,,nama kedai..hmmm..haram ingat..hahaha. Hancusss plan pemakanan saya.....

Hafiy, Hakim, Haikal, Me & Hubby makan char kuehteow

Malam hari bebudak bujang tu semua pi makan kat Padang Kota. Then depa gi tengok wayang citer Ola Ola Bola. Sbb hotel kami stay tu dekat sangat ngan shopping kompleks.

The next day, dapat juga makan di Cargas Cafe. Kedai ni betul betul di tepi jalan. Susah nak cari parking. Tersangatlah ramainyer orang....tempat duduk pun berebut rebut. Ntah apa yang speselnyer..pada saya nasi kandaq kat Penang sama jer sedap nyer...hehehe. Semua sedap..

Afterall, it was a good time spent with the family. Selagi hayat masih ada...alhamdulillah emak pun masih sihat walaupun takleh jalan lama lama. Kemana mana memang kena bawak wheelchair. Next time will try utk pastikan semua ada. Next plan...Hari Raya Aidil Adha 2016. Kemanakah kita....jenuh dah survey merata ni.................