Showing posts with label Jalan Jalan. Show all posts
Showing posts with label Jalan Jalan. Show all posts

Sunday, 1 January 2017

Bangi Wonderland Theme Park & Resort

31 Disember 2016 (Saturday)

Aktiviti akhir tahun bersama keluarga. Kami pergi ke Bangi Wonderland Theme Park & Resort ni pada hari Sabtu. Jam 10.00 pagi dah buka. Alhamdulillah tak ramai orang. Bayaran masuk ke theme park ni adalah RM58.00 untuk dewasa dan RM48.00 untuk kanak kanak. Didalam web di tulih bermula dari RM38.00. Jadi jangan tersilap pula ya. Kerana ada diskaun for senior citizen juga orang OKU. Kanak kanak di bawah 90 cm adalah percuma. Sebabnya semasa saya berbaris untuk membeli tiket, saya terdengar ada beberapa orang merungut. Dalam web tulih RM38.00. Sampai sini harga RM58.00 hehhehe. Strict juga disini ya. Sebab mereka akan check bag yang kita bawak. Just in case ada yang sorok makanan. Tapi setakat air mineral tu, lepas je (saya laaa). Saya suka theme park ni sebab:

  • Games tak banyak sangat. Tak sampai 10 tempat permainan.
  • Orang tak ramai. Tak perlu berebut rebut untuk naik mana mana games
  • Queue pun tak panjang. 
  • Boleh ulang banyak banyak banyak kali
  • Tempat berteduh banyak juga. Cukup untuk menampung para pengunjung. 
  • Berbaloi bayar sebab dapat main semua permainan yang ada. 
  • Sesuai untuk kanak kanak / remaja bawah 17 tahun. Yg lebih dari 17 tahun pun okay gak. Cuma maybe tak adventure sangat ler 
  • Tak perlu ber swimming suit bagai. Asalkan jangan pakai kain batik sudah lah yer..hehhehe
  • Kawasan tak luas sangat, so tak risau nak monitor anak anak. 
  • Ada food court kat dalam ni. So dun worri tentang makanan walaupun harga boleh tahan. 







Yang ni agak adventure sket kut. 
Tak ramai kan...silalah berkuak lentang bagai...hehhehe








Sebekas ni 7.00 hengget ye...hehhehhe






Tuesday, 27 December 2016

DIY Souveniers From Japan for Friends

17hb Disember 2016, tamatlah sudah pengembaraan saya bersama 3 rakan yang lain ke Tokyo  & Hokkaido, Japan. Tp entry masih tertangguh ye...hahhaa. Banyak entry tertangguh. Semasa ke Jepun, currency yang saya dapat adalah 41.20. Fitam mak nak. So, nak beli souveniers untuk kengkawan jenuh berkira kira. And then saya dapat idea from Road To Japan fb. So...taddaaaaa.....Ni sajalah yang mampu. Yang penting ingatatan...kann...

Bahan bahan yang di perlukan adalah syiling 5 yen, straps dan juga bells warna warni (3 different sizes). Saya menggunakan dua straps. Since terbeli banyak sgt strap tu kan...so perabihkan je lah. Straps ngan bells tu semua saya beli kat Daiso. 


























Monday, 5 December 2016

Clover Hotel, Ipoh

Baru baru ni balik Ipoh sebab ada kenduri kahwin. Since semua adik badik balik and nak bertanggak di rumah SIL, maka kami bercadang buat tahlil untuk abah, abang, kakak, anak saudara (Afiqah) dan cucu saudara (Ammar). 

But too many people in one house...not so me la ye. Bukan tak suka duduk ramai ramai. Tapi anak anak saya lelaki semua. Nak berebut 3 bilik air....pastu bilik cuma 4 jer. So saya prefer dok hotel je. Actually hotel ni tak jauh pun dari rumah SIL. Masih lagi area Meru. If last time, bila balik Ipoh, saya stay kat Casuarina Hotel, Meru. Ni memikirkan nak tido je pun. Siang hari gi kenduri. Pastu, saya plak, ada mini reunion. Ulang alik ulang alik, hotel je la. So, pilih punya pilih punya pilih...saya booked melalui booking.com. Dapatlah Clover Hotel. 




