Showing posts with label Jalan Jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan Jalan. Show all posts

Sunday, 1 January 2017

Bangi Wonderland Theme Park & Resort

31 Disember 2016 (Saturday)

Aktiviti akhir tahun bersama keluarga. Kami pergi ke Bangi Wonderland Theme Park & Resort ni pada hari Sabtu. Jam 10.00 pagi dah buka. Alhamdulillah tak ramai orang. Bayaran masuk ke theme park ni adalah RM58.00 untuk dewasa dan RM48.00 untuk kanak kanak. Didalam web di tulih bermula dari RM38.00. Jadi jangan tersilap pula ya. Kerana ada diskaun for senior citizen juga orang OKU. Kanak kanak di bawah 90 cm adalah percuma. Sebabnya semasa saya berbaris untuk membeli tiket, saya terdengar ada beberapa orang merungut. Dalam web tulih RM38.00. Sampai sini harga RM58.00 hehhehe. Strict juga disini ya. Sebab mereka akan check bag yang kita bawak. Just in case ada yang sorok makanan. Tapi setakat air mineral tu, lepas je (saya laaa). Saya suka theme park ni sebab:

  • Games tak banyak sangat. Tak sampai 10 tempat permainan.
  • Orang tak ramai. Tak perlu berebut rebut untuk naik mana mana games
  • Queue pun tak panjang. 
  • Boleh ulang banyak banyak banyak kali
  • Tempat berteduh banyak juga. Cukup untuk menampung para pengunjung. 
  • Berbaloi bayar sebab dapat main semua permainan yang ada. 
  • Sesuai untuk kanak kanak / remaja bawah 17 tahun. Yg lebih dari 17 tahun pun okay gak. Cuma maybe tak adventure sangat ler 
  • Tak perlu ber swimming suit bagai. Asalkan jangan pakai kain batik sudah lah yer..hehhehe
  • Kawasan tak luas sangat, so tak risau nak monitor anak anak. 
  • Ada food court kat dalam ni. So dun worri tentang makanan walaupun harga boleh tahan. 







Yang ni agak adventure sket kut. 
Tak ramai kan...silalah berkuak lentang bagai...hehhehe








Sebekas ni 7.00 hengget ye...hehhehhe






Tuesday, 27 December 2016

DIY Souveniers From Japan for Friends

17hb Disember 2016, tamatlah sudah pengembaraan saya bersama 3 rakan yang lain ke Tokyo  & Hokkaido, Japan. Tp entry masih tertangguh ye...hahhaa. Banyak entry tertangguh. Semasa ke Jepun, currency yang saya dapat adalah 41.20. Fitam mak nak. So, nak beli souveniers untuk kengkawan jenuh berkira kira. And then saya dapat idea from Road To Japan fb. So...taddaaaaa.....Ni sajalah yang mampu. Yang penting ingatatan...kann...

Bahan bahan yang di perlukan adalah syiling 5 yen, straps dan juga bells warna warni (3 different sizes). Saya menggunakan dua straps. Since terbeli banyak sgt strap tu kan...so perabihkan je lah. Straps ngan bells tu semua saya beli kat Daiso. 


























Monday, 5 December 2016

Clover Hotel, Ipoh

Baru baru ni balik Ipoh sebab ada kenduri kahwin. Since semua adik badik balik and nak bertanggak di rumah SIL, maka kami bercadang buat tahlil untuk abah, abang, kakak, anak saudara (Afiqah) dan cucu saudara (Ammar). 

But too many people in one house...not so me la ye. Bukan tak suka duduk ramai ramai. Tapi anak anak saya lelaki semua. Nak berebut 3 bilik air....pastu bilik cuma 4 jer. So saya prefer dok hotel je. Actually hotel ni tak jauh pun dari rumah SIL. Masih lagi area Meru. If last time, bila balik Ipoh, saya stay kat Casuarina Hotel, Meru. Ni memikirkan nak tido je pun. Siang hari gi kenduri. Pastu, saya plak, ada mini reunion. Ulang alik ulang alik, hotel je la. So, pilih punya pilih punya pilih...saya booked melalui booking.com. Dapatlah Clover Hotel. 




**Ipoh dah jadi macam kampung ke2 lak....

Clover Hotel ni dekat je ngan Hotel Casuarina, Meru. Budget hotel, yang dibina diatas barisan shoplot 4 tingkat. Masih baru, kata receptionist tu baru 4 bulan dibuka kepada orang ramai. So, takyah ler expect lebih lebih ya. Bilik takde besar mana. Since saya booked triple room, maka dapatlah kami satu katil queen dan satu katil single. Bilik air just nice, tetapi sbb still new, dinding pun masih lagi lepaan simen. Cuma lantai je ada tiles. Toileteries pun tak byk. Cuma satu botol kecil shampoo dan mandian. Jangan expect ada berus gigi dan ubat gigi lak ye seperti sesetengah hotel tu. Towel cuma bath towel sahaja. 





