Showing posts with label Sabah. Show all posts
Showing posts with label Sabah. Show all posts

Monday, 11 April 2016

Malindo Air

08 April 2016

Ini adalah kali pertama saya menaiki Malindo Air ke Kota Kinabalu. Sepatutnya kami menaiki Rayani Air. Jam 2.48 pagi kami mendapat sms dari Rayani Air mengatakan Flight di batalkan. Haru sungguh. Masa tu kami dah on the way ke airport. Dalam perjalanan ke airport tu baru perasan ada sms dari Rayani Air. Walau dah dpt sms, tak puas hati gak. Tetap singgah di KLIA2 and pergi check, betul ke idak penerbangan di batalkan. Kaunter pun tak bukak u...haru...Mujur flight pergi sahaja, manakala flight balik kami ambil MAS. Kekonon nak try sangat nak Rayani Air kan....meROYAN jadiknyer..

Pikir pikir takde pilihan lain selain dari membeli ticket yang baru ke KK. Check dengan MAS malangnyer fully booked untuk flight pagi. Jam 6 petang baru ada. AA pula tinggal 2 seats sahaja utk flight pagi, walhal kami berlima. Flight petang juga yang ada. Pada mulanya nak catch flight Malindo Air jam 07.45 pagi bersama kekakaks dan abangs sekelian. Tapi x sempat. Jam 6.15 kaunter dah tutup untuk pembelian ticket jam 0745. Maka terpaksalah berpuas hati dengan flight jam 12.55 tghari. Tu pun delay gak..dah masuk flight, boleh kena kluar balik. Kena hangkut segala luggage.....haru sungguh...kematu bontot menunggu di airport. (Kalau tak memikirkan anak anak dah excited nak naik kapal terbang, memang saya kensel jer trip ni....tp hati mak tak lalu nak...kekkekekke. Total damaged jer dah bleh buat mak pitam tau.......hahhaha)




Haru sungguh...rambut kembang....bila anak sy nak makan...kena
pegang tray jauh jauh sket..

Somewhere sebelum masuk ke South China Sea

Before landing

Alhamdulillah saya memilih Malindo Air. Sekurang kurangnyer anak saya taklah bosan dalam kapalterbang. Ada juga flight entertainment yang boleh depa tengok. Main game or tengok movie. Tu pun masa kat bawah dah asik mengaruk kenapa lambat sangat.....Saya cuma pernah naik MAS dan AA jer utk penerbangan dari Malaysia manakala Eastar Jet semasa di Korea. Jadi bila dpt naik Malindo Air...jakun...hahhahha. Sedangkan orang lain dah macam macam airlines dapat di cuba...

Bagus Malindo Air ni. If sesaper nak mencuba ke lain lain destinasi dan mahukan yang lebih selesa, selain dari AA, boleh lah mencuba Malindo Air. Walaupun cuma dapat snack dan jus sahaja, tp kenyang juga. Pramugari pun sangat cermat dan teliti







Thursday, 14 February 2013

Jalan Jalan ke Sabah - Day 4

2 Februari 2013

Seawal pagi dah kuar pergi ke pasar filipina. Adei la hai...blom bukak lagi..kekeke..kul 7 dah terang benderang. Tu yang rasa mcm dah lama siang....Ari ni pun tak banyak info yang leh kongsi ngan orang..hahaha.......Pergi pasar filipina, sepanjang panjang jalan tu memang berderet kedai. Kedai krafttangan, kedai menjual ikan kering, pasar menjual barangan basah, kedai makanan...boleh di lihat sepanjang panjang jalan. So, pilih ler kedai mana yang uols nak. Rege...sama jer..tak byk beza. Mcm akak, sbb pegi pepagi hari, kekonon depa kata, depa bagi rege murah. First kastemer. Ontahler..ye ke idak..hahhaa.

Akak beli ler tshirt I Love Sabah untuk kami 7 beranak. Ikan bilis, ikan kering. kuih tradisioanal sabah..yg bentuk mcm cincin tu..ntah apa namnyer......rumpai laut, sabun collagen. Gelang perhiasan, dan sedikit cenderahati..

Pagi hari mmg tak bawak kamera, so takdak gambar...kakakkakakka. Parking mmg payah...lambat tak dapat parking. Parking tepi tepi jalan.  Mujur berjalan berdua laki bini jer..anak2 semua tinggal kat apartment.

Selesai memborong apa yg patut, balik ke apartment. Siap siap untuk check out. Sementara nak menunggu flight jam 6.30 petang, kami pusing pusing bandar Kota Kinabalu lagi. Sementelah terjumpa Muzium Sabah, kami pun masuk. Sendu jer muzium ni....Nak ke sini, cari jer signboard muzium sabah atau pun Hospital Queen Elizabeth. Sure jumpa punya lah..







