Showing posts with label Implanon. Show all posts
Showing posts with label Implanon. Show all posts

Tuesday, 25 June 2013

Implanon sudah dikeluarkan

Sebelum ini saya ada menceritakan tentang sampingan memakai implanon. Boleh tengok di SINI cerita dulu. Implanon yang saya pakai telahpun cukup tempoh 3 tahun. Tempoh tamat adalah pada 21 Disember 2012. Agak lama juga saya mengambil masa untuk mengeluarkan implanon ini. Maka pada tarikh 22 June, 2013, (setelah 6 bulan dari tarikh tamat tempoh) saya nekad pergi ke hospital. Kalau bertangguh lagi, tak tau bila pula akan di keluarkan implanon ini. Walaupun ada yang kata, tidak mendatangkan mudarat, tp saya risau juga. Benda yang sudah expired, tertanam dlm badan kita.



Proses mengeluarkan implanon tidak lama. Memula doktor akan menyapukan antiseptic ke bahagian lengan dimana implanon tertanam. Kemudian suntikan ubat tahan sakit di berikan Semasa doktor menoreh sedikit di bahagian lengan, saya terasa sakit sedikit. Tetapi masih tak berani memandang kearah lengan..Saya tak terasa langsung bila implanon di keluarkan. Cuma bila doktor memberitahu...sudah selesai dan menunjukkan implanon yang sudah dikeluarkan.. Sekejap sahaja. Alhamdulillah. Tidak seperti setengah orang lain yang bermasalah ketika mengeluarkan implanon. Malah saya penah mendengar pengalaman kawan mengatakan ada lelemak yang melekat pada implanon. Dan susah doktor untuk menarik keluar implanon tersebut.

Kesan masih baru, dah masih berdarah

Perbualan semasa proses membuang implanon diantara doktor dan saya.

Doktor:  Kenapa nak keluarkan implanon. You nak mengandung lagi ker.
Saya:  Eh..takdelah doktor. Implanon saya dah tampat tempoh.
Doktor:  Oh..ingatkan nak mengandung lagi....(adoi..sabar jer lah doc ni..)

Kemudian dia merasa rasa bahagian lengan saya, sambil berkata:

Doktor:  Kenapa implanon you dah lari dari tempat asal
Saya:  Erkk..
Doktor:  You ni dah berisi ya..bertambah gemuk..(hahaa..wallaaaa doc..ayat tak bleh bla...)
Dah keluarkan ni, nak pasang semula tak..
Saya: Blom lagi doktor...saya nak tunggu period saya regular semula..
Doktor:  Ada darah tinggi tak.Period semasa memakai implanon macamana.
Saya: Darah tinggi, borderline. Period, cuma datang beberapa kali sahaja
Doktor:  Ooo..bermakna you sesuai pakai implanon. Dan darah tinggi itu biasa. Kalau memakai implanon, mmg ada kesan..Nnt kalau nak pasang, datang semula ya.
Saya: Erk....okay..

Sebelum ni saya menulis tanpa memberitahu tentang kesan darah tinggi. Antara kesan sampingan lain ketika memakai implanon juga boleh menyebabkan darah tinggi (saya baru tahu yaaa).

Nota kaki:  Selepas implanon expired, selama 6 bulan sebelum di keluarkan, period saya cuma datang dua kali sahaja, hingga ke tarikh cerita ini di tulis...

Dah okay. Tanpa darah.

Selesai sudah. Lepas ni, tak tau lagi apa yang nak di gunakan untuk mencegah kehamilan. Tp menurut kata doktor, keberangkalian untuk saya mengandung lagi agak tipis, sbb umur saya telah mencecah lebih 40an. Walaupun begitu..harus berjaga jaga juga....hehehe.......Sbb ada seorang kawan saya, selepas implanon tamat tempoh, dia mengandung..huwaaa...hahaha...Mencegah lebih baik....pada saya yg sudah meningkat usia...





