Showing posts with label Vietnam. Show all posts
Showing posts with label Vietnam. Show all posts

Tuesday, 17 September 2013

Ho Chi Minh Vietnam - Trip II Part III

8th September 2013 (Ahad)

Last day, me and tini nak balik dah. Tinggal hajar & sister. Ari ni depa gi Chu Chi Tunnel, ikut pakej pakcik yusuff tu jugak. Dari hotel ke epot, pakcik arrangekan transport.

Sampai epot, tunggu my sister lak ngan kawan dia. Konon nak share luggage, sbb weols overloaded 8 kilo. Since my sister amik 30kg, tp barangan dia hanya 18 kilo, sy tumpang luggage dia. Check sama sama..tp nasib my sister mmg tak baik. Elok jer beg dia lepas, dah kena tahan kat bilik sebelah...staff kat situ suruh dia masuk. (My sister datang dengan kawan dia on Saturday dan balik on Sunday, same flight ngan saya.....dia cuma 2 days 1 night jer kat HCMC). 

Saya rasa depa mmg dah aim saper yg nak dikenakan agaknye. Masa check in baggage, sy tolong check in utk my sister....sy punya lepas. Beg kecik kecik. Kawan dia, 20 kilo jer, tp kena tahan juga...mmg kurang asam. Masuk dlm tu, siap minta resit bagai...pastu suruh declare kat kastam. Bila kita tanya macamana, mana nak amik borang semer bagai, senyapp je. Pastu my sister offer je....how much you want. Kalau sy, saya buat tak reti. Biarkan aje. Tp my sister takut sikit...memang nasib dia lah agaknye and nasib her friend.

Hari hujan, flight delay, but still we managed to arrive kat lcct on time..hahaa..dasat pilot tu kan..pecut kut..kekkke..Kat epot hcmc tu, mmg ramai orang malaysia jer....hehhehe...

End of the story. Next time datang lagi...tak serik plak..hahhaha..

Nak citer pasai tips..I think dah byk blog menceritakan pasai tips tips kalau nak ke vietnam ni. Cuma nak share few things yg saya perasan masa kat Vietnam

  1. Wanita wanita vietnam memang suka duduk mengangkang. Masa makan, masa berjual beli, asalkan duduk. Tak kira atas kerusi tinggi, kerusi rendah....cuba peratikan bila masuk kedai atau masuk ben thant...Gaya duduk, brutal ko..hahaha..
  2. Jangan duduk di depan kedai mereka, kalau tidak mahu membeli apa apa. Hatta untuk bersembang sekali pun..ataupun sambil sambil menunggu kawan membeli....jadi satu pantang larang pulak. Silap gaya, kena marah...kekeke. Kami kena..kekekke
  3. Kali ni datang ke Vietnam, satu cara lagi kut. Bila mereka dpt menjual sesuatu di pagi hari, lepas tu mintak RM1.00 konon konon untuk luck mereka....x faham. Ada sesaper yang kena tak. Sebab me & friends memang kena. Tp tak bagi pun. Cuma saya ada VND5000 dua keping baki duit tambang bas....saya bagi jer duit tu..ahhaahaha





Ho Chi Minh Vietnam - Trip II Part II

7th September 2013

2nd day kat sini, our plan nak pegi Mekong Tour. Tourist guide dah cari kat internet, saya jumpa kat blog3kaki. Urusan menelepon pakcik ni saya serah kat Hajar...hehhehe..sama sama nak pegi, sama sama kena wat keje ya. Untuk pakej ni kami di kenakan bayaran USD25.00 complete. Lunch, bayaran masuk, keter, driver, tourist guide...bagi tau jer nak kemana..kekkeke

Se awal 8.00 pagi, kami gerak dari hotel menuju ke Mekong River. Cuma kami ber4 jer, naik innova. Selesa sangat. Perjalanan mengambil masa antara 1.5 hingga ke 2 jam. Saya tak ingat, sbb dlm keter, saya tido..hahhaha..Sepanjang perjalanan, kami nampak sawah sawah padi. Pastu, ada binaan batu samaada di tepi, atau di tengah. Menurut kata pakcik, batu batu berwarna tu adalah kubur. Kalau ahli keluarga mati, depa mmg tanam di situ....tak bagi anak beranak pergi jauh...kami pun..oooooo je....hahhaa....