**Ipoh dah jadi macam kampung ke2 lak....

Clover Hotel ni dekat je ngan Hotel Casuarina, Meru. Budget hotel, yang dibina diatas barisan shoplot 4 tingkat. Masih baru, kata receptionist tu baru 4 bulan dibuka kepada orang ramai. So, takyah ler expect lebih lebih ya. Bilik takde besar mana. Since saya booked triple room, maka dapatlah kami satu katil queen dan satu katil single. Bilik air just nice, tetapi sbb still new, dinding pun masih lagi lepaan simen. Cuma lantai je ada tiles. Toileteries pun tak byk. Cuma satu botol kecil shampoo dan mandian. Jangan expect ada berus gigi dan ubat gigi lak ye seperti sesetengah hotel tu. Towel cuma bath towel sahaja. 





Ada tv, electric kettle dan meja. Satu tempat sangkut baju. No fridge. No lift. Mostly lantai adalah lepaan simen sahaja. Maybe sbb masih baru. Luckily the hotel is still new. So boleh nampak akan ke baruannyer....(apa punya ayat). Tp plug byk Ada 4. Senang nak men charging handphone..hehehe

Rekemend: Boleh if you all just want to sleep. Jangan expect lebey for budget hotel. Dekat dengan kedai kedai. Mydin sangat dekat. Depan ada mcdonald, kfc. Dan juga sangat dekat dengan Dataran Amanjaya if you all nak lepak malam lama. Juga dekat dengan Movie Animation Park Studios (macam belom siap je)

To me, x byk komplen le. Sbb nak tido jer kan. Janji katil selesa, takde bau bau tak sedap. And paling best, free wifi. Laju plak tu...huhuhuh. And the location is very good. 





Monday, 11 April 2016

Malindo Air

08 April 2016

Ini adalah kali pertama saya menaiki Malindo Air ke Kota Kinabalu. Sepatutnya kami menaiki Rayani Air. Jam 2.48 pagi kami mendapat sms dari Rayani Air mengatakan Flight di batalkan. Haru sungguh. Masa tu kami dah on the way ke airport. Dalam perjalanan ke airport tu baru perasan ada sms dari Rayani Air. Walau dah dpt sms, tak puas hati gak. Tetap singgah di KLIA2 and pergi check, betul ke idak penerbangan di batalkan. Kaunter pun tak bukak u...haru...Mujur flight pergi sahaja, manakala flight balik kami ambil MAS. Kekonon nak try sangat nak Rayani Air kan....meROYAN jadiknyer..

Pikir pikir takde pilihan lain selain dari membeli ticket yang baru ke KK. Check dengan MAS malangnyer fully booked untuk flight pagi. Jam 6 petang baru ada. AA pula tinggal 2 seats sahaja utk flight pagi, walhal kami berlima. Flight petang juga yang ada. Pada mulanya nak catch flight Malindo Air jam 07.45 pagi bersama kekakaks dan abangs sekelian. Tapi x sempat. Jam 6.15 kaunter dah tutup untuk pembelian ticket jam 0745. Maka terpaksalah berpuas hati dengan flight jam 12.55 tghari. Tu pun delay gak..dah masuk flight, boleh kena kluar balik. Kena hangkut segala luggage.....haru sungguh...kematu bontot menunggu di airport. (Kalau tak memikirkan anak anak dah excited nak naik kapal terbang, memang saya kensel jer trip ni....tp hati mak tak lalu nak...kekkekekke. Total damaged jer dah bleh buat mak pitam tau.......hahhaha)




Haru sungguh...rambut kembang....bila anak sy nak makan...kena
pegang tray jauh jauh sket..

Somewhere sebelum masuk ke South China Sea

Before landing

Alhamdulillah saya memilih Malindo Air. Sekurang kurangnyer anak saya taklah bosan dalam kapalterbang. Ada juga flight entertainment yang boleh depa tengok. Main game or tengok movie. Tu pun masa kat bawah dah asik mengaruk kenapa lambat sangat.....Saya cuma pernah naik MAS dan AA jer utk penerbangan dari Malaysia manakala Eastar Jet semasa di Korea. Jadi bila dpt naik Malindo Air...jakun...hahhahha. Sedangkan orang lain dah macam macam airlines dapat di cuba...

Bagus Malindo Air ni. If sesaper nak mencuba ke lain lain destinasi dan mahukan yang lebih selesa, selain dari AA, boleh lah mencuba Malindo Air. Walaupun cuma dapat snack dan jus sahaja, tp kenyang juga. Pramugari pun sangat cermat dan teliti