Showing posts with label Jalan Jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan Jalan. Show all posts

Thursday, 15 March 2018

Road Trip to South Island, New Zealand


We started our journey from 14th September 2017 - 25 September 2017. Hari pertama di Sydney, Australia and hari hari yang seterusnya adalah di South Island, New Zealand. Dan 3 hari terakhir adalah di Sydney juga. Terlalu banyak tempat menarik dan cantik cantik di New Zealand yang mana adakalanya tidak ter capture melalui camera. Kenalah datang untuk melihatnya sendiri....Saya sekadar berkongsi pengalaman yang maybe tidak sama dengan pengalaman orang lain. Yang baik boleh diikuti, yang tidak itu abaikan sahaja.

Preparation

Expenses

Accommodation - Sydney Australia & South Island, New Zealand

Day 1 - Kuala Lumpur - Sydney  - Christchurch

Day 2 - Christchurch - Oamaru - Dunedin

Day 3 - Dunedin - Kaka Point - Te Anau

Day 4 - Te Anau - Milford Sound - Queenstown

Day 5 - Queenstown

Day 6 - Queenstown - Glenorchy - Arrowtown - Cromwell - Wanaka - Omarama

Day 7 - Omarama - Twizel - Mount Cook - Lake Tekapo

Day 8 - Lake Tekapo - Christchurch

Day 9 - Christchurch - Sydney

Tips Tips di New Zealand


Oamaru Blue Penguin Colony
Somewhere in South Island
Moeraki Boulders
Queenstown
Lindis Pass
The Nugget Point Light House
Kaka Point
Glenorchy
High Country Salmon, Twizel











Tuesday, 6 February 2018

Rail Trip to Hatyai

Selesai bermusafir ke Bangkok, bersama sama kawan kawan KMC ke Hatyai pulak pada 26hb Januari 2018 hingga 28hb Januari 2018. Misi: Jalan Jalan Cari Makan. Itupun tak sempat nak terjah semua tempat maka. Ke terlupaan tentang dimsum sedap di Hatyai. Ada harapan untuk ripit lagi ni...hahahaa. So boleh lah baca kesinambungan cerita Hatyai kami.


Full Story: Rail Trip To Hatyai - Day 1

Full Story: Rail Trip To Hatyai - Day 2 Part I

Full Story: Rail Trip to Hatyai - Day 2 Part II

Full Story: Rail Trip To Hatyai - Day 3








Sunday, 1 January 2017

Bangi Wonderland Theme Park & Resort

31 Disember 2016 (Saturday)

Aktiviti akhir tahun bersama keluarga. Kami pergi ke Bangi Wonderland Theme Park & Resort ni pada hari Sabtu. Jam 10.00 pagi dah buka. Alhamdulillah tak ramai orang. Bayaran masuk ke theme park ni adalah RM58.00 untuk dewasa dan RM48.00 untuk kanak kanak. Didalam web di tulih bermula dari RM38.00. Jadi jangan tersilap pula ya. Kerana ada diskaun for senior citizen juga orang OKU. Kanak kanak di bawah 90 cm adalah percuma. Sebabnya semasa saya berbaris untuk membeli tiket, saya terdengar ada beberapa orang merungut. Dalam web tulih RM38.00. Sampai sini harga RM58.00 hehhehe. Strict juga disini ya. Sebab mereka akan check bag yang kita bawak. Just in case ada yang sorok makanan. Tapi setakat air mineral tu, lepas je (saya laaa). Saya suka theme park ni sebab:

  • Games tak banyak sangat. Tak sampai 10 tempat permainan.
  • Orang tak ramai. Tak perlu berebut rebut untuk naik mana mana games
  • Queue pun tak panjang. 
  • Boleh ulang banyak banyak banyak kali
  • Tempat berteduh banyak juga. Cukup untuk menampung para pengunjung. 
  • Berbaloi bayar sebab dapat main semua permainan yang ada. 
  • Sesuai untuk kanak kanak / remaja bawah 17 tahun. Yg lebih dari 17 tahun pun okay gak. Cuma maybe tak adventure sangat ler 
  • Tak perlu ber swimming suit bagai. Asalkan jangan pakai kain batik sudah lah yer..hehhehe
  • Kawasan tak luas sangat, so tak risau nak monitor anak anak. 
  • Ada food court kat dalam ni. So dun worri tentang makanan walaupun harga boleh tahan. 







Yang ni agak adventure sket kut. 
Tak ramai kan...silalah berkuak lentang bagai...hehhehe








Sebekas ni 7.00 hengget ye...hehhehhe






Tuesday, 27 December 2016

DIY Souveniers From Japan for Friends

17hb Disember 2016, tamatlah sudah pengembaraan saya bersama 3 rakan yang lain ke Tokyo  & Hokkaido, Japan. Tp entry masih tertangguh ye...hahhaa. Banyak entry tertangguh. Semasa ke Jepun, currency yang saya dapat adalah 41.20. Fitam mak nak. So, nak beli souveniers untuk kengkawan jenuh berkira kira. And then saya dapat idea from Road To Japan fb. So...taddaaaaa.....Ni sajalah yang mampu. Yang penting ingatatan...kann...

Bahan bahan yang di perlukan adalah syiling 5 yen, straps dan juga bells warna warni (3 different sizes). Saya menggunakan dua straps. Since terbeli banyak sgt strap tu kan...so perabihkan je lah. Straps ngan bells tu semua saya beli kat Daiso.