Dah abis pi muzium...jalan lagi..jumpa ngan Masjid Negeri Sabah. Tp tak masuk pun. Amik gambar dari luar jer...




Dan akhir sekali, kami menuju ke Monsopiad Cultural Village. Nak masuk sini, utk dewasa RM55.00 entrance fee. Kanak kanak..akak lupa..hahhahaa........



Masa ini, semua dah malas bergambar...adoi..leceh tul jalan ngan anak anak yg dah beso ni..semua serba takmo. Rela mengadap hp jer dari jalan jalan...

Jam 4.00 kami bertolak ke Terminal 2, KKIA. Sampai di KKIA, rehat rehatkan badan, makan makan. Jam 5.00 boarding. Jam 6.30...bye bye Kota Kinabalu.

In Shaa Allah, ada rezeki, kami datang lagi.



Jalan Jalan ke Sabah - Day 3

1 Februari 2013

Hari ke tiga. Punya lah malasnya bangun pagi. Hari ini perancangannyer hendak pegi ke pulau.  Pusing pusing juga cari jeti. Walhal dekat aje dengan Promenande Aparment ni. Sampai jer kat Jesselton Jeti ni, banyak kaunter kat dalam. Pilih saja kaunter mana yang anda mahu. Akak tak reti nak sajes..dan tak pandai nak nego. So, akak terjah jer salah satu kaunter...Amik dua pulau sahaja. Pulau Manukan dan Pulau Sapi. Cukup ler...Bayaran pergi ke pulau pulau..akak ingat ingat luper..adei..Resit dah buang. Yg akak ingat, utk 4 dewasa 3 kanak-kanak kami kena bayar RM200++ termasuk ada beberapa fee yg lain. Utk sewa jacket RM10.00. Ni utk yg snorkeling ler...jacket atas boat, free jerk

Syarikat yang kami pilih..Island Express


Hakim dengan bekalan..heehe

Nasi lemak as bekalan..

Excited Hafiy..nak main air..hahaha


Pulau Manukan - Hafiy & Haikal

Pulau Manukan



Seluas mata memandang..
Kami bertolak ke Pulau Manukan jam 8.30 pagi. Kul 12.30 tengahari, boat raider pick up untuk bawa ke Pulau Sapi pula. Nak masuk pulau kena bayar fee. Tp bayar sekali sahaja. Pulau lain tak payah bayar dah. Bayarannya RM3.00 for adults, RM1.00 for kanak kanak


Notakaki: 
Kat Pulau Manukan ada kedai makanan. Tak payah risau klu tak bawa makanan, cuma biasa ler..sure mahal. Pada akak okay jer...7 orang - RM42.00 hengget. 

Dah penat snorkeling kat Pulau Manukan, jom ke Pulau Sapi...Kecik jer Pulau Sapi ni. Masa sampai sini, ramainyer umat manusia...ada rombongan kut. Banyak biawak gak kat Pulau Sapi






Jam 3, boat datang amik. Balik ke Tanah Besar Kota Kinabalu. Memasing dah penat. Kekonon nak jalan jalan ke pasar filipina....sampai apartment lepas makan, semua doze offf.......hahhaha. Sedar sedar dah gelap jer.

Malam pun mula nyer cadang nak pegi pasar malam filipina tu...hmmm...semua tak menjadi. Kami just pusing pusing bandar KK. Singgah sekejap kat Sutera Harbour...dah malam gambo mmg dah malas nak amik. Pergi makan malam di Tanjung Aru. Bukan restoran seafood. Cuma kedai biasa, berdekatan dengan balai polis Tanjung Aru.Tapi tak mahal sangat.




Jalan Jalan ke Sabah - Day 2

31 Januari 2013

Di Kiram Village, Mesilau, Kundasang. 6.30 pagi dah cerah.....sekejap jer. Pastu hujan menderu.. huhuhu....takde apa yg dapek di buat. Anak anak memang malas nak jalan jalan bila hari hujan.
Pemandangan pagi di Kiram Village di pagi 31 Jan 2013

Dah agak reda sikit, kami meneruskan perjalanan ke Poring Hot Spring dan Sabah Tea. Hujan still renyai renyai. Kabus tebal. Amat berhati hati bila memandu.



Notakaki: Nak ke Sabah Tea Plantation amik masa lebih kurang 40 minit dari Kundasang. 




