Showing posts with label Krabi 2014. Show all posts
Showing posts with label Krabi 2014. Show all posts

Friday, 9 May 2014

Krabi - Day 3

2 Mei 2014 

Nothing much yang dapat kami buat pada hari ketiga. Check out dari Lanna Beach kemudian breakfast di kedai sebelah Lanna Beach. Our flight is 12.50. So memang se awal pagi, kami dah siap siap nak gerak ke airport selepas breakfast. Janji dengan Lanna Beach for airport transfer jam 9.00 pagi.  

Seronok berada disini. Serasa bagaikan tak cukup masa. Dan banyak tempat yang tak sempat di kunjungi. Maybe di lain masa kita boleh datang lagi. Kami teringin nak ke James Bond Island dan juga Hong Island. Maybe lain kali boleh ke Emerald Pool, atau Elephant Trekking. 



Selfie before breakfast
Selfie kat epot

Masa sampai kat aiport, kaunter Malaysian Airlines belum bukak lagi. So, kami pusing pusing dulu sementara tunggu kaunter bukak. Cari kedai kut ada tempat bleh lepak lepak dan makan makan...tp was was ler pulak. Tp Krabi International Airpot  ni memang tak happening sangat. Airpot kecik kut. 




Dah masuk boarding area, sempat lagi selfie tu..walaupun tulih situ No Camera Allowed
Cuaca cerah sepanjang penerbangan
Selamat mendarat di KLIA

Dalam flight siap membedal makanan (lupa apa dia...sbb naik MAS, Pree kan. Included dlm flight ticket). Kami selamat tiba di KLIA jam 3.25 petang (rasanya....). Masa flight landing...adeiii....tak pandai betul la pilot ni... Bagaimanapun alhamdulillah, sepanjang berada di Krabi, cuaca cerah. Kak Zu,  Illa dan Lina pulang bersama, manakala saya pula, asbend datang amik.







Thursday, 8 May 2014

Krabi - Day 2 Part III

Mengada ngada sungguhlah meletak sampai ber part part byknyer..hahaha. Banyakkan gambar sahaja. Sesungguhnya saya tak pandai menulis. Kalau baca blog orang lain, sangat sangat informative. Okay...sudah puas di Maya Bay, jom kita ke Phi Phi Don pula. Disana kita akan makan tengahari dan snorkeling. Makanan yang disediakan adalah Halal. Snorkeling ni dua kali. Kali pertama sebelum sampai ke Phi Phi Don, kali ke dua selepas makan.

Driver boat memang bawak laju giler. Rasa mcm melambung lambung kat dalam boat, tp kami enjoyed. Singgah  untuk snorkeling, air tersangatlah jernihnya. Boleh nampak ikan berenang renang. Saya ambil gambar, malangnya goyang. Boat bergoyang, tangan bergoyang.....



inazane.blogspot.com
Ni jer gambar ikan yang ada..
inazane.blogspot.com

inazane.blogspot.com
Baru sampai ke Phi Phi Don
Laluan kiranya berlaku tsunami

Daging masak apa..tatau...
Potato
Spageti

The name of the restaurant
Pekerja pekerja restoran ni pun saya tengok yg perempuannya bertudung litup belaka. So, yakin ajerlah restoran ini halal. Tp memang ramai muslim makan di sini. Sesudah makan tengahari, kami cuma pusing pusing menikmati keindahan pulau. Sambil membayangkan keadaan tsunami satu ketika dulu. Kemana patut penduduk di sini melarikan diri. Tp laluan yang dibuat tadik, mmg lalu ke arah gunung ganang yang terletak di sebelah pulau. Mungkin itu adalah kawasan selamat sekiranya berlaku tsunami. 


Sementara tunggu boat
Mula bergerak menaiki boat
Selesai disini kami meneruskan perjalanan ke Aonang Krabi. Sebelum tu, singgah sekali lagi untuk snorkeling. Bila dah makan badan dan penat, mata pun mula mengantuk. Tak teringin lagi dah nak snorkeling. Semasa dalam perjalanan kembali ke tanah besar, kami di jamu dengan buah tembikai dan juga nenas. Nenasnya amat lah sedap dah manis..Sambil menaip ni pun, macam terasa rasa nenas di dalam mulut...