Ada tv, electric kettle dan meja. Satu tempat sangkut baju. No fridge. No lift. Mostly lantai adalah lepaan simen sahaja. Maybe sbb masih baru. Luckily the hotel is still new. So boleh nampak akan ke baruannyer....(apa punya ayat). Tp plug byk Ada 4. Senang nak men charging handphone..hehehe

Rekemend: Boleh if you all just want to sleep. Jangan expect lebey for budget hotel. Dekat dengan kedai kedai. Mydin sangat dekat. Depan ada mcdonald, kfc. Dan juga sangat dekat dengan Dataran Amanjaya if you all nak lepak malam lama. Juga dekat dengan Movie Animation Park Studios (macam belom siap je)

To me, x byk komplen le. Sbb nak tido jer kan. Janji katil selesa, takde bau bau tak sedap. And paling best, free wifi. Laju plak tu...huhuhuh. And the location is very good. 





Monday, 11 April 2016

Malindo Air

08 April 2016

Ini adalah kali pertama saya menaiki Malindo Air ke Kota Kinabalu. Sepatutnya kami menaiki Rayani Air. Jam 2.48 pagi kami mendapat sms dari Rayani Air mengatakan Flight di batalkan. Haru sungguh. Masa tu kami dah on the way ke airport. Dalam perjalanan ke airport tu baru perasan ada sms dari Rayani Air. Walau dah dpt sms, tak puas hati gak. Tetap singgah di KLIA2 and pergi check, betul ke idak penerbangan di batalkan. Kaunter pun tak bukak u...haru...Mujur flight pergi sahaja, manakala flight balik kami ambil MAS. Kekonon nak try sangat nak Rayani Air kan....meROYAN jadiknyer..

Pikir pikir takde pilihan lain selain dari membeli ticket yang baru ke KK. Check dengan MAS malangnyer fully booked untuk flight pagi. Jam 6 petang baru ada. AA pula tinggal 2 seats sahaja utk flight pagi, walhal kami berlima. Flight petang juga yang ada. Pada mulanya nak catch flight Malindo Air jam 07.45 pagi bersama kekakaks dan abangs sekelian. Tapi x sempat. Jam 6.15 kaunter dah tutup untuk pembelian ticket jam 0745. Maka terpaksalah berpuas hati dengan flight jam 12.55 tghari. Tu pun delay gak..dah masuk flight, boleh kena kluar balik. Kena hangkut segala luggage.....haru sungguh...kematu bontot menunggu di airport. (Kalau tak memikirkan anak anak dah excited nak naik kapal terbang, memang saya kensel jer trip ni....tp hati mak tak lalu nak...kekkekekke. Total damaged jer dah bleh buat mak pitam tau.......hahhaha)




Haru sungguh...rambut kembang....bila anak sy nak makan...kena
pegang tray jauh jauh sket..

Somewhere sebelum masuk ke South China Sea

Before landing

Alhamdulillah saya memilih Malindo Air. Sekurang kurangnyer anak saya taklah bosan dalam kapalterbang. Ada juga flight entertainment yang boleh depa tengok. Main game or tengok movie. Tu pun masa kat bawah dah asik mengaruk kenapa lambat sangat.....Saya cuma pernah naik MAS dan AA jer utk penerbangan dari Malaysia manakala Eastar Jet semasa di Korea. Jadi bila dpt naik Malindo Air...jakun...hahhahha. Sedangkan orang lain dah macam macam airlines dapat di cuba...

Bagus Malindo Air ni. If sesaper nak mencuba ke lain lain destinasi dan mahukan yang lebih selesa, selain dari AA, boleh lah mencuba Malindo Air. Walaupun cuma dapat snack dan jus sahaja, tp kenyang juga. Pramugari pun sangat cermat dan teliti







Friday, 19 February 2016

Hotel Cititel Express Pulau Pinang

Masa ke Pulau Pinang baru baru kami stay di Hotel Cititel Express. Hotel ni betul betul di tengah tengah bandar. So access nak ke kedai makan, pasaraya, Penang Art Street, Muzium Terbalik etc sangatlah dekat. Hotel ni taklah besar mana. Kami booked 2 family rooms and 2 standard twin rooms. Family Room untuk myself sekeluarga and the other one untuk emak dan anak anak buah. My sisters and hubby masing masing amik standard room. 