Sabah Tea Plantation

Kami menuju ke Sabah Tea Plantation dulu. Jalan nak naik atas...walaweyyy..sama hazabnyer macam nak pegi Mesilau Dairy Farm. Terhegeh hegeh Avanza daki bukit. Cafe kat sini mcm tak well maintain. Kain menutup kerusi pun dah buruk. Makanan tak byk pilihan dan mahal. So, kami memilih minum tea sahaja. Walaupun pada mulanya nak breakfast kat sini. Tea nye sedap..walaupun tea kosong. Akak tak tau org lain..tp pada akak, best..sejuk sejuk minum teh panas....

Dah selesai, kami menuju ke Poring Hot Spring. Semasa sampai di Poring Hot Spring, masih hujan. Tiada sekeping gambar pun di ambil..hahaa...Sejuk dan basah. Semua jadi malas....Pusing pusing saja kat situ. Mulanya ingat nak beli baju ujan. Sehelai 10 hengget. 7 orang = 70 hengget. Asbend kata, tak payah ler..makan lagi bagus..hahaha..

Ni info pasai Poring Hot Spring..PHS. Dan juga ini...PHS. Klu gugel, byk info pasai ni.

Notakaki: Dari Sabah Tea Plantation ke Hot Poring Spring lebih kurang 30 minit. 

Selesai semua, patah balik ke Kundasang. Lunch di Restoran Intan. Dapat sup tulang panas panas, nasi putih panas panas. Perut memang dah lapar. Kenyang sudaaaa........tp kami tak menerai pun chicken wing kat situ. Kata orang, sedap..ontah ler..lenkali datang lagi baru terai kut...actually kat Sabah ni, bleh dia katakan byk tempat menjual chicken wing.

gambar ehsan google
Notakaki: Restoran Intan ni terletak di atas bukit...boleh nampak dari roundabout Pekan Kundasang.


Sudah kenyang, kami meneruskan perjalanan ke Bandar Kota Kinabalu. Di pertengahan jalan, singgah sebentar di Jambatan Tamparuli.




Kendian singgah di Tuaran..hahaha..xde keroje. Takde cari apa pun.....kami nak cari Pantai Dalit, tapi tak jumpa...ni plak yang kami jumpa...






Perut dah lapar. Akak ada baca kat forum CARI tentang lokan bakar. Kami pusing pusing lagi....ternampak signboard Sepanggar. Akak memang dah print segala maklumat pasai KK/Sabah. Berpandukan apa yang di tulis dlm cari.com..kami jumpa juga tempat lokan bakar. Ternampak pula signboard ke Nexus Karambunai. Asbend kata, kita jalan jalan ke Nexus dulu, kendian kita makan lokan bakar...




Banyak biawak kat Nexus Karambunai ni.... Dah penat pusing Nexus, kami pun pegi ke tempat lokan bakar.........Ini kedai yang kami pegi. Berbaloi walaupun terjah saja. Sambal belacan dan sambal gorengnyer sedap cicah ngan lokan. Kedai ni jual lokan bakar dan puding kelapa semata mata. Takde makanan lain macam gerai gerai yang lain.









Notakaki:  Nak ke tempat lokan bakar ni, sila cari signboard arah ke Teluk Sepanggar, ataupun Nexus Karambunai ataupun cari ke Politeknik Kota Kinabalu. Kena melalui hadapan politeknik KK ni (politeknik mesti di sebelah kiri ya...) dan terus akan jumpa round about. Ambil ke kiri...dan jalan terus akan nampak kedai kedai lokan bakar di tepi tepi jalan. 

Dah kenyang, kami menuju ke pusat bandar. Check in di Promenande Aparment.

Notakaki:  Pada yang nak stay di Premonade Apartment ni betul betul berada di belakang Hotel Promenade dan juga Marina Court. Jalan memang berpusing pusing sedikit nak cari. Lobi Premonade Apartment bersebelahan dengan Hong Leong Bank. Nampak kecil sahaja. Pastikan chop tiket parking di lobi.. Kalau tidak, sia sia sahaja kena bayar parking, walhal parking free jer...



Jalan Jalan ke Sabah - Day 1


30 January 2013

Awal pagi dah berkampung kat KL Sentral. Walhal bukan jauh nau dari umah..hahaha. Tp tak biasa naik bas nak ke LCCT. Flight ke Kota Kinabalu jam 7.55 pagi. So akak and family just takmo kelam kabut. Kul 5 dah ada kat LCCT. Memang awal amat. Dah check in. Bagasi xde..so tunggu ajer lah kat LCCT tu, sambil jalan jalan. Tp anak anak semua tido..haha..gasak..