Sambil menunggu yang lain ber snorkeling, sempat juga snap beberapa gambar sekitar. Saya mmg fobia air dalam dan luas, so takkan ku terjun untuk snorkeling. 

inazane.blogspot.com

inazane.blogspot.com

Kami sampai di tanah besar lebih kurang jam 4.30 petang. Boat membawa kami ke pantai Noparathara Beach. Tak jauh dari Aoang Beach. Disitu ada bas sudah menanti untuk membawa kami balik ke hotel masing masing. Memang kepenatan sungguh. Mulanya bercadang nak terus jalan jalan di sekitar Aonang. Tp kami amik keputusan balik hotel dulu, mandi manda bersihkan badan dan selesaikan perkara yang sepatutnya.  

inazane.blogspot.com


perasan mcm kat nami island..hahhahaha


Malam hari, kami berjalan jalan di sekitar Aonang sambil membelii belah apa yang patut di beli dan di belah...hahhaha...

Walking Streets



Banyak kedai dalam Walking Streets ni. Tp harga, pandai pandai lah bargain. Tp saya perasan, kalau kedai tu di miliki oleh orang India, takyah lah susah susah nak bargain. Tanya harga, pastu mintak paling murah..dan kalau dia dah bagi harga, tp still tak menepati kehendak kita, blah ajer lah. Memang takkan dapat punya. Baik lagi berususan dengan org Thai. Dah penat...jom balik hotel, tido. Esok nak balik Malaysia. 












Wednesday, 7 May 2014

Krabi - Day 2 Part II

1 Mei 2014 (Khamis)

Sesampai sahaja di Maya Bay, punyalah ramai ummah. Speed boat merata, jadi kami kena berhati hati, supaya tidak terlanggar speed boat yang ada. Sampai sini, bahagian bawah memang lenjun abis lah. Jenuh cover beg dan kamera, takut terkena air..hehhee..




Muka org menahan nak ter kench**** kekkeke





Gayat tengok depa turun kebawah..curam jer..


Gelihati bila tiap kali kuarkan monopod, mesti ada yg dok terpandang2...mcm minah saleh kat blakang tu..


Dengan tourist guide

Saya pun tak ingat braper lama kat Maya Bay ni. Kalau tak ramai orang, mesti boleh amik gambar pemandangan lagi cantik....hala kamera kemana saja...ada jer orang. Selesai di Maya Bay kami meneruskan perjalan ke Phi Phi Don. Sebelum tu, tourist guide kata, akan stop dulu for snorkeling. Kat mana eh..ntah..hahaha..sabar jer lah..













Tuesday, 6 May 2014

Krabi - Day 2 Part I

1 Mei 2014

Mengikut perancangan yg ditetapkan, kami kena berkumpul di depan Lanna Beach Guest House untuk pergi ke Phi Phi Island. Breakfast siap siap di Nine Hotel, check out. Letak beg di Lanna Beach, and tunggu transport untuk ke pantai. Bas sampai, mintak resit booking trip to Island. Bas ni rupanya berhenti banyak tempat untuk ambil tourist yang dah booked trip to Island. Gambar bas...huhuhu..terlupa...

Dalam bas

Tempat speed boat - Aonang Beach
Salah satu boat yang dah berlepas


Boat kami - Dragon 8
Selipar tinggal dlm boat








First island yang kami pergi dikenali sebagai Bamboo Island. Takde bamboo pun kat sini. Tp menurut kata tourist guide kami, masa dahulukala tempat ni jadi persinggahan para nelayan untuk berehat selepas memukat ikan. Erk..lupa apa dia bagitau bagaimana pulau ni di namakan bamboo island..hahaa. Tp asalnya sbb dulu banyak bamboo disini. Bamboo dari para nelayan. Malas nak kaji sejarah..

Kat sini sekejap sahaja...dlm 45 minit gitu kut. Then kami meneruskan perjalanan ke Monkey Bay and Viking Cave. Bukan ada Monkey pun. Viking Cave pun cuma tengok dari jauh jer....Kawasan sedang dibaik pulih, dan tak dibenarkan tourist masuk kerana tidak mahu berlaku pencerobohan sbb dlm tu byk sarang burung (kalau x silap kata tourist guide kami tu le). 


 

Viking Cave


Dari Viking Cave, perjalanan di teruskan ke Maya Bay. Tempat penggambaran filem The Beach. Saya mmg terpesona betul dengan pulau pulau di Thailand ni. Cantik amat.....kalau tengok secara live, lagi cantik..