Untuk Standard Room saya booked thru booking.com. Manakala family room thru  Hotel Cititel Express Penang website. Pada saya booking melalui website lagi murah hahha.. With breakfast and no extra charges. Melalui booking.com ada breakfast tp kena pilih and pay extra and harganyer lebih mahal. Untuk Standard Room, pada saya amatlah kecil. Nak solat, memang kena ejas. Tp family room nyer quite big gak..selesa lah utk 4 orang adults + 1 child. Family room nyer mcm connecting room gitu. Sebelah menyebelah. Bahagian dalam double bed, bahagian depan two twin beds.




Pemandangan dari dalam bilik
Boleh nampak jambatan Pulau Pinang




Keesokan hari kami breakfast di Enoshima Japanese Restaurant yang berada di lobby. Small restaurant, pilihan pun tak banyak, tp menarik juga.  Kami anak beranak bersembang kat dalam ni sampai orang tu tutup lampu ler..hahhahaha...indirectly nak bagitau gamaknyer, breakfast time dah tamat. 


Nunnn kat hujung tempat ambil makanan. Kecik jer..








Family Gateways to Pulau Pinang


Lepas balik dari Taiping, kami ke Pulau Pinang pulak semasa CNY. Sekali lagi, balik kampung dulu di hari Sabtu (06/02/2016), then on 07/02/2016 kami bergerak ke Pulau Pinang. 3 buah kereta semuanya, termasuk emak. Myself & my sisters's family. Abang-abang tak dpt join..nothing much yang kami buat pun benonyer. Just jalan jalan....kami lalu kat jambatan kedua. Alhamdulillah..jalan memang clear. 



Melintasi jambatan dan laut, kami masuk ke area Teluk Bahang. Meredah jalan berliku liku, berbelok belok...byk kali kena berhenti, sebab emak asik nak terkucil jek..kekkke...then singgah breakfast di Teluk Bahang dulu. 

Mmg spesel roti jala ni...besaaaarrrrr

Tak cukup korum, tp still meriah


Kami breakfast di sini
Selesai breakfast, kami menyusuri jalan terus menuju ke Batu Feringgi. Mula mula anak saudara nak masuk Teluk Bahang Park....tp kensel. Tatau ler depa ni....jap nak, jap taknak. Mak pak ngikut jer lah...hehehheh. 

Singgah di pantai, anak anak nak mencuba parasailing. Layan jer. Hafiy the bam bam pun nak gakk..haii..jenuh akak mujuk..risau wehhhh. Takut dia tak reti nak duk diam masa kat awang awangan tu. Tp dia kata nak gakk.....Alhamdulillah. Selamat. Tanya dia..takut dak. Takkkk...katanya. And nak naik lagi..haha..udah ler nak.  Lenkali la ye..One thing that i dun like here, ada anjing berlegar legar di tepi pantai.....jenuh ngelak..anjing tak bersalah...tp hmmmm....



Opah duduk bukak kitab, anak anak cucu berjimba tak hengat...kekekke

Lunch kat Nasi Kandar Ketapang. Yg benarnya nak ke Cargas Cafe tp kena pusing balik ke Bayan Lepas sana nun. Kami carik Hameediyah Nasi Kandar. Tp punyalah ramainyer orang berbaris menunggu..kedainyer kecik jer...huhuhu..tak sanggup. Lagipun kesian kat emak. Bukan boleh lama lama dalam panas tu. Maka berpuas hati ajelah kat Nasi Kandar Ketapang. 

Then..kami check in di Cititel Express Hotel. Lepas check, bebudak nak ke Art Street lak..okay..jomm..jom..layankan aje. Tp bebudak je lah yang bergambar. Mak mak dan bapak bapak budak idak ler..

Pinjam from insta meelyabani

Pinjam from insta syafiqahnoh

Selebihnya, kami layan bersembang anak beranak jer. Erkk jap..dinner kat mana ntah..hahaha..pi kat gerai gerai dekat ngan tokong ular tu rasanya,,,,nama kedai..hmmm..haram ingat..hahaha. Hancusss plan pemakanan saya.....

Hafiy, Hakim, Haikal, Me & Hubby makan char kuehteow

Malam hari bebudak bujang tu semua pi makan kat Padang Kota. Then depa gi tengok wayang citer Ola Ola Bola. Sbb hotel kami stay tu dekat sangat ngan shopping kompleks.

The next day, dapat juga makan di Cargas Cafe. Kedai ni betul betul di tepi jalan. Susah nak cari parking. Tersangatlah ramainyer orang....tempat duduk pun berebut rebut. Ntah apa yang speselnyer..pada saya nasi kandaq kat Penang sama jer sedap nyer...hehehe. Semua sedap..

Afterall, it was a good time spent with the family. Selagi hayat masih ada...alhamdulillah emak pun masih sihat walaupun takleh jalan lama lama. Kemana mana memang kena bawak wheelchair. Next time will try utk pastikan semua ada. Next plan...Hari Raya Aidil Adha 2016. Kemanakah kita....jenuh dah survey merata ni.................