Pakcik tourist guide kami ari ni...


Sebelum ke perkampungan vietnam yang kat belakang, tu, kami naik boat dulu...merentas sungai mekong. Sungai ni airnyer keruh..dan banyak kiambang.


Saya lupa nama tempat ni..tp menurut kata pakcik, dulu kawasan ni kawasan komunis bersembunyi. Kebanyakan yang tinggal di sini adalah anak anak cucu cicit warga tempatan. Kerajaan beri tanah tu pada mereka, untuk di jadikan sebagai tempat pelancungan.

Org ni ajak amik gambo..ai okay jer..hahahha

Honey campur ngan limau kasturi
Madu pun ada di jual disini. Beli 5 botol percuma satu botol. Kalau sebotol harga VND100,000 lebih kurang 350ml kut (sy x pasti). Kawan saya terlupa letak madu dlm beg mana. Rupanya dlm beg hand carry...haha..naya dua botol madu kena buang sia sia. Rugi.......

Beg dari kulit lembu
Handbag dari kulit lembu, ori kata owner kedai ni. Kalau kat ben thant tak ori..dah mahal. Siap buat demo bakar ngan api...tak jejas apa apa...Tp still mahal. Paling murah dia letak RM40.00....saya tak beli....x minat..heehe
Buat coconut candy pelbagai perisa

Sabun muka dari kelapa
Harga seketul sabun ni kalau x silap VND40,000. Tp kalau beli 6 ketul leh dpt rege VND200,000.  Kira buy 5 free 1 gak ler ni...Ni pulak camner depa ni wat coconut candy...

Kelapa yang perlu di perah santannyer

Santan di masak

Candy yang nak di bentuk

T Shirt sulam tangan

Di hidangkan dengan buah buahan

Sambil di hiburkan oleh gadis gadis vietnam. Pandai
nyanyi lagu melayu...Jenuh praktis kut..kekeke

Penyanyi & Pemain Musik
Sweet jer gadis gadis vietnam ni. 

Sebelum naik sampan ni, kena melalui jalan yang penuh pokok kiri kanan..tak amik gambo ler pulakk...japp.tengok kat blog3kaki.....penulis blog ni amik gambo..Menurut kata pakcik tourist, wanita vietnam rajin berkerja berbanding dengan lelaki vietnam....(eh..ada gambo..hehhee..)




Mari kita naik sampan...

Gayat woo..berselisih..hehhe

Dalam sungai pun jem gakk....hahhaa
Dah sampai ke muara...
Sian tengok makcik makcik ni semua mengayuh sampan. Gigih depa...bukan senang woo.....bawak 4/5 orang naik sampai kena dayung menentang arus.  Jauh pulak tu...pakcik tourist kata, klu rasa nak bagi tips kat makcik makcik ni, bagi ler. Depa tu dpt RM1.00 per trip dari kerajaan. Klu banyak trip, byk ler depa dpt. Kalau hari tu byk tourist, byk ler dpt kut..klu xde.....alahai..sian lak...kami memasing bagi ler tips. Suka makcik makcik tu semua...


Kami kami jer satu boat..hahaha

Air kelapa sebiji sorang.
Dalam perjalanan pulang dari pulau ke tanah besar, dlm boat kami di beri air kelapa. Pastu nak makan isi kelapa, udahler xde sudu...kekeke. Kreatip org vietnam ni..atau orang dulu dulu memang itu kut caranya ek...guna kulit kelapa jadi sudu. Selamat dpt gak makan isi kelapa. 



Dah sampai ke tanah besar....Hen Gap Lai...

Selesai...See u again
Kami di bawa ke restoran ini untuk makan tengahari...perut pun dah lapar. Makan kelapa sikit jer...x shukup..hahaha...


Rekemen by our pakcik tourist. Kata owner kedai, Farah AF penah singgah sini..haha...ya lah pokcik..kami angguk pala je..


Menu lunch hari ni nasi putih, telur dadar, ayam (tak tau masak apa), sayur kangkung, sup sayur dan talapia masak tauchu. Saya makan telur dadar + sup sayur + sedikit ayam. Kena ajar tekak ler supaya menerima ikan talapia ni..kekkekke. Sup sayurnyer sedap..saya suka..simple, tp sedap. 