Implanon sudah dikeluarkan

Sebelum ini saya ada menceritakan tentang sampingan memakai implanon. Boleh tengok di SINI cerita dulu. Implanon yang saya pakai telahpun cukup tempoh 3 tahun. Tempoh tamat adalah pada 21 Disember 2012. Agak lama juga saya mengambil masa untuk mengeluarkan implanon ini. Maka pada tarikh 22 June, 2013, (setelah 6 bulan dari tarikh tamat tempoh) saya nekad pergi ke hospital. Kalau bertangguh lagi, tak tau bila pula akan di keluarkan implanon ini. Walaupun ada yang kata, tidak mendatangkan mudarat, tp saya risau juga. Benda yang sudah expired, tertanam dlm badan kita.



Proses mengeluarkan implanon tidak lama. Memula doktor akan menyapukan antiseptic ke bahagian lengan dimana implanon tertanam. Kemudian suntikan ubat tahan sakit di berikan Semasa doktor menoreh sedikit di bahagian lengan, saya terasa sakit sedikit. Tetapi masih tak berani memandang kearah lengan..Saya tak terasa langsung bila implanon di keluarkan. Cuma bila doktor memberitahu...sudah selesai dan menunjukkan implanon yang sudah dikeluarkan.. Sekejap sahaja. Alhamdulillah. Tidak seperti setengah orang lain yang bermasalah ketika mengeluarkan implanon. Malah saya penah mendengar pengalaman kawan mengatakan ada lelemak yang melekat pada implanon. Dan susah doktor untuk menarik keluar implanon tersebut.

Kesan masih baru, dah masih berdarah

Perbualan semasa proses membuang implanon diantara doktor dan saya.

Doktor:  Kenapa nak keluarkan implanon. You nak mengandung lagi ker.
Saya:  Eh..takdelah doktor. Implanon saya dah tampat tempoh.
Doktor:  Oh..ingatkan nak mengandung lagi....(adoi..sabar jer lah doc ni..)

Kemudian dia merasa rasa bahagian lengan saya, sambil berkata:

Doktor:  Kenapa implanon you dah lari dari tempat asal
Saya:  Erkk..
Doktor:  You ni dah berisi ya..bertambah gemuk..(hahaa..wallaaaa doc..ayat tak bleh bla...)
Dah keluarkan ni, nak pasang semula tak..
Saya: Blom lagi doktor...saya nak tunggu period saya regular semula..
Doktor:  Ada darah tinggi tak.Period semasa memakai implanon macamana.
Saya: Darah tinggi, borderline. Period, cuma datang beberapa kali sahaja
Doktor:  Ooo..bermakna you sesuai pakai implanon. Dan darah tinggi itu biasa. Kalau memakai implanon, mmg ada kesan..Nnt kalau nak pasang, datang semula ya.
Saya: Erk....okay..

Sebelum ni saya menulis tanpa memberitahu tentang kesan darah tinggi. Antara kesan sampingan lain ketika memakai implanon juga boleh menyebabkan darah tinggi (saya baru tahu yaaa).

Nota kaki:  Selepas implanon expired, selama 6 bulan sebelum di keluarkan, period saya cuma datang dua kali sahaja, hingga ke tarikh cerita ini di tulis...

Dah okay. Tanpa darah.

Selesai sudah. Lepas ni, tak tau lagi apa yang nak di gunakan untuk mencegah kehamilan. Tp menurut kata doktor, keberangkalian untuk saya mengandung lagi agak tipis, sbb umur saya telah mencecah lebih 40an. Walaupun begitu..harus berjaga jaga juga....hehehe.......Sbb ada seorang kawan saya, selepas implanon tamat tempoh, dia mengandung..huwaaa...hahaha...Mencegah lebih baik....pada saya yg sudah meningkat usia...