Kami naik bas Aerobus ke LCCT. Tambang dewasa RM8.00 sehala. Kanak2 RM4.00 sehala. Bawah 6 tahun FOC. Tapi xde seat lah ya. Klu dua hala RM14.00 untuk dewasa. Kanak2, tak ingat. Tak sangka, ramai yang menggunakan perkhidmatan bas ni. Awal pagi pun, bas penuh. Nak tau pasal tambang dan jadual perkhidmatan bas, boleh masuk SINI




gambar ehsan google
Notakaki:  Perjalanan dari KL Sentral - KLCC mengambil masa lebih kurang 45 minit sahaja dengan aerobus ni. 

Flight pun punctual. 7.55 pagi boarding LCCT  10.30 pagi landing Terminal 2 KKIA.

Boring memasing tunggu nak masuk flight....
dlm flight pun boring gak sorang ni..hahahha


Sampai kat Terminal 2, KKIA, En Don dari Aura Biru Services dah siap sedia menunggu dengan kereta avanza. Ambil kereta, isi minyak, jalan terus ke Kundasang.


Syarikat sewa keter yg kami pilih..


Notakaki;  Keter ni agak baru dan bersih. Terimakasih to En. Don. Senang berurusan dengannyer. 

Kereta avanza 1.5 auto


On the way ke Kundasang, singgah sebentar di Rumah Terbalik. Anak anak akak tak minat sangat nak tengok..hahhaha...sabor jer lah. So kami jalan jalan kat luar sahaja. Lagipun masuk dalam takleh amik gambar...xde apa menarik sangat. Ni link pasai RUMAH TERBALIK. Bayaran masuk RM10.00 for adults, Children RM5.00. 3 years below, free kut..tak ingat..hahhaa..




gambar ehsan google

gambar ehsan google

Notakaki:  Rumah Terbalik ni di pertengahan jalan ke Tamparuli. Lebih kurang 30 minit kut dari Pusat Bandar. Betul betul tepi jalan. Kiranya terlepas, jangan risau, di hadapan ada U Turn. Silalah u turn

Sepanjang jalan ke Kundasang, kami menikmati pemandangan yang indah dan menarik. Melintasi Pekan Nabalu. Singgah sebentar di Kinabalu Park. Sampai disini, cuaca mula suram dan mendung... huhuhu.. Untuk masuk ke Kinabalu Park ni, kena beli tiket. For Adults - RM3.00. Children - RM1.00 Tp org kat kaunter tu baik hati...RM10.00 sahaja utk 4 adults and 3 children..kekekke..







Masa ni dah hujan rintik rintik....laju2 amik gambar...

Pusing pusing dalam Kinabalu Park. Selesai saja disitu, kami meneruskan perjalanan ke Pekan Kundasang. Singgah makan tengahari dulu di Pekan Kundasang. Selesai sudah, kami pun menuju ke Mesilau Dairy Farm. Sampai di sana, cuaca makin sejuk. Langit makin mendung....Nak sampai ke Desa Cattle ni, mak aihh hazabnyer..hahaah. Sampai atas, kabus tebal. Nak amik gambar, kena tunggu kabus ilang. Kalau tidak, tak cantik pemandangan. Entrance fee:  Adult - RM3.00. Below 18 years - RM1.00

Notakaki:  Utk ke Kundasang, mengambil masa lebih kurang 2 jam. Di Pekan Kundasang ada round about. Untuk ke Mesilau Dairy Farm ni, leh nampak satu signboard , kalau terlepas, jgn risau. Ambil sahaja ke kiri...jalan terus mendaki bukit...akan nampak satu lagi signboard 

ehsan google. 






Pemadangan dari pekan kundasang




Pemadangan dari Mesilau Dairy Farm....sebelum kabus tebal.

Selesai di desa cattle, kami terus ke Kiram Village. Hujan mula turun...huhuhu...pemandangan jadi kelabu. Apa pun tak cantikk...hahaha. Kemudian kami jalan jalan ke Pekan Kundasang. Ternampak Kundasang War Memorial...tp di sebabkan hujan, rasa malas untuk keluar berjalan. Setakat pusing pusing di Pekan Kundasang sambil mencari apa yang sedap untuk di makan. Nak tau info pasai Kiram Village, sila lah masuk SINI.

Akak memilih Celery Cabin. Selesa lah untuk kami 7 beranak. Ada dua bilik...tp tak puas mandi, sbb air perlahan..hahhaha...Ni rupa Celery Cabin. Yang sebelah kanan tu ya. Yang sebelah kiri di panggil Tomato Cabin. Tp sama jer....

Gambar ehsan Kiram Village


Notakaki:  Those yg stay kat Kiram Village. Kalau turun dari desa cattle ni, belok ke kiri. Jalan terus sampai jumpa pekan kecil, belok ke kanan. Ada signboard Kiram Village di situ. So, dun wori. Takkan sesat punya..