Mangga tu pakcik yusuf yg beli..bagi kami 

Pakcik yusuf + driver + owner restoran + kami

Lepas balik dari Mekong River ni, pakcik tourist bawak kami ke kedai kain vietnam silk. Pastu kedai barangan sukan (semer tu atas permintaan kami ler...) Kami tak mintak bawak city tour....dlm paler ingat nak soping jer..hahaha..Pakcik ni very flexible.  Senang berurusan....mmg saya rekemen ler...


Sian driver kami kena tahan dek polis. Katanya driver tu langgar line..Line apa tah...kena bayar dlm RM70.00 klu x silap...

Notakaki:  Some of the photos ehsan dari kamera Hajar....Takper no Hajar..gambar kedai kedai sekelian xde eh..x dpt nak share ngan uols..





Ho Chi Minh Vietnam - Trip II Part 1

6th September 2013 - Day 1

This is my second time going to Vietnam. First time dengan office mate. Boleh tengok kat SINI pasai trip yang dulu. Tp kali ni dengan school mate and UITM mate. Mujur ada sorang internet mate tak jadi join. Kalu idak, ada tiga friends dari suku sakat yang berbeza..haha..suku sakat tu....Tini - UITM mate, Hajar - school mate. Kiranya saya ni kepala ler kepada semua tu..heehe....Me and Tini just stay for 3 days jer. Tp hajar and her sister, stay extra one day. Hari isnin baru balik.

Early morning, saya amik bas saja dari KL Sentral. Convenient ambil bas ni. Lagipun dekat sangat ngan umah...Setakat sorang, x kuasa plak rasanya nak naik ERL atau amik cab atau asbend antar. Sebelum subuh dah sampai KL Sentral. Naik bas 45 minutes je. Maybe early morning, so cepatle sampai. And Tini pun dah sampai masa tu. We ols breakfast dulu kat Taste Of Asia.

Dalam kepala otak kami berdua ni, lepas breakfast kami pergi ke International Departure. Macam biasa, mcm dulu dulu bila gi travel...Sampai kat situ, staff kat situ kata kena gi Document Check Counter dulu. Udah ler blurr..sama sama blurr....sbb masa tu tinggai 30 minit jer lagi sebelum gate closed. Org yang berbaris kat Document Check Counter tu pulak punya ler ramai..aduhaii...Pastu datang sorang staff (sbb dah blurr..xdan nak tengok saper..hahaaha..tiba tiba jadik mcm org tak penah travel..blurrr)..dia tanya nak gi mana. Kami ckp nak ke HCMC. Dia suruh kami proceed ke gate Y2 utk check document and boarding. Apesal ler staff yg tunggu kat International Departure tu tak kabo gitunyer....dia soh pegi cop boarding pass jer. Cerr kabo awe awe pegi kat gate Y2...kan sonang..ishh.. (Ntah ntah kami berdua jer yg tak tau. Sbb tak tengok kat boarding board tu.....hahahhaha)

Notakaki: Kami buat kesimpulan sendiri..hehehe..penerbangan ke negara asia di waktu pagi, kena pergi ke gate Y1 dan Y2. Gate bersebelah dengan Domestic Departure. Sbbnya kawan saya pegi Medan naik flight awal pun mcm tu..kakak saya ke HCMC naik flight awal pun sama kena ke Gate Y1 atau Y2....haha..teori. Maybe ada yg tau..tp kami jer tak tau kut...

Selamat naik kapal terbang, perjalanan dlm 2 jam, sampai HCMC jam 8.05 pagi. Sesampai di airpot HCMC, sesunyi sunyi nyer laaa..agak awal pagi kut eh....Maka kami bergegas menuju ke perhentian bas...walaweiii..naik bas ko..hahhaha..First time nak naik bas ke Ben Thant Market. Dengan pencarian melalui internet dan cari.com..kami tawakal naik bas dengan harga tambang VND5000.00. Jimat banyakkkk....Selamat sampai...alhamdulillah....dan tak jauh dari perhentian bas.