Thursday, 9 August 2012

Kesan sampingan memakai Implanon


Macam macam cara orang lakukan untuk mencegah kehamilan. Zaman sekarang, takut nak beranak banyak banyak. Byk sebab. Komitment, financial dan macam macam lagi. Akak pun amik pencegahan kehamilan. Cukuplah 5. Kalau keluar lagi seorang, boy jugak, aduhai. Sekarang pun akak ni a single rose amongst the torns...hahahha. Sebenarnya dahulukala, kalau ikut perancangan akak, memang nak 4 orang anak sahaja. Dua lelaki dua perempuan. Tp itu cuma perancangan sahaja. Yang menentukan, Allah SWT. Yang ke 5 tu, gara gara tidak melakukan pencegahan kehamilan secara terraaaa...hahhaa. Namun akak bersyukur punyai 4 putera yang kini meningkat dewasa dan si bongsu yg ke 5 menjadi penglipur lara.

Mula mula dulu, akak menggunakan pil perancang. You name it..noriday, nordette, yasmin..Bertahun tahun lamanya akak makan pil perancangan. Tp di sebabkan secara tak sengaja ter jadi yg no. 5, akak tak berani lagi nak makan pil.OOoh..cukup lah cukup sudaaa...hahha.  IUD akak tak suka sbb masa nak pasang tu, akak kena mengadap doctor dah membuka kaki dlm keadaan sedar diri tu, buat akak jadi malu. Dalam keadaan bersalin tu lain (itu pada akak ya...orang lain mungkin tak kisah). Injection pun akak tak suka sbb kena pergi every 3 months. Menghitung hari pun akak tak suka dan tak pandai. Ada juga kaedah lain, yang tidak begitu selesa pada akak. Jadi, akak memilih IMPLANON kerana percentage keberkesanan yang paling tinggi, berbanding yang lain.(99% berkesan, 1% boleh hamil). Lagi satu, hassle free, once dah pakai implanon, tak payah nak pikir apa apa dah. Redahhh ajer..hahahhaha.

Semasa memasang implanon ni, cost yang di kenakan adalah RM500++. (almost RM600.00 for 3 years). Maybe bergantung kepada klinik yang kita pergi tu kut..wallahualam..sbb akak pergi ke klinik swasta.

Cara implanon di pasang / tempat implanon di pasang




**Notakaki:  Gambar gambar diatas adalah cilok dari pak google.

Ini adalah kesan kesan yang akak alami berdasarkan pengalaman sendiri.
  1. Weight gain - weight akak mmg bertambah sahaja sepanjang tahun..hahaha. Selera makan, memang berselera. Tp yg ini susah juga nak kata. Sbb akak dari dulu dulu lagi, memang berselera makan. So, category ni, tak tau lah boleh di ambil kira sangat atau tidak..kekkek
  2. Menstrual - memang kacau bilau. Akak tak datang period berbulan bulan lamanya. Juga ada yg memakan tahun. Selepas memakai implanon dibulan December 2009, cuma sekali sahaja akak datang period yang heavy. Kemudian, ada datang, tp sedikit sedikit di antara tahun 2009 - 2010. (Akak tak ingat exactly, sbb tak keep track masa tu). Tahun 2011, period akak datang di bulan puasa. Setahun kemudian, 2012, dibulan puasa juga, period akak dtg. Iaitu di hari ni, di tarikh akak menulis di blog ni..aduhai. 
  3. Lain lain - tiada
Pengalaman mungkin tidak sama di antara satu sama lain. Tp ini adalah pengalaman akak. Sekadar panduan untuk semua..

Ini lah rupa kad implanon akak yang di simpan di dalam purse. Di bawa kemana juga. Dah hampir 3 tahun akak memakai implanon ni. Bulan December nanti, kena buka. Si kecik Amirul Hafiy pun will be 3 years next week (17 Ogos)

Sekiranya ingin membaca perihal implanon, bolehlah masuk ke SINI. Akak berharap, period akak tidak berlarutan sehingga ke akhir bulan Ramadhan ni. Aduhai....jenuh nak mengganti..hehehhe......... Terpulang kepada masing masing bagaimana cara untuk mencegah kehamilan. Pada akak, itulah cara paling berkesan.

Notakaki:-
DISINI pula adalah cerita dimana implanon saya sudah di keluarkan ya.