Gambar ehsan google


Saya dah booked hotel Pink Saigon 2 melalui booking.com. Dalam hati saya, dah berkata kata, mesti PS2 ni akan ckp fully booked dan transfer ke hotel lain. Sbb saya baca kat cari.com ramai yang pernah terkena. Memang betul...cesss.....nak transfer ke Halo Hotel. Entrance yang lain ke Ben Thant. Saya xmo, saya walk in ke Hotel Hoang Hai Long 2. Sbb last time dah penah stayed situ, dan saya selesa.

Selesai urusan hotel, kami pun apa lagi...Tini..JOM SHOPPING...sementara menunggu hajar & sister sampai.

Shopping..shopping..shopping..sampai Hajar tiba. Check in...tea time and continue shopping sampai malam........Petang hujan pula kat ho chi minh ni..


Hujan..menyinsing seluar memasing..hahaha





Tuesday, 16 April 2013

Ho Chi Minh, Vietnam - Day 3

8 April 2013

Dah sampai hari ke 3. Hari ni, hari masing masing buat hal masing masing ya. So, memana yang tak dpt beli lagi, sila lah pergi sendiri...tak payah berdedai dedai macam anak itik pulang petang....kekekke. lagipun flight jam 4.20 ptg waktu Vietnam. Check out time jam 12.00 tghari. So, klu ada barang barang yang tertinggal, belum beli, boleh ler pi beli..

Since akak yang dah ketiadaan duit.....(bukan xde langsung..hehhe...) .apa nak beli ekk.. hahaha.. Semalaman dok memikir, rasa macam nak pi draw duit jer..Tp bila pk pk balik, akak dah bajet gitu..cukup cukup ler tu. Ada rezeki, lenkali beli lagi.  Seperti biasa, pi breakfast dulu. 

Plan hari ni, nak pegi Manicure & Pedicure...huhuhu..susah hati gak wehhh...duit tinggai cupui cupui. Tp kengkawan akak semua baik baik belaka. Memasing offer duit..kalau nak beli apa apa, depa masih ada duit extra yang tak di gunapakai. So, boleh ler akak guna, klu akak nak....








Nails & Spa

Best bila kaki di belai....memasing ikut pakej tersendiri.

Manicure & Pedicure VND200,000
Scrub VND120,000
Leg massage VND150,000
Jumlah VND470,000 = RM74.26
(lebih kurang lah ye..we paid in Dong..erkk..betul kaaa Illa, Shida..Lina..lupa..tp ai ingat bayar VND470,000 utk semua treatment tu..kekkekek)

hahhaa...akak mendapat ehsan Shidah kali ni....Mekasih banyak banyak Shidah..Bila berjalan memang tak hengat. Sedo sedo dah jam 10.00 pagi. Akak bergegas balik ke hotel. Kemas apa yang patut. Jam 11.00, akak ngan illa dah siap siap kat hotel. Check out time kul 12.00. Lina ngan Shidah tak balik lagi...hahaha..soping tak hengat. Jam 11.30 baru depa sampai hotel. Reception dah call byk kali..huwaaaa..stressed makkk tawwww..kekkeke...

Airport transfer jam 1.00. Bagus bellboy kat hotel ni. Dia amik barang kitaorang, pastu dia siap timbangkan sekali. Dan siap letak tanda braper kilo setiap beg..hehehe.......

tu dia barang...hahhahaa

at the airport

six of us at hotel lobby






Dah masuk balai berlepas..........

Pemeriksaan kastam dan imigresen berjalan dengan lancar. Mula mula check in luggage dulu. Since kami ber6, kami pakat pakat share luggage. Takut terlebih...tp masa kat hotel dah siap timbang. Cuma yang hand carry jer tak timbang. Total kesemua luggage 125 kilo155 kilo. Luggage yg kami beli adalah 135 165 kilo. So ada baki lagi 10 kilo..huwaaa...rugiiii woo...Since ada baki, some of us, letak gak yang hand carry tu masuk kargo. So, naik atas flight melenggang aje lah.

Melepasi kastam/imigresen Vietnam ni agak ketat jugak. Kena melepasi dua scanner. Kali pertama, scan hand carry. Kendian pemeriksaan kastam/imigresen dan sekali lagi hand carry kena scan. Dah lepas tu baru ler lega..risau juga. Tapi alhamdulillah....segala berjalan lancar.